Vilma
-8 °C
3 °C

Szoros befutót jósolnak a brit választásokon

2005.05.02. 15:51
Saját szavazóitól tart leginkább a Munkáspárt a csütörtöki általános választásokon. A kormánypárt vezérkara szerint ha szavazóik egytizede az iraki háború ellen tiltakozva inkább a liberális demokratákra adja a szavazatát, a kampányban gyengélkedő toryk győzelmet arathatnak. A mandátumbecslés ennek ellentmond, az ingadozó szavazók nagy száma miatt azonban bizonytalanná vált az eddig biztos munkáspárti győzelmet sejtető választás végkimenetele.

A vártnál szorosabb véghajrára számít a csütörtöki brit választásokon a Munkáspárt. Bár a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a kormánypárt stabilan őrzi három százalékos előnyét a konzervatívok előtt, a Munkáspárt vezérkara szerint nagy veszélyt jelent a pártra a liberális demokraták kampánya.

Félni nem kell

Tony Blair kampánystábja szerint ha minden tizedik munkáspárti szavazó, tiltakozásul a párt iraki politikája ellen a liberális demokratákra adná a szavazatát, az a konzervatívok győzelmét eredményezhetné. A Liberális Demokrata Párt elnöke, Charles Kennedy "butaságnak" minősítette a munkáspárti kritikát, mondván számításai szerint még arra sincs esély, hogy az átszavazások miatt döntésképtelen parlament álljon fel. Ezt alátámasztja a BBC mandátumbecslő programja is, pillanatnyi pártnépszerűségek mellett a tízszázalékos átszavazással számolva is százfős munkáspárti többséget prognosztizált a szoftver.

A brit választási rendszerben a szavazók kizárólag egyéni jelöltekre adják le szavazatukat, így a töredékszavazatok egyáltalán nem játszanak szerepet. Ugyancsak a rendszerből fakad, hogy a mandátumbecslések szerint még akkor is a Munkáspárté lenne a legtöbb képviselő, ha a három nagy párt azonos számú szavazatot kapna. Ugyanakkor a Munkáspárt több választókörzetben is kemény harcra számíthat, nevezetesen azokban, ahol az előző választásokon tíz százaléknál kisebb előnnyel nyertek jelöltjei.

Bozótharc

A két ellenzéki párt ezeket a körzeteket célozta meg. A munkáspárti értékelések szerint szavazataikra nem az iraki háborút támogató konzervatívok, hanem az azt ellenző liberálisok jelentik a legnagyobb veszélyt. Az iraki háború a múlt héten került a kampány középpontjába, amikor is Blair közzétette legfőbb jogi tanácsadója a háború legalitását megkérdőjelező előzetes véleményét.

Az igazi aggodalmat azonban az ingadozó szavazók nagy száma jelentheti a kormánypártra. Az eddigi közvélemény-kutatások alapján a konzervatívok választói fegyelmezettebbek, közel négyötödük jelezte biztosra részvételét. A munkáspárti szavazóknál ez az arány mindössze kétharmad. Erre játszott rá a konzervatívok kampánya az elmúlt héten, amikor is a választást már lefutottnak próbálták beállítani, arra ösztökélve a briteket, hogy tekintsék a szavazást tét nélküli tiltakozási lehetőségnek.

Elveszhetnek a tiltakozószavazatok

A munkáspárti stratégák szintén úgy vélik, hogy egy hagyományos szavazáson a toryknak nem lenne esélye. Azonban ha a Munkáspárt túl sok szavazatot bukik el a liberálisok javára, több, kis szavazataránnyal megszerzett körzet is a konzervatívok kezére kerülhet. "Ha az emberek a liberális demokratákra szavaznak tiltakozásul az iraki politika miatt, pénteken egy tory vezetésű Nagy-Britanniában ébredhetnek. És Michael Howard [a konzervatívok vezére] nem fogja megváltoztatni az iraki politikát, ami ellen tiltakoztak volna" - nyilatkozta a Guardiannak Alastair Campbell, a Munkáspárt fő kampánystratégája, Blair korábbi, pont az iraki háború miatt megbukott kommunikációs főtanácsadója.

A Guardian elemzése szerint a tömegek érdektelenségéhez a választási kampány minden eddiginél személyeskedőbb jellege is hozzájárult. A lap felkérésére a Loughborrough Egyetem Kommunikációs Kutató Központja végzett elemzést. A kutatás megállapításai szerint még a személyeskedéstől leginkább ódzkodó liberális demokraták sajtómegjelenéseinek negyvenhárom százaléka is a másik két párt szapulásáról szól.

Megjósolhatatlan érdektelenség

A Loughborough vizsgálata szerint régebben is tendencia volt, hogy a sajtó a kampány személyeskedő aspektusaira figyel, de az idei kampányban a pártok megszólalásait is inkább jelemezte a személyeskedés, semmint a programismertetés.

Ennek azonban inkább taszító hatása volt, a kampány során a közönség, a tévécsatornák többmillió fontos befektetése ellenére is egyre inkább elfordult a hírműsoroktól. Jellemző az is, hogy a leginkább olvasott bulvárlapok címlapjai a kampány egésze alatt háromnegyedrészt, az utolsó kampányhéten pedig már 87 százalékban nem a kampánnyal foglalkoztak. "A Sunban tízszer annyit írnak Beckham magánéletéről, mint a kampányról" - írja a Guardian a kutatásra hivatkozva.

A bizonytalanok nagy száma miatt nehezebb megjósolni a választás végkimenetét. Alan Milburn, a választás lebonyolításáért felelős koordinátor szerint a verseny szorossá vált, már nem olyan egyértelmű a Munkáspárt újabb, történelmi diadala.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!