Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Titkos tervek London kiürítésére

2003.09.07. 16:47
A brit kormány kidolgozott egy akciótervet arra az esetre, ha a várost súlyos terrorfenyegetés érné. A Sunday Times szerint a legnagyobb nyugat-európai várost csak akkor evakuálnák, ha egy terrorcselekmény miatt leállnának az alapvető közszolgáltatások, például a víz- és energiaellátás, a várost vegyi, biológiai vagy sugárszennyező fegyverekkel elkövetett támadás érné, vagy egyértelmű hírszerzési értesülés érkezne egy ilyen merénylet előkészületeiről.
A Sunday Times betekintést nyert a Sassoon-hadművelet fedőnéven futó akciótervbe, amely a csaknem 8 milliós főváros legveszélyeztetettebb részei közé sorolja a Heathrow repülőteret, a parlamentnek otthont adó Westminster kerületet, a kormányzati épületek szegélyezte Whitehallt, a City pénzügyi központját és az új kelet-londoni irodanegyedet, a Canary Wharfot.

A brit belügyminisztérium már az iraki háború előtt felszólította a londoni lakosságot, hogy elővigyázatosságból tároljon otthon jelentősebb mennyiségű ásványvizet és konzervet.

Más jogrend szükséges

A tömeges evakuálás végrehajtási módjáról a tervezetben az áll, hogy a londoniakat először kijelölt biztonsági zónákba irányítanák - ezekbe gyalog kellene eljutni -, majd a fővárost körülölelő M25-ös autópálya-gyűrűn kívülre szállítanák. Az M25-ös a brit főváros nem hivatalos határának számít; átmérője mintegy 70 kilométer, és a sűrűn beépített területektől 15-20 kilométerre húzódik.

A vasárnapi lap szerint a tervezet intézkedik a lakosság közép- és hosszú távú áttelepítéséről is más helyszínekre, ha valamely sugárzó fegyverrel végrehajtott támadás London egyes negyedeit tartósan lakhatatlanná tenné.

A tervekben részletezés nélküli utalás van arra is, hogy "bizonyos körülmények között" szükség lehet a hatályos jogrend felfüggesztésére. A kormány már készíti azokat a törvényeket, amelyek kibővített hatáskörrel ruháznák fel a rendőrséget és a hadsereget országos szükségállapot kihirdetése esetére.

Tájékoztatás felsőfokon

A lakosságot hangosbeszélőkkel, szórólapokkal és a tömegtájékoztató eszközökkel tájékoztatnák a fenyegetésről. Emellett egy elektronikus üzenőrendszert kiépítenek, amely óránként nyolcszázezer e-mail küldésére alkalmas. Jelenleg a rendőrség teszteli a rendszert, amelyet várhatóan még ebben a hónapban üzembe állítanak.

Sir John Stevens londoni rendőrfőkapitány minapi nyilatkozata szerint a rendőrség és a kormány egyaránt azzal számol, hogy valamilyen terrortámadás bizonyosan lesz Nagy-Britanniában.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.