Judit
-2 °C
8 °C

Egyre több újságíró hal meg munka közben

2005.01.18. 22:11
A legtöbb újságíró Irakban vesztette életét tavaly: összesen 47-en. Ezt a Fülöp-szigetek, majd India követi. Az összesen 129 halálos áldozat a legnagyobb szám azóta, hogy az IFJ a nyolcvanas években megkezdte ilyen jellegű összegzések készítését.
Tavaly minden eddiginél több újságíró vesztette életét a világ különböző részein, hozta nyilvánosságra kedden a brüsszeli központú Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ).

A szervezet adatai szerint legalább 129 volt a halálos áldozatok száma: ez a legnagyobb szám azóta, hogy az IFJ a nyolcvanas években megkezdte ilyen jellegű összegzések készítését.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Nemzetközi Újságíró Szövetség az életüket vesztett újságírók kategóriájába sorolta az újságírók segítőit (sofőrjeiket, tolmácsaikat, kísérőiket) is. Ráadásul nem csupán a meggyilkolt, de a munkájuk során halálos balesetet szenvedett emberek is ebben a statisztikában szerepelnek. (A Riporterek Határok Nélkül elnevezésű francia szervezet néhány nappal ezelőtt arról számolt be, hogy 2004-ben legalább 53 újságíró halt meg: ők azonban más kritériumok alapján számoltak.)

Bárhogy legyen is, az IFJ főtitkára, Aidan White keddi brüsszeli sajtóértekezletén úgy vélte, hogy a 2004-es év mindenképpen rossz esztendő volt e szakma képviselői számára. Ennek egyik oka szerinte az újságírók, s általában az újságírás befolyásának, hatásának növekedése: ezért ugyanis a sajtó munkatársai egyre gyakrabban válnak szándékos célponttá. Az újságírók másik nagy csoportja pedig az ideges, kiképzetlen, fegyelmezetlen katonák meggondolatlan akciói miatt válik áldozattá.

A legtöbb újságíró Irakban vesztette életét tavaly: összesen 47-en (közülük 18 volt a segítőtárs.) Ezt a Fülöp-szigetek, majd India követi (13, illetve 7 halálos áldozat.) White felszólította a kormányokat, hogy tegyenek meg mindent az újságírók biztonságának garantálása érdekében, s ha mégis történik valahol egy tragikus incidens, akkor garantálják a független vizsgálatot: a katonák vizsgálódásának célja ugyanis gyakran nem más, mint saját felelősségük elleplezése.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!