Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Terrorellenes rajtaütés Londonban

2006.06.02. 19:05
A tavaly nyári londoni merényletek óta nem látott méretű, fegyverhasználattal járó terrorellenes rajtaütést hajtott végre pénteken a Scotland Yard Londonban, a hivatalos rendőrségi bejelentés szerint "igen részletes" hírszerzési értesülés alapján. Az akció péntek hajnalban kezdődött a kelet-londoni Forest Gate kerületben, egy lakóházban, és még péntek este is tartott.

A változatlanul nagy erőkkel helyszínen lévő rendőrség a ház elé hatalmas sátrat emelt, este pedig megkezdődött az épület felállványozása, jelezve, hogy a vizsgálat hosszú ideig eltart. A környéket jórészt bangladesi és pakisztáni bevándorlók, illetve egyre nagyobb számban kelet-európai munkavállalók lakják.

Valakit meglőtték

A rajtaütés során egy 23 éves személyt meglőttek; őt kórházba szállították, "nem életveszélyesnek" minősített sérülésekkel, és ott később őrizetbe vették. Egy másik, 20 éves férfit - aki nem megerősített hírek szerint a sérült gyanúsított testvére - a helyszínen vettek őrizetbe.

Peter Clarke, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetője pénteki, első hivatalos nyilatkozatában azt mondta: az akciót azután hajtották végre, hogy ezt a rendőrséghez befutott, "nagyon részletes" hírszerzési értesülések "a lakosság védelme érdekében" indokolttá tették, de részleteket nem tárt fel.

A belső elhárítás is egyeztettek

Clarke szerint az akció során lőfegyverrel megsebesített férfit "aktív terrorizmus előkészítése, illetve arra történő felbujtás" gyanújával vették őrizetbe. A helyszínen őrizetbe vett másik személyt szintén a terrorellenes törvény hatálya alapján tartják fogva a londoni Paddington Green rendőrőrsön - tette hozzá.

Hagyományosan ezen a szigorú biztonsági őrizettel ellátott rendőrőrsön hallgatják ki a Nagy-Britanniában elfogott terrorgyanúsítottakat. Nem megerősített pénteki értesülések szerint a rajtaütésben a Scotland Yard több mint 250 embere vett részt, köztük a terrorellenes ügyosztály (CO19) detektívjei. Az akciót a brit belső elhárítással (MI5) egyeztetve hajtották végre, állítólag több hónapi előzetes megfigyelés után.

Repülési tilalom 8 kilométeres körzetben

Helyszíni beszámolók szerint az akció több résztvevőjén védőruha volt, bár a Scotland Yard azt közölte: "nincs ok" annak feltételezésére, hogy a környék lakossága veszélyben van. Az érintett utcákat lezárták, de a negyedben nem kezdődött tömeges kiürítés.

A Sky News brit hírtévé úgy értesült, hogy a rendőrök pokolgépgyárat találtak a megrohamozott épületben, de ezt hivatalos forrásból egész nap nem erősítették meg. A hatóságok ugyanakkor 5 mérföld (8 km) átmérőjű repülési tilalmi övezetet jelöltek ki az érintett térség fölött; ez négy napig érvényben marad, és a kijelölt légtérben 750 méteres magasság alá nem ereszkedhetnek a repülőgépek.

Nincs kapcsolat a tavalyi merényletekkel

A tavaly július 7-ei, illetve 21-ei londoni merényletsorozat óta ez az első eset, hogy terrorellenes fellépés során a rendőrség fegyvert használt. Tavaly, a másik, sikertelen támadási kísérlet másnapján, az embervadászat csúcspontján a rendőrök a londoni metróban lelőttek egy terrorgyanúsnak tartott személyt, akiről nem sokkal később kiderült, hogy egy ártatlan brazil villanyszerelő volt.

A Scotland Yard pénteki közleménye szerint mindazonáltal az aznap reggeli londoni akció nem kapcsolódott a tavaly nyári merényletekhez.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!