Hella
16 °C
28 °C

Kormányuk mellett a románok

2001.07.27. 10:17
Egy román közvélemény-kutató cég felmérése szerint a román társadalom nagy része támogatja kormánya álláspontját a magyar státustörvénnyel kapcsolatban. A kormányálláspont támogatása ellenére a románok megértéssel viszonyulnak a törvényhez, ha az közvetlen családjukat, barátaikat érinti. A két ország politikusainak megítélésében megosztott a román közvélemény: egyenlő százalékuk vádolja a román és magyar politikusokat a két ország közti viszony harmóniájának megrontásával.

A Metro Media Transilvania román közvélemény-kutató intézet által július 6-11. között végzett országos kutatás eredményeit csütörtökön ismertették Kolozsváron. A kutatás eredményei szerint a magyar státustörvényről a romániai lakosság 67 százalékának van tudomása. A kérdéssel kapcsolatos román kormányálláspontot a megkérdezettek 76 százaléka ismeri, és ezt 78 százaléka támogatja (15 százaléka ellenzi, és 7 százaléka nagyon ellenzi).

A baráttal, munkatárssal megértőbbek

Módszertan
A kérdéseket Románia 18 történelmi zónájában, 80 helységben, 1116 tizennyolcadik életévét betöltött személynek tették fel. A felmérés hibahatára 3 százalék.
A Metro Media Transilvania azon kérdésére, hogy ha a magyar státustörvényt nem fogadják el Romániában, romlana-e a két ország viszonya, a többség (41 százalék) nemleges választ adott, csak 35 százalékuk osztotta ezt a nézetet. A román kormányálláspont támogatása ellenére az egyszerű állampolgár megértéssel viszonyul a magyar státustörvényhez, ha a kedvezményeket valamelyik munkatársa (60 százalék), jó barátja (58 százalék), szomszédja (62 százalék), családtagja (50 százalék) kapná meg.

A román és magyar politikusok felelősek a viszályért

A lakosság 61 százaléka nem ért egyet azzal, hogy az erdélyi magyarok kettős állampolgárságot kapjanak, míg 27 százaléka helyeselné. Ugyanakkor az erdélyi magyarok és románok viszonyát a magyar politikától teszik függővé: 61 százalékuk tartja azt, hogy a magyarországi politikusok a harmónia ellen munkálkodnak, 61 százalékuk pedig a román politikusokat vádolja ugyanezzel.