Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

A jövő héten bíróság elé állíthatják Vegyi Alit

2004.12.15. 12:02
Legkésőbb január közepén kezdetét veszi a bukott iraki rezsim vezetői elleni perek sorozata. Elsőként a többezer halabdzsai kurd elgázosításával vádolt Ali Haszan al-Madzsidot állíthatják bíróság elé, akár már a jövő héten. A Vegyi Ali néven retteget Madzsid iraki ügyvédet is fogadhat.

Már a jövő héten bíróság elé állíthatják Ali Haszan al-Madzsidot, Szaddám Vegyi Ali néven retteget tömeggyilkos beosztottját. A több ezer kurd halálát okozó halabdzsai vegyi támadás végrehajtójának tartott Madzsid lehet az első a bukott rezsim vezetői közül, akit elítélnek, jelentette a Reuters.

"Ha isten is úgy akarja" már a jövő héten megkezdődhet Vegyi Ali pere, nyilatkozta az arab médiának Hazim al-Salan iraki hadügyminiszter. Angol nyelvű nyilatkozatában már pontosított, mint mondta, legkésőbb január közepéig megkezdődik az eljárást. A bukott rezsim vezetői elleni perek egy héten belüli megkezdéséről Ijad Alavi miniszterelnök már kedden beszámolt, igaz, bejelentése az amerikai hatóságok mellett az iraki igazságügyi minisztériumot is meglepte, írja a Reuters.

Salam hadügyminiszter szerint a bukott rezsim vezetői igazságos eljárásra számíthatnak. "Esélyt akarunk adni nekik", nyilatkozta, hozzátéve, hogy a vádlottak számára "akár iraki" ügyvédi képviseletet biztosítanak.

Huszeint és diktatúrájának vezetőit egy Bagdad közelében lévő amerikai katonai támaszponton tartják fogva. A rezsim vezérei közül többen a múlt hét végén sajátos éhségsztrájkba kezdtek, mely során a rágcsálnivalókat és az italt nem utasították vissza. Huszein nem vesz részt a tiltakozásban, a legutóbbi közlések szerint a diktátor prosztataproblémái és korábbi agyvérzése ellenére is jól van, mi több, két és fél kilót hízott elfogása óta.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.