Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Szabadok a francia Fülöp-szigeteki túszok

2000.09.20. 11:09
Kiszabadították szerdán a két túszként fogva tartott francia újságírót - jelentette a Fülöp-szigetek elnöke, Joseph Estrada- és egy amerikai túsz kiszabadulására is lehetőség van. A helyi hatóságok szeptember 16-án, szombaton ellentmondásos offenzívát indítottak el az Abu-Szayyaf lázadók által fogva tartott túszok kiszabadításáért.

A BBC tudósítása szerint a francia újságírókat - a 46 éves Jean-Jacques le Garrec és a 49 éves Roland Madura -, hajnalban egy katonai tehergépkocsival elszállították fogva tartási helyükről, és szabadon engedték őket. A Fülöp-szigetek katonaságának segítségével az újságírókat Manila fővárosba szállítják, ahol a francia követség gondjaira bízzák.

A franciák jó egészségnek örvendenek
A nemzeti rádióban nyilatkozó Estrada elnök szerint valószínű, hogy Jeffrey Schilling amerikai túszt is hamarosan, még szerdán kiengedik. A fogva tartottak pontos száma nem ismert, a hatóságok úgy vélik, tizenhárom Fülöp-szigeteki és három malájföldi van a lázadók fogságában.

Kompon bomba robbant

Ugyancsak szerdán egy Zamboangaba tartó kompon bomba robbant: egy ember meghalt és öt megsebesült. Az áldozat a bombát szállító ember volt, a hatóságok úgy vélik, a bomba véletlenül robbant fel.

Az Abu-Sayyaf csoportosulás (Kardforgatók Atyja) a katolikus szigeten egy muzulmán független államért küzd. Április 23-án több turistát raboltak el Malájföldről, hosszas tárgyalások után először egy rossz egészségi állapotban lévő német nőt, Renate Wallert engedték szabadon június 24-én.

Szombaton erős offenzíva indult

Estrada elnök a dísszemlén.
Egy hét alatt vége a támadásnak?
A Fülöp-szigeteki katonaság szeptember 16-án, szombaton támadást indított a túszok kiszabadításáért. A katonaság kordonnal vette körül a lázadókat, a jelentések szerint számos civil rekedt a kordonon belül. A kiújuló harcok miatt több tízezren menekültek el otthonukból, számos civil - a katonaság szerint négy, egy helyi jelentés szerint több száz - halt meg a harcok alatt.

A rövidre tervezett támadás egy hétig is eltarthat - nyilatkozta hétfőn Orlando Mercado védelmi miniszter. Szakértők szerint azonban az egyhetes határidő túlzottan optimista.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.