Etelka, Aletta
1 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Bizonyítékdömping a londoni támadások után

2005.07.22. 11:45
A félresikerült csütörtöki merényletsorozat hatalmas segítséget jelenthet a két héttel ezelőtti, ötvenhat ember halálát okozó merényletek felderítéséhez. A helyszínen talált bedöglött bombák az elsődleges adatok szerint ugyanolyanok voltak, mint a két hete használtak. Ráadásul az életben maradt robbantókat rengeteg tanú azonosíthatja.

Bizonyítékbőséget hoztak a csütörtöki londoni robbantások. A nyomozás jelenlegi adatai szerint már bizonyos, hogy a támadók valóban pusztító merényletekre készültek, a rossz összeszerelés, esetleg a robbanószer romlása miatt azonban a pokolgépek csődöt mondtak, írja a BBC.

Ugyanaz a terv, ugyanazokkal a bombákkal

Sir Ian Blair rendőrfőkapitány szerint ez valójában elképesztően szerencséssé teszi a csütörtöki támadást a nyomozás szempontjából. A befulladt bombák elemzése jelentős segítséget jelenthet akár a két héttel ezelőtti, a mostanival szemben ötvenkét ártatlan és négy merénylő életét kioltó terrortámadások feltárásában is.

Bár még nem bizonyos, a rendőrség szerint több jel is arra utal, hogy a most csütörtöki robbantók nem egyszerű másolók voltak, hanem kapcsolat lehetett a két csoport között. A két merényletsorozat mindenesetre szinte minden elemében egyezik. A két héttel ezelőtti robbantásokhoz hasonlóan most is London négy pontján, északi, déli, keleti és nyugati helyszíneken robbantottak egy időben azonos méretű, hátizsákokba rejtett bombákat.

A Guardian tudósítása szerint a most használt és a két hete robbantott bombák hatóanyaga is egyezik.

Hasa alatt egy hátizsák füstölt

Nagy segítséget jelenthet a nyomozásnak, hogy most valamennyi öngyilkosmerénylő-jelölt életben maradt, két gyanúsítottat már csütörtökön elfogtak. Mindegyiküket számos szemtanú tudja azonosítani. Abisha Moyo például beszélt is az egyikükkel a metró Sheperd's Bush-i állomásánál. "Pisztolylövésszerű durranást hallottam, és láttam, hogy az egyik utastársam a földön hever. Odamentem hozzá, hogy 'jól vagy, haver?'. Akkor vettem észre, hogy egy füstölgő hátizsákon fekszik" - nyilatkozta a Daily Mailnek.

Egy másik tanú egy izmos testfelépítésű fekete férfit látott elrohanni a metróban. A síneken menekülő férfi bepiszkolódott ingjétől próbált megszabadulni.

A szélsőséges imám előre tudta

A New York Times az egyik legradikálisabb londoni muzulmán hitszónokkal szerda este készített interjújából idéz. Omar Bakri Mohammad sejk a negyven perces telefoninterjúban megjósolta a közelgő támadást. A szeptember 11-i gépeltéritőket a nagyságos tizenkilencnek hívó imám Blair külpolitikáját okolta a támadásokért, mondván a brit muzulmán fiatalokat az Irak elleni háború tüzelte fel.

Bakri egyébként könnyen bajba kerülhet, a pénteki Sun címlapján az imám fényképével és a "Küldjék haza!" vastagbetűs felcímmel jelent meg. A brit belügyminisztérium látszólag hallgat a jótanácsra, az új terrorellenes törvénycsomag intézkedései között szerepel többek között a szent háborúra buzdító imámok kitoloncolásának a lehetősége.

Bakri rezignált a kérdésben. "Ha ki akarnak utasítani, hát tegyék. Ha le akarnak tartóztatni, hát tegyék" - nyilatkozta a New York Timesnak a tizenkilenc éve Angliában élő, havi háromszáz fontos szociális támogatást kapó hitszónok.