11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26.
Lengyelország 0
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26.
Franciaország 0
Dánia 0
974 Stadion D csoport
20:00, November 26.
Argentína 0
Mexikó 0

Idegek tánca

2000.08.10. 11:16
A Fülöp-szigetek déli részén, Jolo szigetén húsvét óta fogva tartott turisták közül nyolc túsz szabadon engedését készítették elő - adta hírül a dpa. A hírügynökség úgy tudja, hogy már arról is megállapodtak, ki lesz az a követ, aki a túszokat el fogja hozni. Lapértesülés szerint eddig több mint 12 millió márka váltságdíjat fizettek ki az önálló iszlám állam létrejöttéért küzdő muzulmán lázadóknak. Abu Sajjaf emberei vélhetően több száz új fegyvert vásároltak a pénzből.
Renate Wallert már szabad
A nyolc szabadon bocsátandó a három maláj túsz, két Fülöp-szigeteki turista, egy dél-afrikai házaspár és egy libanoni nő.

A húsvét óta fogva tartottak között még a göttingeni Wallert-család két tagja van, rajtuk kívül öt francia és két finn turista. Ezen felül azt a 12 prédikátort sem engedik szabadon, akik a gerillákat megtéríteni érkeztek a szigetre. Közülük eddig egy súlyos beteg nőt engedtek el a terroristák, Renate Wallertet.

A márciusban elrabolt 22 gyermek és öt felnőtt katolikus közül öt gyermeket engedtek szabadon júniusban. A hírek arról számoltak be, hogy a gyermekeket a lázadó csoport vezetőnek hat családtagjáért - köztük az édesanyjáért - cserébe engedték el, ám a Spiegel szerint elképzelhető, hogy titokban kifizették értük a követelt váltságdíjat.

12 millió márkás váltságdíj
Spiegel túsztárgyalói-közvetítői körökre hivatkozva azt írta, hogy az eddig szabadon engedettekért összességében 12 millió német márkát utaltak át. A lap szerint a pénzből az önálló iszlám állam létrejöttéért több mint húsz éve küzdő Abu-Sajjaf emberei több száz új fegyvert vásároltak.

Roberto Aventajado, a tárgyalások vezetője azt nyilatkozta Manilában egy rádióinterjúban, hogy az idegek háborújának azonnal vége lenhetne: az emberrablók úgymond készek lennének szabadon engedni a túszokat a megegyezés másnapján - mondta.

A dpa által idézett interjúban az is elhangzott, hogy már kiválaszották azt a személyt is, aki a túszokat elhozhatná, és konkrét kereskedelmi ügyletekről tárgyalnak: az emberrablók többek között gyümölcs- és kávéültetvényeket kérnek a túszokért.  • Hírek
  • Bankszámla