Sára, Márió
2 °C
6 °C

India és Pakisztán is mozgósította hadseregét

2001.12.26. 15:08
India és Pakisztán is csapatokat, repülőket és rakétákat telepített a két állam közötti határszakaszra. India Pakisztánt teszi felelőssé az újdelhi parlament ellen december 13-án elkövetett támadásért. Mindkét fél kinyilvánította, hogy nem akar háborút, de minden lehetőségre felkészül. Colin Powell amerikai külügyminiszter diplomáciai megoldást szorgalmaz.
Az indiai rakéták indítóállásaikban vannak - jelentette be szerdán George Fernandes indiai védelmi miniszter. Fernandes nem fűzött magyarázatot az indiai PTI hírügynökség útján tett bejelentéséhez, de a helyi sajtó tudni véli, hogy a hadsereg 150 kilométer hatótávolságú, atomtöltet hordozására is képes, Prithvi típusú föld-föld rakétákat helyezett át a pakisztáni határra - közölte az MTI.

A pakisztáni rendőrség őrizetbe vette szerdán Behavalpur településen a Dzsais-i-Mohamed (Mohamed Hadserege) nevű India-ellenes fegyveres muzulmán csoport 30 tagját. Indiai vád szerint e csoportnak része volt az újdelhi parlament ellen elkövetett december 13-i fegyveres támadásban. Új-Delhi azzal vádolta meg a támadás után a pakisztáni kormányt, hogy eltűri, sőt támogatja a radikális muzulmán csoportok India-ellenes tevékenységét, és kemény választ helyezett kilátásba, nem zárva ki a katonai lépéseket sem.

Pakisztán is mozgósít

Az újdelhi védelmi minisztérium egy szóvivője közölte a Reuters hírügynökséggel, hogy a hadsereg "elővigyázatossági intézkedésként" újabb harci repülőgépeket is küldött a pakisztáni határon levő támaszpontokra. Pakisztán az indiai csapatmozgásokra válaszolva szintén rakétákat, repülőket és katonákat vezényelt a határhoz közeli bázisokra. A CNN értesülései szerint Pakisztán több egységet mozgósított, mint a '71-es indiai-pakisztáni háború idején.

India Pakisztán hibáztatja

India Pakisztánt vádolja az újdelhi parlament ellen december 13-án elkövetett, 14 emberéletet követelő támadás megszervezésével. Pakisztán cáfolta a vádat, mégis végletesen kiéleződött a feszültség a két atomhatalom között.

Az indiai kabinet eközben további lépéseket fontolgat, például elképzelhető, hogy India nem engedi be légterébe a pakisztáni légitársaság gépeit. Az indiai védelmi miniszter szerint Pakisztán hadat üzent Indiának, és ez nem maradhat válasz nélkül.

Diplomáciai megoldást szorgalmaznak az amerikaiak

Az amerikai külügyminiszter Colin Powel karácsonyi vakációját megszakítva a pakisztáni és indiai hatóságokat szerdán felszólította, hogy a diplomácia útján rendezzék konfliktusukat. Szóvivője, Philip Reeker szerint "a két ország közötti konfliktus egyik fél számára sem jelent jót", és "párbeszéddel kell megoldani a problémákat".

Elmarad az ünnep

Az indiai hadsereg a különösen feszültté vált indiai-pakisztáni viszonyra tekintettel nem tartja meg január 15-én a hadsereg napjának ünnepségét, elmarad az ilyenkor szokásos katonai parádé - közölte szerdán a hadsereg szóvivője.

1947-ben elnyert függetlensége óta a két állam három háborút vívott egymással a vitatott hovatartozású Kasmírért. Újdelhi vádjai szerint Pakisztán pénzeli és látja el fegyverrel az indiai Dzsammu és Kasmír állam elszakadásáért harcoló muzulmán csoportokat.