Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Róma már az új pápa beiktatására készül

2005.04.10. 16:03
Vasárnap is több ezren látogattak a Szent Péter-bazilikába. Róma április 25-től másfél millió zarándokra és turistára számít, gyakorlatilag már minden hely foglalt a szállodákban. Azt várják, hogy az április 18-án kezdődő konklávé öt napon belül dönt az új pápáról, s két-három nap múlva már jöhet a beiktatás. Csak a Szent Péter térről eddig 250 tonna begyűjtött szemetet kellett elvinni.
Ezrek látogattak vasárnap is a Szent Péter-bazilikába, miközben Róma már az új pápa beiktatására készül, azt várva, hogy másfél millió zarándok és turista érkezik április 25-től az Örök Városba.

A vatikáni bazilika altemploma a pénteki temetés után még vasárnap is zárva volt, de az ígéretek szerint néhány nap múlva kinyit. A zarándokok és turisták ennek ellenére vasárnap is hosszú sorokban álltak, hogy - immár fémdetektoros ellenőrzés után - bejussanak a székesegyházba.

Vasárnap délben ezúttal elmaradt a szokásos pápa imádság - a Regina Coeli, amely a húsvét utáni időszakban a úrangyala imádságot hivatott helyettesíteni -, de ennek ellenére sokan eljöttek a Szent Péter térre, hogy egy pillantást vessenek az elhunyt pápa lakosztályainak immár bezárt ablakaira. Sok hívő énekléssel emlékezett meg a pénteken eltemetett katolikus egyházfőről, miközben a kardinálisok a kilencnapos gyász keretében minden este 17 órakor miséznek a vatikáni bazilikában.

Szeméthegy

Róma városa ugyanakkor a gyászszertartásra érkezett csaknem hárommillió zarándok és turista utáni takarítási munkálatokat végzi: csak a Szent Péter térről eddig 250 tonna begyűjtött szemetet kellett elvinni.

Az olasz főváros ugyanakkor már az egyházi turizmus bevételeit is számolgatja, úgy ítélve meg, hogy a római szállodák és vendéglők a pápaváltással legalább 8-10 százalékos forgalomnövekedést érhetnek el éves szinten a Corriera della Sera napilap becslése szerint.

A római szállodások a kezüket dörzsölik, hiszen április 25-től gyakorlatilag már minden hely foglalt, habár csaknem 70 ezer szállodai férőhellyel lehet számolni. Rengetegen jönnek megnézni a Vatikánt a pápaváltás kapcsán - miközben ezrek mondják le szállodafoglalásaikat, tekintettel az új pápa beiktatásának ugyancsak milliós rendezvényeire és zsúfoltságára -, de ugyanakkor az újabb roham várhatóan április 25-től tetőzik a mindig jól értesült, s kifinomult üzleti érzékű olasz vendéglátósok szerint.

Gyors döntést remélnek

Azt várják ugyanis, hogy az április 18-án kezdődő konklávé öt napon belül dönt az új pápáról, s két-három nap múlva már jöhet a beiktatás, amire legalább egymillió olasz zarándokot várnak, s még vagy félmilliót a leendő pápa szűkebb hazájából - hogy mely ország lesz az, azt nem közölték a milánói napilap vasárnapi tudósításában. A szállodások szerint ez mind semmi ahhoz képest, ami majd a nyári hónapokban várható, hiszen Róma képeit tíz napig a világ összes tv-csatornájának vezetői híreiben és háttérműsoraiban mutatták, naponta órákon keresztül, s ennek jobb reklám nem kell az Örök Városnak, még ha szomorú eseményhez kapcsolódik is - írta a Corriere della Sera.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.