Mi történik, ha Semjén Zsolt egyesül Demjén Rózsival?

2011.02.03. 13:41
Papíron megfejthető, erősen korrupciógyanús logikai feladvánnyal és agypusztító netes képrejtvényekkel köszöntjük kedvenc hivatalos napunkat, a magyar rejtvényfejtők napját. A fejtés komoly dolog, nem internetes bohóckodás, a megoldást természetesen csak postai levelezőlapon fogadjuk el. A trollok pedig már ebben a szent szférában is megjelentek!

Ezen a napon jelent meg a Füles első száma: a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete egésznapos rejtvényfejtő-versenyt szervez szombaton (további részletek a ROE honlapján), mi meg tovább pusztítjuk az olvasók agyát.

Ahogy lenni szokott, az Index is csatlakozik ugyanis a kezdeményezéshez egy hagyományosan offline rejtvénnyel. Három éve egy poénvadászattal ünnepeltük meg a jeles napot, tavaly pedig egy különbségkereső rejtvénnyel. Idén logikai feladványt kap a kedves olvasó.

Kattintson és nyomtassa ki!
Kattintson és nyomtassa ki!

Két táblázat látható fent, a feladat az alsó kitöltése, vagyis rá kell jönni, hogy melyik sikeres vállalkozó milyen üzletet kötött, hol és milyen értékben. Az alábbi hét állításból ki lehet következtetni mindent, a kapcsolatok jelzésében a fenti nagyobb táblázat töltögetése is segíthet.

1. Sumák Samu vállalkozása a városi tömegközlekedésből él meg.

2. Sunyi Sanyi beruházása olcsóbb volt, mint az autópálya.

3. Ügyes közbeszerzési pályázatával Korrupt Kornél 800 milliós üzletet kötött.

4. A budapesti beruházás – ami nem a golfpark – volt a legolcsóbb.

5. A társasházat egy belvárosi kerületbe tervezték, és drágább volt, mint Cseles Csanád biznisze – de így is egymilliárd forint alatt maradt.

6. A kaszinóváros 300 millió forintból épül, de nem Pest megyében.

7. A Balaton-vidéki üzletet Mutyi Matyi ütötte nyélbe.

A megfejtéseket levelezőlapon várjuk az Index szerkesztőségébe (1033 Bp. Flórián tér 1.), "Korrupcilovetta" jeligére. A beküldési határidő 2012. január 31. A helyes megfejtők közül értékes ugróhivatkozásokat sorsolunk ki.

De hadd szórakozzon az is, akinek nem áll jól a kezében a ceruza, így nézzük meg, mi a helyzet az interneten.

A képrejtvény mint a nép ópiuma

Olyan ország tényleg nincs még egy, ahol csak olasz módra típusú rejtvényújságból több, mint 5 féle van, pedig ez még a kevésbé népszerű keresztrejtvényfajta a skandinávhoz képest. 2011 mégis és megint a netes képrejtvények éve lesz.

Ez viszont már nem echte magyar szenvedély: a világon, bőrszínre és kontinensre való tekintet nélkül, mindenki szereti, ha pár másodperc alatt szétohad az agyveleje a monitor előtt. A mikroblogokat és a közösségi oldalakat pedig mintha direkt az ilyen szemétségek terjesztésére találták volna ki.

Bár még léteznek, idén már alig találkozni az igazi hagyományos szerkezetű, betűkből álló képrejtvényekkel, olyanokkal, mint amilyeneket mondjuk 1948 júniusában közölt a Fehér barát, a pálos szerzetesrend értesítője. (forrás: Budun Archívum)

rejtpalos

A rejtvények megoldását ott találják minden darab után fehérrel, csak ki kell jelölni az üres részt. De előtte pár másodpercig tessék agyat facsarni! Ennek a megfejtései:

1-2-3. Az a helyzet, hogy az első három rejtvényt képtelenek voltunk megoldani, pedig többen is próbálkoztunk. A végén rámondtuk, hogy 48-ban egyszerűen más srófra járt az emberek agya. Aki mégis kitalálná, írja meg levelezőlapon!

4. kint a bárány, bent a farkas

A "darabokból összerakom" taktika szofisztikáltabb változata azért tovább él az egész mondatokat előállító, komplexen agysorvasztó képrejtvények formájában. Ennek a műfajnak az egyik legfájdalmasabb remeke, Suntm előadásában, ez:

rejtszalljszallj

Száj, száj, sólyom szárnyán, három hegyen tool

Az összetett rejtvények másik vállfaja, amikor nem darabról darabra kell megfeleltetni, hanem a kép értelmét kell megtalálni. Na jó, ezt az "értelmet" sok-sok légidézőjel között képzeljük el. Sporttárs rögtön érthetőbben is megmagyarázza, mire gondolok:

rejtlux

luxus a dó

Van helye tehát az okoskodásnak, de az az igazság, hogy a képrejtvénypiacot idénre 90 százalékban leuralták a hírességek,a megfejtések lényege pedig nem az, hogy nehezek legyenek, hanem hogy azonnali arceltakarást váltsanak ki a játékosból.

A híresemberes képrejtvény/képpoén manapság népszerű alfaja a politkusos. Van itt fideszes kentaur Cikóriától:

rejtsemj

Kivénhedt centrista képregényhős Peterfromtexastól:

rejtkup

szuperkupa

 

Sztálinista diktatúrát irányító magyar bluesénekes Lazacztól:

rejtkim

Kim Dzsong Bill

 

És önemésztő horthysta miniszterelnök, szintén tőle:

rejtteleki
 

De azért ebben a zsánerben is az egyszerűség üti a legnagyobbat, amit Peterfromtexasnál senki sem tud jobban:

rejtselleck.png

Üvöltő Selleck

 

Orbán Viktor miniszeterlnök ezen a dicsőséges mezőnyön belül is külön, aranyozott fakkot kapott, úgyis mint:

rejtvikt

Viktor Hugo

 

és:

rejtzorban

Zorbán Viktor

 

Említendő még, hogy a trollok fősodorba kerülése a képviccipart sem hagyta érintetlenül, hiszen a troll szó remekül csűrhető és csavarható (lazacz ez is):

rejttrolltarto

trolltartó

Illetve, hogy a képrejtvény továbbra is kiválóan alkalmas világnyelvek elsajátításához:

rejtorange

A glass of orange jews

Forr és alakul tehát a rejtvényuniverzum, kérjük, az idén is hegyezzék a ceruzát és a klaviatúrát!

Előző rejtvényünk megfejtése

Tavaly egy különbségkereső rejtvényt adtunk önöknek, amire levelezőlapon vártuk a megfejtéseket. Jött is egy a budapesti L. Georginától, így ő nyerte az egyéves Index-előfizetést. A nyertes megfejtést és a tavalyi rejtvény megoldását az alábbiakban közöljük.

index rejtveny megfejtes
index rejtveny megoldas.PNG