Mária
-6 °C
-2 °C

Háborúra készül India és Pakisztán

2001.12.27. 12:28
Csütörtök délelőtt India közzétette: hamarosan befejezi a csapatösszevonást a pakisztáni határ térségében, s ezt követően "készen áll minden eshetőségre". Kofi Annan, az ENSZ főtitkára és Colin Powell amerikai külügyminiszter egyaránt sürgette India és Pakisztán vezetőit, hogy tegyenek intézkedéseket a két ország közötti feszültség csökkentésére.
Újdelhi két-három napon belül befejezi erői összevonását a pakisztáni határ övezetében, és ezt követően a hadsereg készen áll bármilyen eshetőségre - jelentette ki csütörtökön az indiai védelmi miniszter. George Fernandes hozzátette, hogy a katonai lépésekkel párhuzamosan India nagy erőfeszítéseket tesz a tárgyalásos megoldás érdekében, amelytől kedvező eredményeket vár.

A két ország több évtizedes viszálya nemrégiben vált különösen feszültté azt követően, hogy december 13-án fegyveres támadás érte az újdelhi törvényhozás épületét, és 14 ember (köztük az öt támadó) életét vesztette a tűzpárbajban, amely a parlament őrei és a támadók közt alakult ki. Újdelhi azzal vádolja Iszlámábádot, hogy a támadók pakisztáni területen kaptak kiképzést és fegyvert.

Terroristának minősített kasmíri csoportok

Washington csütörtökön a terroristának minősített szervezetek közé sorolt két kasmíri csoportot, amelyek Újdelhi szerint felelősek a parlamentnél elkövetett merényletért. A Laskar-i-Taiba és a Dzsais-i-Mohammed szervezetek cáfolták, hogy közük lenne a decemberi merénylethez. Aftab Huszein, a Laskar-i-Taiba szóvivője csütörtökön ugyanakkor bejelentette, hogy szent háborút hirdetnek az indiai ellenőrzés alatt álló kasmíri területek felszabadítására. Allah parancsára indítottak korábban harcot, amelyet most folytatnak. Elvetette azokat a vádakat, hogy csoportja olyan tevékenységben vett részt, amelyet terroristának lehet minősíteni. Ők csupán az indiai terrorizmus ellen harcolnak Kasmírban - mondta.

Az ENSZ tárgyalóasztalhoz ültetné a viszálykodókat

Kofi Annan, az ENSZ főtitkára levélben kérte Atal Behari Vadzspaji indiai kormányfőt és Pervez Musarraf pakisztáni elnököt, hogy kerüljék az olyan lépéseket és nyilatkozatokat, amelyek növelhetik a feszültséget, valamint hogy nézeteltéréseiket tárgyalásos úton igyekezzenek megoldani. Colin Powell szerdán félbeszakította karácsonyi pihenőjét, hogy telefonbeszélgetést kezdeményezzen Musarraf pakisztáni elnökkel és Dzsaszvant Szingh indiai külügyminiszterrel.

Nagyon fontos, hogy csökkenjen a feszültség India és Pakisztán között, hiszen ha valamilyen konfliktusba keveredik e két ország, az nem hoz semmiféle hasznot egyiküknek sem - idézte az AFP Philip Reeker külügyi szóvivőt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.