Nárcisz
5 °C
15 °C

Ha Kína megindítja rakétáit

2004.01.14. 14:05
A tajvani elnök népszavazást írna ki a sziget függetlenségéről, a pekingi elvtársak morcosan ráncolnak, Washington a Kínai Népköztársasággal ért egyet. Az istenadta tajvani nép viszont a közvélemény-kutatási adatok szerint egyáltalán nem híve a függetlenségnek, a status quót viszont hatvan-hetven százalék tartja az egyetlen épeszű megoldásnak. Az Index olvasóit Jordán Gyula, az ELTE BTK egyetemi docense segíti a tájékozódásban, akinek várhatóan hamarosan megjelenik Tajvan történetét bemutató könyve.
Ki számít igazi tajvaninak? A tizenegy szigeti törzs négyszáz-négyszázötvenezer tagja, az 1945 előtt a japán fennhatóság alá tartozó Tajvanra érkezettek leszármazottjai, vagy a Mao Ce-tung vörös katonái elől elmenekült másfél-kétmillió ember, jelentős részben Kuomintang-katona? A három csoport elkülönülését kezdetben indokolta, hogy a kommunisták elől menekülők 1947-ben jókora mészárlást végeztek a Japán uralmat visszasíró helybeliek között. A nyolcvanas évekig a vezető posztokat a második világháború után érkezett szárazföldiek kaparintották meg, akik különben évtizedekig tartó, igen kemény diktatúrát vezettek be a szigeten.

Kína megindítaná rakétáit

A tajpeji Grand Hyatt
Forrás: knick-knack.com
A szigetiek, vezetőikkel az élükön, mára kezdenek megbékélni azzal, hogy ezen a földön élniük, halniuk kell, a szárazföld visszafoglalása képtelenség. A jelenlegi elnök elődje vezette be az újtajvani fogalmat; ebbe beleértette Tajvan valamennyi polgárát, attól függetlenül, hogy leszármazottja vagy ő maga mikor került a szigetre. A közvéleménykutatási adatok szerint a tajvaniak nyolcvan százaléka kettős - tajvani-kínai - identitású. Ma már a múlt nem számít, legfeljebb választások idején.

Csen Suj-pien tajpeji elnök beiktatási beszédében még határozottan leszögezte: nem ír ki népszavazást. A választási kampányban viszont (2004 márciusában elnökválasztás) másról sem beszél, mint az esetleges győzelme esetén kiírandó népszavazásról. A felteendő kérdésről megoszlanak a vélemények, de Peking már abba se egyezne bele, hogyha a tajvaniakat arról kérdeznék: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Tajvanra megannyi kínai rakéta néz?" Egy ilyen kérdés ugyanis könnyen elvezethet a függetlenségi népszavazáshoz. Kína ebben az esetben megindítaná Tajpej felé néző rakétáit.

Inkább tajvaniak

Pekingben úgy gondolják, hogyha Tajpej önként nem borul Kína-anyácska kebelére, márpedig nem borul, akkor majd gazdaságilag teremtenek olyan helyzetet, hogy nem lesz más választásuk, csak az egyesülés. A határokat is megnyitották a tajvani üzletemberek és turisták előtt, bár ezzel lehet, hogy éppen az ellenkező hatást érték el; a kínai utakról visszatérve egyre többen mondják, hogy ők, köszönik, inkább tajvaniak, nem kínaiak. Ezzel együtt: tajvani vállalkozások eddig nyolcvan-százmilliárd dollárt fektettek be az őshazában.

A Nemzeti Színház a Csan Kaj-sek Emlékparkban; melyik nemzeté?
Forrás: knick-knack.com
A tajvani elnök nagyon jól tudja, hogy Kína és a többi nagyhatalom számára a status quo az egyedüli elfogadható megoldás, és a Nagy Testvér fenyegetését felhasználhatja saját pozíciói erősítésére. Így volt ez az 1995-96-os rakétaválság idején is, amikor simán újraválasztották az akkori elnököt. Elég volt Clinton elnöknek két hadihajó csoportot a térségbe vezényelni, de ebből nem következik semmi a jövőre nézve; ha Tajvan provokál, az USA nem nyújt automatikusan védőkart szövetségese felé.

Tajvan kvázi függetlensége a végtelenségig fenntartható. A kínai vezetés szerint az idő nekik dolgozik, de közben Tajvan is egyre hatékonyabb fegyvereket fejleszt ki. Egyre több szigetlakó veszti el kettős identitását, és válik tajvanivá, a tajpeji metró pedig már ízes tajvani nyelven is bemondja az állomások nevét, sőt talán még azt is, hogy "hagyják el a szerelvényt, és erre figyelmeztessék utastársaikat is".

Tajvan történelmének nevezetes évszámai
1912: a Kínai Köztársaság megalakulása;
1945: Tajvan Japán fennhatóság alól visszakerül Kínához;
1949: a Kínai Népköztársaság megalakulása;
1971: az ENSZ a Kínai Köztársaságot eltávolítja a világszervezetből, helyét a Kínai Népköztársaság foglalja el;
1979: az Egyesült Államok a Kínai Népköztársasággal létesít diplomáciai kapcsolatot;
1987: a demokratizálódás kezdete Tajvanban;
1991: egy tajvani vezetés elveti a szárazföld fegyveres felszabadításának lehetőségét;
1995-96: a kínai hadsereg fenyegető hadgyakorlata Tajvan szigeténél.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!