Mária
-7 °C
3 °C

Évek óta tudtak a madridi robbantás gyanúsítottjairól

2004.03.17. 12:39
A spanyol rendőrség már évekkel ezelőtt megfigyelte a madridi terrortámadás két gyanúsítottját, ám letartóztatásukhoz nem volt elég bizonyíték. A madridi támadások előtt a hírszerzés semmilyen gyanús jelet nem észlelt, szofisztikálódott a terroristák kommunikációja.
Már három éve ismert volt a rendőrség számára a madridi terrortámadás egyik gyanúsítottja. Dzsamal Zougamot már 2001-ben megfigyelés alá vonták, még a lakását is átkutatták. Dzsamal szintén letartóztatott féltestvére, Mohamed Chaoui is megfigyelés alatt állt 2001-ben, miután egy feltételezett al-Kaida taggal folytatott telefonbeszélgetéseket.

Nem állt össze a kép

A szeptember 11-i merényletekhez hasonlóan azonban a spanyol hatóságok is csak a támadás után kezdték összerakni a meglévő információkból a teljes képet - írja az AP. A sajtóban máris a titkosszolgálatok kudarcának okait kutatják.

Chaoui és Zougam már 2001-ben felkeltették a terrorellenes nyomozásokkal foglalkozó bíró, Baltasar Garzon figyelmét - derítette ki az AP a bírósági jegyzeteket átnézve. Szakértők szerint azonban az ellenség ismerete nem elég egy támadás megakadályozásához. A madridi merényletek előtt például nem találtak támadásra utaló jelzéseket.

Álcázott sejtek

Tekintse meg képeinket!
Az amerikai titkosszolgálatok globális megfigyelőrendszere sem tapasztalt a támadások előtt jellemző növekedést az ismert terroristák kommunikációjában.

Ennek egyik oka lehet, hogy a terroristák a maguk javára fordítják a globalizációval felgyorsuló kommunikációt. Egyszerhasználatos emailcímeken, a hívás után megszüntetett előfizetésű mobiltelefonokon tárgyalják meg a támadások részleteit - lehetetlenné téve a lehallgatást.

Elkerülhetetlen

Hiába van nagy adatbázisa a titkosszolgálatoknak a terroristákról, lehetetlen mindegyik gyanúsított állandó megfigyelése - írja az AP. "Nem várhatják azt a rendőrségtől, hogy minden polgárt, épületet, lehetséges terrorista célpontot biztosítson. Az egyetlen lehetőség a terrorista csoportok felderítése és felszámolása" - jelentette ki egy keddi manilai tanácskozáson Ronald Noble, az Interpol igazgatója.

Zougam madridi lakását 2001 augusztus 10-én kutatták át. Hiába szerepelt azonban Garzon bíró nyomozati anyagaiban, végül nem vádolták terrorista cselekményekkel abban a perben, minek kapcsán 35 feltételezett al-Kaida tagot tartóztattak le.

Tovább tapogatóznak

Hogy Zougamot miért nem, az egyelőre kérdés - írja az AP. A hírügynökség szerint azonban nem könnyű közvetlen, a bírósági ítéletet is megalapozó bizonyítékot találni a terroristák ellen. Előfordulhatott az is, hogy Zougamot egy "nagyobb hal" elfogása érdekében hagyták szabadon.

A támadás előzményei egyelőre nem ismertek, a spanyol hatóságok az amerikai és az európai társszervezetek segítségével igyekeznek felderíteni azt. A szakértők között is csak egy dologban teljes az egyetértés, a terroristák újra támadni fognak - írja az AP.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.