Gyöngyi
2 °C
13 °C

Egyenlő elbírálás minden román állampolgárnak

2001.12.22. 18:10
Minden román állampolgár évente három hónapig szabadon munkát vállalhat Magyarországon, nem csak a magyarigazolvánnyal rendelkezők, akikre eredetileg a státustörvény kiterjedt volna. Ez következik abból a megállapodásból, amelyet Budapesten szombaton látott el kézjegyével a magyar és a romány kormányfő.
Szombaton délután aláírta a státustörvényről szóló román-magyar megállapodást Orbán Viktor magyar és Adrien Nastase román kormányfő. A román miniszterelnök egynapos látogatásra érkezett Budapestre. A kedvezménytörvényről pénteken állapodott meg a két ország tárgyalódelegációja.

Adrian Nastasét elkísérte Magyarországra Mircea Geoana külügyminiszter, Hildegard Carola Puwak, az európai integrációs ügyek minisztere, valamint egy 35 fős sajtókíséret. A küldöttség tagja volt az RMDSZ részéről Frunda György és Kelemen Attila is.

Az aláírást követő nyilatkozatukban a felek egyetértettek abban, hogy sikerült megnyugtatóan rendezni a kedvezménytörvénnyel kapcsolatban felvetődött román aggályokat. "A magyar-román kapcsolatok minden vita és nehézség ellenére szép jövő előtt állnak" - fogalmazott Orbán Viktor.

Mint mondta, Adrian Nastasével tárgyalt a kereskedelmi, beruházási, kisebbségi együttműködés kérdéseiről is. Szó esett a legmagasabb szintű kétoldalú találkozók évi rendszeressé tételéről is.

Adrian Nastase azt emelte ki, hogy a megkötött megállapodás alapján a kedvezménytörvény hatálya csak Magyarországra érvényes, illetve Romániában a külképviseletekre.

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta: a jogszabály tervezésekor úgy gondolták, hogy az nem tartalmaz diszkriminatív elemeket, a kétely azonban megvolt arról, helyes-e, ha a törvény gazdasági kérdésekben a nemzeti önazonossághoz tartozás kérdésében különbséget tesz román állampolgárok között.

Az egyetértési nyilatkozat címet viselő megállapodásnak három főbb pontja van. Az első rögzíti, hogy a két ország támogatja egymást az euroatlanti integrációs folyamatban. A harmadik fejezet a magyar-román kétoldalú kapcsolatokat taglalja. A második, státustörvény érintő rész foglalkozik a kedvezménytörvénnyel és több ponton szó szerint átveszi az Európa Tanács Velencei Bizottságának ajánlásait. Ennek szellemében a nyilatkozat rögzíti, hogy hogy magyarigazolványt a közigazgatási hivatalok és a magyar konzulátusok adhatnak majd ki.

Munkavállalási jog minden román állampolgárnak

A megállapodás legfőbb eleme, hogy Budapest elfogadta a románok által követelt egyenlő elbírálás elvét. Ez minden bizonnyal azt jelenti - bár részleteket még nem közöltek -, hogy nem csak a magyarigazolvány birtokosai vállalhatnak évente háromhavi munkát Magyarországon - amint az a kedvezménytörvényben szerepel -, hanem minden román állampolgár.

Németh Zsolt külügyi államtitkár tájékoztatása szerint nincs szükség a parlament által már elfogadott törvény módosítására.

MSZP: "Elfogadhatatlan" kompromisszum

Elfogadhatatlan kompromisszumként és a kedvezménytörvény szellemével teljesen ellentétesként értékelte a megállapodást az MSZP részéről Dr. Tabajdi Csaba, az Országgyűlés külügyi bizottságának tagja. Az Index megkeresésére a politikus közölte, hogy az Orbán-kormány "rá akar szabadítani több millió román munkavállalót a magyar munkaerőpiacra", ami "felhergelheti a magyarokat a román munkavállalókkal szemben". Tabajdi szerint ez annak a következménye, hogy az Orbán-kormány nem gondolta végig rendesen a státustörvényből következőket, és ezért "Magyarország rendkívül nagy árat fizetett".

