Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Eltemették II. János Pál pápát

2005.04.08. 14:38
Befejeződött II. János Pál gyászszertartása, a néhai pápa földi maradványait a hívők elől elzártan a Szent Péter-bazilika altemplomában helyezték el. Rómában a délelőtti órákban több millió hívő rohamával kell megküzdenie a római hatóságoknak. A gyászolók a hatóságok kérése ellenére is testközelből akarták végigkövetni a szertartást. A pápát kétszáz állam- és kormányfő, köztük Mádl Ferenc, Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor búcsúztatta.

Befejeződött II. János Pál gyászszertartása, a néhai pápa földi maradványait a Szent Péter-bazilika altemplomában helyezték végső nyugalomra, de az a ceremónia már nem volt nyilvános.


Tekintse meg képeinket!
Fél egy után pár perccel 12 feketébe öltözött férfi vette vállára a néhai pápa földi maradványait tartalmazó ciprusfa koporsót, és bevonult vele a Szent Péter-bazilikába. Annak altemplomában helyezték - nem nyilvános ceremónia keretében - végső nyugalomra Karol Wojtyla holttestét.

Több millió katolikus hívő és a világ csaknem kétszáz állami vezetője gyűlt össze Rómában II. János Pál temetésére. A gyászszertartás helyszínét, a Szent Péter teret éjszaka az előkészületek érdekében lezárták. Hajnalban több tízezer, az éjszakát a közeli utcákban átvészelő gyászoló zarándokot engedtek be a térre, jelentette a BBC. A tömeg hosszan skandálta, hogy II. János Pált avassák szentté.

Gyászroham

Sztálintól II. János Pálig
- tötrénelmi temetések
Tekintsék meg képeinket!
II. János Pál pápának a római Szent Péter téren pénteken tartott temetésére legkevesebb kétmillió hívő látogatott Rómába, ahol összesen 27 hatalmas kivetítőn lehetett követni a szertartást. Róma utcáin és terein tizenötezernél több rendőr, csendőr és katona teljesített szolgálatot. A legtőbb, ötmillió hívőt mégis az iráni Khomeini ajatollah temetése vonzotta 1989-ben.
2004. november 12. - A palesztinai Ramallahban számos, főleg az arab világból érkezett hivatalos küldöttség részvételével búcsúztatták Jasszer Arafat elnököt.
1997. szeptember 6. - Londonban kétmilliós tömeg sorfala közt haladt el a tragikusan elhunyt Diana walesi hercegné temetkezési menet, s a televízió képernyőjén további két és fél millióan kísérték figyelemmel a szertartást.
1997. szeptember - Kalkuttában több mint egymillióan vettek részt a Nobel-Békedíjjal kitüntetett Teréz anya búcsúztatásán.
1995. november 6. - Izraelben az ország addigi legnagyobb gyászszertartásával vettek végső búcsút a meggyilkolt Jichak Rabin miniszterelnöktől több mint negyven állam magas rangú politikusainak jelenlétében.
1989. június 6. - Teheránban mintegy öt millióan vettek részt Khomeini ajatollah búcsúztatásán.
1984. június 13. - Rómában egymilliónál több gyászoló és ötven országból érkezett hivatalos küldöttség búcsúztatta az agyvérzésben elhunyt Enrico Berlinguert, az Olasz Kommunista Párt elnökét.
1976. szeptember 18. - Másfél millióan búcsúztatták Pekingben Mao Ce-tung-ot, a Kínai Kommunista Párt elnökét.
1970. október 1. - Kairóban az arab világ minden részéből érkezett mintegy nyolc millió gyászoló búcsúztatta Abdel Nasszer egyiptomi elnököt. Más arab metropolisokban, Beirutban, Damaszkuszban, Bagdadban és Algírban is zsúfolásig megteltek a mecsetek.
1963. november 25, - A Dallasban meggyilkolt John F. Kennedy amerikai elnök gyász szertartásán 800 ezer ember nézte, amint a halott elnök koporsóját végigviszik az utcán.
1953. március 9. - Moszkvában, a Vörös-téren a Lenin-mauzóleumban elhelyezték Joszif V. Sztálin szovjet diktátor bebalzsamozott holttestét, becslések szerint mintegy másfél millió ember jelenlétében. (MTI)
A pápa halála óta a BBC beszámolója szerint Róma lakossága ideiglenesen megduplázódott. A hárommilliós városba egyes becslések szerint akár négymillió zarándok is érkezhetett. Csak Lengyelországból kétmillióan tervezték a helyszínen végignézni a temetést.

