Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Durvábbak Szaddámnál az amerikaiak?

2004.05.03. 11:38
Nőnek érzik magukat a meztelenkedésre kényszerített iraki foglyok, "aminél nincs megalázóbb". A hadsereg belső vizsgálata szerint a rendezetlen börtönviszonyok miatt fordulhattak elő kínzások az amerikaiak felügyelte börtönökben. A foglyokat szexuálisan is zaklatták - derült ki egy tanú vallomásából. A politikai vezetés szigorú vizsgálatot ígér.
Szaddám kínzásainál is megalázóbbnak érzik az amerikai bánásmódot az iraki rabok - írja az AP. A hírügynökségnek nyilatkozó egyik fogva tartott, a Huszein börtöneit kétszer is megjárt Dija al-Sveiri szerint az amerikaiak meg akarták törni őket a megalázó bánásmóddal.

Nőnek érezte magát

"Az rendben lett volna, ha megütnek, a verés nem fáj, de ők a férfiasságunkat akarták megkérdőjelezni" - nyilatkozta az amerikai fogság után a szélsőséges síita vezér, Moktada asz-Szádr magánhadseregébe belépő Sveiri. A vallásos síita kétszer is megjárta Szaddám diktatúrájának börtöneit. Az összesen több mint két év alatt többször megverték, áramot vezettek a testébe és hátrakötött kézzel fellógatták, mégis, a legmegalázóbbnak azt tartja, hogy az amerikaiak meztelenre vetkőztették.

Elmondása szerint a börtönbe érkezésekor kellett levetkőznie, tiltakozása ellenére, majd meztelenül, bekötött szemmel a falhoz állították. Elmondása szerint nem szodomizálták, mégis nagyon rosszul érezte magát. "Azt akarták, hogy nőnek érezzük magunkat, és nincs megalázóbb annál, mintha nőnek éreznéd magad" - magyarázta az AP-nek.

Mintát látnak

Az iraki foglyok kínzásával kapcsolatban a múlt hét szerdán tört ki a botrány az Egyesült Államokban, miután a CBS 60 minutes II című tényfeltáró magazinjában több, a megszégyenítésekről készült fotót is bemutattak. Bár az egyesített vezérkar főnöke, Richard Myers tábornok a hét végén még különálló esetnek nyilvánította a képeken látható, a Bagdad melletti Abu Garib börtönben elkövetett megalázásokat, a New York Times értesülései szerint másutt is előfordultak hasonló esetek. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet is "mintát" vél felfedezni a kínzásokban, közleményében széleskörű vizsgálatot követelt.

Bush amerikai elnök már pénteken jelezte felháborodását az eset miatt, a hadsereg vasárnap az eset szigorú kivizsgálására tett ígéretet.

Rendezetlen viszonyok

A szerdán nyilvánosságra került esetek tavaly november és december között történtek, a hadsereg már bíróság elé is állította a gyanú szerint a megalázásokban résztvevő katonai rendőröket. A megalázások körülményeit vizsgáló Taguba-jelentés adatai szerint a nemzetközi jogot sértő cselekedetekre a börtön tisztázatlan parancsviszonyai miatt kerülhetett sor.

Az 53 oldalas jelentés - melynek részleteit sem Myers, sem Donald Rumsfeld védelmi miniszter nem tudta kommentálni még vasárnap - szerint a börtönőrök a normális beosztással szemben nem a katonai rendészek parancsnokának, hanem a katonai hírszerzés kihallgatótisztjeinek feleltek. A beszámoló szerint az őrök feladatul kapták a foglyok "megpuhítását" a kihallgatások előtt.

Szexuális zaklatások

Az iraki rabok megalázásával vádolt hat börtönőr perének egyik tanúja április 2-án eddig nem publikált részletekkel is szolgált a börtönben történtekről - írja a New York Times. Carl Wisdom tizedes vallomása szerint a rabokat nem csak levetkőztették és gúlába pakolták, de szexuálisan is zaklatták. "Amikor lementem az egyes szárnyba (a legtöbb kínzás itt történt) két meztelen foglyot láttam. Egyikük maszturbált, a másik nyitott szájjal térdelt előtte. Frederick őrmester jött velem szembe, aki azt mondta: 'nézd mit csinálnak ezek az állatok, ha két másodpercre magukra hagyod őket'" - idézi Wisdom vallomását a Times.

Fotói hitelét védi a bulvárlap

A kínzások Nagy-Britanniában is botrányt kavartak. Szombaton a Daily Mirror jelentetett meg fotókat, melyeken állításuk szerint a királynő lancashire-i regimentjének katonái kínoznak iraki foglyokat. A képek szerint egyikük levizelt egy fogva tartott irakit. A képek hitelességét a hétvégén több szakértő, köztük a BBC illetékese is kétségbe vonta. A szakértők szerint az Irakban szolgáló brit alakulatok nem használnak a képeken látható fegyvereket.

A Blair iraki politikáját folyamatosan hevesen bíráló és a háborút is ellenző bulvárlap azonban hétfőn kitartott a képek hitelessége mellett. A brit kormány a képekről folyó vitától függetlenül az eset gyors és szigorú kivizsgálását ígérte. "Ha a vádak beigazolódnak, az elkövetők nem lesznek többé méltók a királynő egyenruhájának viselésére" - jelentette ki Mike Jackson, a brit hadsereg rangidős parancsnoka.