Legjobb volna eltörölni a munkavállalásra vonatkozó passzust a státustörvényből - vélekedett a Népszabadság kérdésére Szent-Iványi István, az Országgyűlés külügyi bizottságának szabad demokrata elnöke. Szent-Iványi szerint a diszkrimináció elve ugyanis eleve nem tenné lehetővé, hogy csak egy adott népcsoport részesüljön a státustörvény gazdasági kedvezményeiből, azokat az adott állam minden polgárának meg kellene kapnia. "Márpedig ha ezt Romániára kiterjesztik, az politikai precedenst teremt, s olyan, munkanélküliséggel küszködő szomszédos államok is igényelhetik, mint Ukrajna vagy Jugoszlávia" - mondta Szent-Iványi. "Különösen nem szerencsés a kiterjesztést úgy kezdeményezni, hogy nem mérték fel annak hatását a magyar munkaerőpiacra."

Győri Béla, a MIÉP szóvivője úgy vélekedett, hogy más román állampolgároknak nem kellene juttatni a státustörvény kedvezményeiből, csak a magyaroknak. "A román állampolgárok ugyanis nem tartoznak ahhoz a kultúrkörhöz, amelynek kedvezményeket kívánunk nyújtani" - mondta.

Romániai reakciók
A román fővárosban szombaton üdvözölték a kedvezménytörvénnyel kapcsolatos vitát lezáró egyetértési nyilatkozat aláírását, és azt hangsúlyozták, hogy Romániának sikerült érvényre juttatnia saját szempontjait a közösen elfogadott dokumentumban.

Ghiorghi Prisacaru, a szenátus külügyi bizottságának elnöke nyilatkozatában rámutatott: a román és a magyar kormányfő által aláírt okmány véget vet a kétoldalú kapcsolatokban egy "viszonylag feszült időszaknak". A feszült légkör nem használt a két ország kapcsolatainak,de a nemzetközi közösség sem fogadta kedvezően - mondta a bizottsági elnök, aki szerint a Budapesten aláírt memorandum eloszlatta a kedvezménytörvénnyel kapcsolatos három román aggodalmat: azt, hogy a jogszabályt úgy hozták meg, hogy nem konzultáltak Romániával és a többi szomszédos országgal; hogy a magyar Országgyűlés által elfogadott törvény megkülönböztetést iktatott be a román többség és a magyar kisebbség közé; hogy a gyakorlati megvalósításban a területenkívüliség elvének alkalmazását vetítette előre. Jelenlegi formájában a memorandum eloszlatja a román aggodalmakat - hangoztatta Prisacaru a román közszolgálati rádióban elhangzott nyilatkozatában.

Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke üdvözölte a két miniszterelnököt és a két kormány képviselőit az egyetértési nyilatkozat kimunkálásában elért eredményért. Az RMDSZ-elnök egyetértett a szenátus külügyi bizottságának elnökével, miszerint a szombaton aláírt dokumentum véget vetett egy több mint féléves vitának, amely ártott a román-magyar viszonynak és általában a politikai légkörnek.

Markó ugyanakkor megelégedéssel nyugtázta, hogy az RMDSZ hozzájárult "ennek a kérdésnek a megoldásához". A szövetség kezdettől fogva hangoztatta, hogy a két kormány közötti közvetlen párbeszéd révén a kérdést meg lehet oldani. "Lám, a pesszimistáknak nem volt igazuk!" - mondta az első számú romániai magyar politikus, és kiemelte: a román-magyar viszony elsőrendű fontosságú a térségben.

A román rádió kérdésére válaszolva Markó megerősítette, hogy az RMDSZ meg van elégedve az egyetértési nyilatkozatban rögzített megoldásokkal, hiszen a szövetség közvetetten maga is részt vett a kétoldalú megállapodás kimunkálásában.

A budapesti aláírás utáni órákban megszólalt román újságírók és elemzők az egyetértési nyilatkozat megszületését a legfontosabb eseménynek nevezték a két ország közötti alapszerződés létrejötte óta. "Szükséges, hasznos, látványos és bölcs kompromisszumnak" nevezték az aláírt okmányt.

Mind a román kormánynak közvetlenül alárendelt Rompres közszolgálati hírügynökség, mind pedig a magánkézben levő Mediafax az aláírásról szóló első tudósításaikban elsősorban román sikerként értékelték az egyetértési nyilatkozat aláírását.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Őszi szünet

Utazzon el családjával! Segítünk hogy megtalálja a legjobb ajánlatokat.