Aladár, Álmos
-1 °C
9 °C

Szorul a hurok Mladic körül?

2006.04.20. 12:26
Ciántablettával készül elfogására Ratko Mladic szerb lapinformációk szerint. A hatóságok állítólag elfogták két segítőjét. Szerbiának április végéig ki kéne adnia a boszniai háború főbűnösét.

Elfogták a háborús bűnös Ratko Mladic boszniai szerb tábornok két segítőjét a szerb hatóságok, állítja a legolvasottabb belgrádi bulvárlap, a Blic. A lap értesülései szerint a hatóságok őrizetbe vették Stanko Ristic ezredes helikopterpilótát és fiát, Predragot.

A blic szerint ezzel megint szorult a hurok a tíz éve szökésben lévő, de a legfelsőpbb szerb politikai elit támogatását is évező tábornok körül. A többi lap értesülései szerint azonban kevés az esély arra, hogy az EU ultimátumának lejárta előtt sikerült elfogni a tábornokot.

Az EU legutóbb április végéig adott haladékot a szerb hatóságoknak Mladic kiadatására. Az unió korábban márciusig, februárig, előtte pedig tavaly decemberig adott haladékot, de a szerb hatóságok mindig meg tudták győzni európai partnereiket arról, hogy az ultimátum meghosszabbításával eredményeket érhetnek el.

A szerb sajtóban azonban többen kétlik, hogy a tábornok élve kerülhet üldözői kezére. A Kurir értesülései szerint Mladic három éve ciánkapszulát tart magánál arra az esetre, hogy megölhesse magát elfogása előtt.

Mladic tábornok Milosevic bukásáig szabadon mozgott Szerbiában, de még a diktátor bukása után is háborítatlanul élt több tucat testőrével Belgrád kormányzati negyedében. Támogatói között tudta az akkor szerb elnökként funkcionáló Vojislav Kostunica miniszterelnök titkosszolgálati főnökét, Aco tomicot is.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!