Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Rumsfeld fejét követelik

2004.05.07. 15:20
"Rumsfeldnek mennie kell" - hirdette vezércikkében pénteken a New York Times. Több demokrata politikus is a védelmi miniszter távozását követeli, az iraki kínzások elhallgatása republikánus párttársait is elbizonytalanította. Nyilvános kiállása ellenére egyes források szerint Bush is dühös kedvenc miniszterére.
Kiállt védelmi minisztere mellett George W. Bush - jelentette az AP. "Rumsfeldnek mennie kell" - követelte az irakiak kínzásának elhallgatása miatt kínos helyzetbe került miniszter távozását vezércikkében a New York Times. Az amerikai törvényhozás demokrata tagjai szintén Rumsfeld fejét követelik. Fehér házi források szerint a nyilvános kiállás ellenére Bush csalódott védelmi miniszterében.

Jó munkát végzett

Bush szerint Rumsfeld "jó munkát végzett két háború alatt". Mint mondta, a támadások kereszttüzébe került minisztere kormánya tagja marad. Bush bizalma ellenére a védelmi miniszterre egy felettébb kellemetlen kongresszusi meghallgatás vár kedden, ahol magyarázatot kell adnia többek között arra is, hogy kerülhetett csak április végén nyilvánosságra a kínzásokról szóló információ, miközben a Pentagon legkésőbb idén január 14-én értesülhetett róla egy tényfeltáró jelentésből.

Elégedetlenkedő párttársak

A vizsgálóbizottság demokrata tagjai szerint "felelősséget kell vállalni a történtekért, és a felelősség a legfelsőbb szintig is elér". "Erős érzésem, hogy a háborút már a kezdetektől rosszul kezelték" - nyilatkozta Carl Levin, a bizottság egyik magas rangú demokrata tagja. A republikánusok kevésbé harciasak, szerintük még korai lenne visszavonhatatlan következtetéseket levonni. Azt azonban még Pat Roberts, a titkosszolgálati szakbizottság republikánus elnöke is elismeri, hogy Rumsfeldnek "számtalan kérdésre kell választ adnia".

Az AP értesülései szerint több republikánus kongresszusi képviselő is aggályosnak tartja, hogy a Pentagon négy hónapon keresztül nem tájékoztatta a törvényhozást a tapasztalt visszaélésekről

Csendben készül

Párttársaival ellentétben a fegyveres erők bizottságának demokrata elnöke, John Warner kiállt Rumsfeld mellett. "Mindig is jó viszonyt ápoltam vele, ismerem mély elkötelezettségét a hadsereg és az elnök tervei iránt" - nyilatkozat az ABC Newsnak. Mint mondta, személy szerint támogatná Busht, ha Rumsfeld megtartása mellett döntene.

Maga az érintett csütörtök óta kerüli a sajtónyilvánosságot, munkatársai szerint a pénteki meghallgatásra készül - jelentette az AP. A hírügynökség értesülései szerint a védelmi miniszter bocsánatot kérne a kongresszustól, amiért nem tájékoztatta a kínzásokról, egybenvizsgálóbizottság felállítását fogja javasolni.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.