Zalán
6 °C
19 °C

Magyarokról jelenthetett a 2003-as év médiaembere

2004.05.10. 16:08
Az amerikai Condé Nast lapkiadó németországi vezetője több német lap szerint együttműködött a keletnémet állambiztonsági hatósággal. A 2003-ban az év médiaemberévé választott Bernd Runge a nyolcvanas években budapesti tudósítóként állítólag magyar és keletnémet ellenzékiekről, és a nyugat felé "gyors léptekkel haladó" magyar kommunistákról írt jelentéseket.
Német sajtójelentések szerint nem hivatalos munkatársként a Stasiként emlegetett keletnémet állambiztonsági minisztériumot (MfS) is ellátta információkkal a nyolcvanas évek közepétől kezdve egy volt NDK-s újságíró, Bernd Runge, aki jelenleg a Condé Nast amerikai lapkiadó németországi részlegét vezeti és a közelmúltban egy szaklap a 2003. év médiaembere címet adományozta neki.

A gyanúról beszámolt legújabb számában a Der Spiegel és a Focus hírmagazin, valamint hétfői számaiban a Süddeutsche Zeitung és a Berliner Zeitung is, ám a kiadó még aznap bizalmat szavazott Rungénak.

Az NDK titkosszolgálatával ápolt, évtizedekkel ezelőtti időkre visszanyúló kapcsolatokkal foglalkozó sajtójelentések és akták nem relevánsak a Condé Nasttal való együttműködésre nézve, közölte Jonathan Newhouse, a kiadói csoport elnöke.

Testvéréről is

Runge a nyolcvanas évek végén az ADN keletnémet hírügynökséget is tudósította Budapestről, s mint német lapok írják, Olden fedőnéven a magyar fővárosból írt az MfS-nek magyar és keletnémet ellenzékiekről, újságírókról, magyar kommunistákról, akik "gyors léptekkel haladnak a nyugati elképzelésű polgári berendezkedés irányába". Állítólag vállalta, hogy Nyugatra áttelepült testvéréről is szolgál információkkal.

A lapbeszámolók szerint a Rungéval kapcsolatos feltételezések szálai az MfS megmaradt iratait rendszerező, feldolgozó, kezelő intézményhez vezetnek. Jelenleg az intézmény élén Marianne Birthler áll, korábban Joachim Gauck vezette.

Többet alakított rajta

A Birthler-hatóság a Rungéval kapcsolatos aktákra állítólag azt követően bukkant rá, hogy a közelmúltban az Egyesült Államokból visszakerültek Németországba olyan anyagok, amelyek a keletnémet rendszerváltás idején tűntek el Berlinből. A Süddeutsche Zeitung szerint a Condé Nast munkatársai figyelemre méltónak tartják, hogy a két vezető német hírmagazin egy időben kezdett el cikkezni Rungéról, s feltételezik: a hetilapokat konkurens látta el információval.

A Condé Nast adja ki a Vogue és a Glamour luxuslapot, Rungét az egyik legrátermettebb német médiamenedzsernek tartják. A Condé Nast International alelnökeként az oroszországi, a dél-afrikai, a brazíliai és a görögországi kiadói-üzleti tevékenységért is felel. Februárban - írta a Der Spiegel - a Handelsblatt gazdaság-pénzügyi napilap portrét közölt Rungéról, s a 43 éves menedzser úgy nyilatkozott, hogy "az elmúlt 13 év többet alakított rajtam, mint minden egyéb azt megelőzően".

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek. Válasszon a legjobb ajánlatokból!