Intim magyar kisfilm Szarajevóban

2012.07.05. 09:56
Magyarok is versenyeznek a pénteken kezdődő a 18. Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon amellett, hogy Tarr Béla vendég és Mundruczó Kornél a nagyjátékfilmes szekció zsűritagja.

A Manchester United egykori klasszisa, a francia Eric Cantona mutatja be a pénteken kezdődő 18. Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon a Les rebelles du foot (A foci lázadói) című filmet. A Gilles Perez és Gilles Rof rendezte dokumentumfilmet július 11-én vetítik a szarajevói közönségnek, a közönségpremierje pedig négy nappal később lesz az Arte francia-német kulturális tévécsatornán. A Les Rebelles du foot öt olyan játékos - Didier Drogba, Carlos Caszely, Rachid Mekhloufi, Sócrates és Predrag Pasic - elkötelezettségét mutatja be, akik pozitív társadalmi célok szolgálatába állították  hírnevüket. Cantona szakértőként működött közre a film elkészítésében.

A pénteken kezdődő filmfesztiválon 57 ország 210 filmjét vetítik. A Szarajevó szíve elnevezést viselő fődíjért kilenc délkelet-európai nagyjátékfilm verseng, köztük a Cannes-ban már különdíjjal elismert Aida Begic bosnyák rendező Djeca című alkotása.

Intim magyar kisfilm

A fesztivál rövidfilmes versenyprogramjába kapott meghívást a magyar Lőrincz Nándor és Nagy Bálint 2011-es kisjátékfilmje, a 180/100, amit 2011 őszén forgattak Budapesten. A 25 perces Dunakorzón forgatott kisfilm főszereplője Roli, aki 24 órás vérnyomásmérő-készüléket kap. A nap során higgadtnak kellene maradnia, de barátnője szakít vele, amit nem akar elfogadni.

D  KB20120620051
Fotó: Kallos Bea

A filmet tavaly ősszel forgatták másfélmillió forintból forgatták, a 15. kerületi Csokonai Művelődési Ház pályázatán elnyert pénzből, miután a kisfilmes támogatási rendszer behalt. A rendezőpáros készített már közös színdarabokat, az Egyéjszakás és a Csak segélyhívás című kisfilmet, és a Gimi című websorozatot. Bevallásuk szerint ez a kisfilm az eddigi legintimebb alkotásuk.

Húszpercenként, a legrosszabb pillanatokban kezd el mérni a vérnyomásmérő, amit ideálisnak gondoltak a kihagyásos dramaturgiára, hiszen úgy tudják általa elmesélni egy nap történetét, hogy nem kell hozzá egy nagyjátékfilmnyi hossz.

Forgács is kint

A dokumentum-szekcióban pedig Forgács Péter Német egység a Balatonnál című alkotása szerepel. A nagyjátékfilmes mezőnyben nem szerepel magyar film, de a zsűri elnökének Mundruczó Kornél kérték fel. A fesztivál vendége lesz Tarr Béla filmrendező is, aki a vesrenyen kívül vetített Magyarország 2011 című alkotás producereként látogat el Szarajevóba.