A hatóságok a zsúfoltságtól tartva arra kérték a gyászolókat, hogy ha tehetik, a kijelölt gyülekezőhelyeken, kivetítőkön kövessék végig a gyászszertartást. A BBC jelentése szerint a legtöbben ennek nem kívánnak eleget tenni. "Nem akarunk tévét nézni" - nyilatkozta a brit közműsorszolgálatotónak a nápolyi Serena, aki férjével már két napot is a szabad ég alat töltött. "Itt akarunk lenni. Ha elveszítene egy barátot, egy nagy barátot, mit tenne?" - nyilatkozta.

Mindenki gyászol

A szervezőknek mindenesetre nincs könnyű dolga. A temetésen egyrészt az egyszerű hívők milliói is részt kívánnak venni, ami már önmagában is bonyolult biztosítási feladat. A szertartáson emellett a világ számos vezető politikusa is részt vesz, köztük első alkalommal az Egyesült Államok elnöke és két volt elnöke is. Magyarországot a már Rómába érkezett Mádl Ferenc és neje, Gyurcsány Ferenc jelenlegi és Orbán Viktor volt miniszterelnök, valamint Szili Katalin házelnök képviseli. Részt vesz a szertartáson Lomnici Zoltán, a legfelsőbb Bíróság elnöke is. A politikai pártok is képviseltetik magukat, az MDF-et Dávid Ibolya pártelnök és Sisák Imre, az SZDSZ-t Mécs Imre, az MSZP-t Nyakó István szóvivő és Donáth László evangélikus lelkész, a Fideszt Harrach Péter, az MKDSZ elnöke, illetve Semjén Zsolt, a KDNP vezetője képviseli.

A magyar küldöttség gond nélkül érkezett meg Rómába, Vacláv Klaus cseh államfő különgépe azonban Münchenben kényszerleszállástt hajtott végre, miután a pilóták repedéseket észleltek a gép egyik ablakán. A leszállás során senki sem sérült meg. Vacláv Klaus most Münchenben várja, hogy a sérült gép helyett egy cseh katonai gép szállítsa tovább a gyászszertartásra.

A vezető politikusok biztosítására a teret, amennyire lehet, megpróbálják lezárni. A város feletti légteret lezárták, a légtér biztonságát légvédelmi rakétákkal biztosítják. A város központjából kitiltották az autókat is.

Hatvan elődje mellé temetik


Klikk a képre!
A pápa gyászszertartása délelőtt tíz órakor kezdődött, és három órán át tart. A gyászmisét Joseph Ratzinger bíboros, a hittani kongregáció elnöke celebrálta, míg a többi kardinális az ökumenikus keleti egyházak pátriárkáival együtt koncelebrálta a misét. Ratzingert a Tv2 tudósítása szerint hatperces vastapssal üdvözölte a tömeg.

Az egyházfőt hármas koporsóban temették el. Arcát vékony fehér lepellel borították le, és előbb a lelki alázatosságot jelképező ciprusfa koporsóba, majd a holtestet konzerválandó ezt cinkkoporsóba helyezték, amit le is hegesztenek. II. János Pál pápa szülővárosából, a lengyelországi Wadowicéből származó földet is tettek az egyházfő sírjába, közölte pénteken a városka polgármestere. Végül egy tölgyfakoporsó következett, ezt helyezték el a Szent Péter bazilika altemplomában, ahol már hatvan pápa földi maradványai nyugszanak.

A gyász még nem ért véget

A Vatikán a szertartás végén köszönetet mondott az olasz kormánynak és Róma városának II. János Pál pápa temetésének megszervezéséért. Joaquin Navarro-Valls vatikáni szóvivő "rendkívül jónak" nevezve a lebonyolítást, és külön köszönetet mondott annak a sok ezer olasz önkéntesnek, akik a rendfenntartó erők munkáját segítették, valamint a rómaiaknak, amiért türelmesen viselték a kellemetlenségeket.

Pénteken kezdetét vette a gyásznak szentelt kilenc napos időszak. Április 16-ig minden nap délután öt órakor misét tartanak az elhunyt egyházfőért a Szent Péter-bazilikában. Két nappal a kilencnapos gyász letelte után, április 18-án ül össze a bíborosok konklávéja. Amíg az új pápát meg nem választja a bíborosi testület, minden délelőtt tíz órakor misét mutatnak be.

A II. János Pál testét őrző kripta legalább hétfőig zárva lesz, közölte pénteken egy vatikáni forrás. Attól tartva, hogy a zarándokok hatalmas, Rómát megbénító tömege egyébként nem oszolna el, az olasz hatóságok arra kérték a Szentszéket, hogy néhány napig tartsa zárva a látogatók előtt a temetkezési helyet.