Szilárda
0 °C
6 °C

Beszámolt az egyik megkínzott iraki fogoly

2004.05.07. 06:30
Haider Szabbar Abedegy meztelen, csuklyás férfi fényképére mutat: "ez vagyok én". A 36 éves Abed felismerte magát a világsajtót bejárt fotókon, különböző megalázó helyetekben.
Mint a Násziríjából való síita férfi egy arab televíziónak elmondta, júliusban Bagdadban vették őrizetbe. Autóstoppal utazott, amikor a kocsit, amely felvette, egy ellenőrző pontnál feltartóztatták. Ő maga katonai szolgálati idejét igazoló dokumentumokat jött beszerezni a fővárosba. Az autó vezetőjénél, akit nem ismert, nem voltak iratok, ezért letartóztatták őket.

Hosszú ideje figyelmeztet az AI és a Vörös Kereszt a kegyetlenkedésekre
Az Amnesty International már két éve rendszeresen figyelmezteti az amerikai kormányt azokra a visszaélésekre, amelyeket amerikaiak követnek el őrizetesekkel szemben, egyebek mellett Afganisztánban és Irakban - áll a világ legnagyobb emberi jogi szervezetének pénteken Londonban kiadott közleményében, amely háborús bűncselekménynek minősíti a bagdadi Abu Garib börtönben feltárt fogolykínzásokat. A Nemzetközi Vöröskereszt több mint egy éve figyelmeztette az iraki foglyokkal való embertelen bánásmódra az amerikai tisztségviselőket - közölte a humanitárius szervezet pénteken Genfben. Tapasztalatainkat 2003 márciusa és novembere között számos esetben megvitattuk négyszemközti találkozókon és írásban is - mondta a szervezet genfi székhelyén Pierre Kraehenbuehl, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) operatív igazgatója.
A következő három hónapot a buccai fogolytáborban töltötte, majd a Bagdad melletti Abu Garib börtönbe szállították át. Mindenki jól bánt velem - mondta. Egy, a foglyok közül kiválasztott zárkafelelőssel történt tettleges összetűzésével kezdődött azután számára a rémálom. Hat fogolytársával magánzárkába helyezték.

"Először összevertek bennünket, aztán letépték rólunk a ruhánkat" - mondta Abed. Meztelenül elszenvedett "kínzásuk" négy órán át tartott. Kényszerítették őket, hogy egymásra másszanak. Ezt mutatja az a nyilvánosságra került fénykép, amelyen hétfős emberi gúla látható. Ez vagyok én - mutatott rá a bal alsó szélen látható egyik férfira.

Válogatott kínzások

Mint elmondta, őrei lerántották fejéről a korábban ráhúzott csuklyát, és egy női őr állt előtte. A nő megparancsolta, hogy önkielégítést végezzen. Aztán újra a fejére húzták a csuklyát. "Ott álltam, aztán megfogták a kezemet és rátették valaki fejére, aki előttem volt. Az a valaki épp a hímvesszőm előtt volt" - emlékezett vissza. Az egyik fényképen ugyancsak látható volt egy ilyen jelenet. A férfi beszámolója szerint a szexuális visszaélések egész ideje alatt készültek fényképek.

Ezután meztelenül visszavitték őket a celláikba, ahol három napon át leláncolva tartották őket. Abedet - mint elmondta, az első nap a zárkaajtóhoz láncolták, arccal a rácsnak, a másodikon az ágyhoz láncolták, a harmadikon pedig a padlón kellett feküdnie, kezén-lábán összeláncolva. A csoport tagjait 25 napig tartották magánzárkában. Azután Abed visszakerült a sátortáborba.

Nem marad Irakban

Nyomozók januárban mutatták meg neki ott azt a több mint 60 fényképet, amelyet az amerikai őrök készítettek. Április 15-én engedték szabadon. Mint a férfi elmondta, azért vállalkozott szenvedéseinek elmondására, mert fel akarta rázni a világot, ugyanis sok olyan ártatlan embert tartanak fogva, akiknek semmi közük az erőszakhoz. A volt fogoly úgy érzi, hogy a nagy szégyen miatt nem maradhat tovább Irakban.