A verseny alapító atyja – Monsieur Paul – fiát a versenyarénában kaptuk el egy beszélgetésre.
Látszik, hogy a magyar gasztronómia fejlődik, és úgy tűnik, megint jó eredményt tudunk majd látni a magyar csapattól.
– mondta Jérome Bocuse.
Rögzítettünk egy hosszabb interjút az egész magyar csapattal, amit holnap reggel láthatnak az Index címlapján.
Köszönjük egész napos figyelmüket, és hogy a magyar csapatnak együtt szurkolhattunk. Harmath Csaba összefoglaló értékelésével köszönünk el. Viszont látásra!
Mutatjuk, ahogy a Bocuse d'Or Europe 2022 verseny három legboldogabb csapata elfoglalja a dobogó fokait:
A részletes pontozótábla minden titkot megmutat:
A legtöbb pontot a nyertes dán csapat érte el: 1974 pont. Ehhez képest az ezüstérmes magyar csapat csak 14 ponttal maradt el, és 1960 pontot gyűjtött. Ez olyan, mint amikor Formula-1 versenyen a befutónál 2 század másodperccel győz Hamilton.
A hústál versenyfeladatban a magyar csapat jelentősebb fölénnyel előzött meg minden versenytársat. A konyhai pontszámban is – ami tartalmazza a csapatszellemet, tiszta munkát, pazarlásmentességet – a mi csapatunk bizonyult a legerősebbnek.
Óriási fegyvertény ez az eredmény! Gratulálunk a magyar csapat minden tagjának:
Véget ért a díjátadó, de maradjanak velünk! További beszámolókat, interjúkat, értékeléseket hozunk az este folyamán.
Köszönjük az eddigi figyelmüket.
Az Index a Magyar Bocuse d'Or Akadémia médiapartnereként stratégiai együttműködésben közvetít a versenyről.
Megkezdődött a díjátadó. A műsorvezető Jókuti András és Vincent Ferniot köszönti a Bocuse d'Or korábbi győztesét, a magyar és a nemzetközi akadémia elnökét, a rendezőket, a zsűritagokat, a segítő felszolgáló és szakács tanulókat, és nem utolsó sorban bevonul a 17 csapat nemzeti zászlójuk alatt.
A magyar csapat az előkelő ezüst érmet nyerte el a szakácsversenyek Formula-1-ének számító Bocuse d'Or európai döntőjén.
A legjobb commis: Svédország
A legjobb vegán tál: Egyesült Királyság
A legjobb hústál: Svédország
Bocuse de Bronze: Norvégia
Bocuse d'Argent: Magyarország
Bocuse d'Or Europe 2022: Dánia
A magyar csapat helyezése: 2. (ezüst)
Kattintson a videónkra, és megtudja az értékeléseket!
Szabó Krisztián a Stand étterem szakácsa részt vett a "büfé" ételek kialakításában, így ő kalauzol minket abban, hogy a Bocuse d'Or VIP faluban milyen ízeket mutatunk meg a magyar standon az ide látogató vendégeknek.
Minden csapat végzett a témák prezentálásával, így a zsűri visszavonult értékelni a teljesítményeket. Az eredményhirdetés előzetes időpontja 18 óra. Tartsanak velünk, szorítsunk együtt Dalnoki Bence és az egész magyar csapat sikerének!
Az európai válogatón részt vevő 17 nemzetből 10 jut tovább a végső megmérettetésre, a lyoni világbajnokságra, melyet 2023. év elején rendeznek meg a francia gasztronómia fellegvárában.
A verseny alapító atyja – Monsieur Paul – fiát a versenyarénában kaptuk el egy beszélgetésre.
Látszik, hogy a magyar gasztronómia fejlődik, és úgy tűnik, megint jó eredményt tudunk majd látni a magyar csapattól.
– mondta Jérome Bocuse.
A magyar csapat mindkét versenytémája teljes extázisba hozta a verseny MC-jét, Jókuti Andrást. A ceremóniamester minkétszer odalopózott Ana Ros tányérjához, és az elnökkel együtt kóstolta meg a magyar fogásokat.
Lehet, hogy jó jel, hogy a zsűri tiszteltbeli elnöke – a két Michelin-csillagos séf – még az ujját is megnyalta a magyar vegetáriánus fogás után. Illetve az is, hogy az összes zsűritag az utolsó falatig megette a Magyar Tavaszt. Ilyenre azért nem gyakran látunk példát.
Óriási hangzavar fogadta, amikor a magyar versenyboxban felszállt a fehér füst. Kivételesen nem az új pápa érkezését jelezte, hanem a magyar hústál befejező műveleteit: a hústéma ízéhez parázs és füst is hozzájárult.
A téma fő tételei: őzcomb és -gerinc, kacsamáj, boróka, tempura gyöngyök. Kísérő köretek: zsenge cékla, hagyma dzsem, Anuschka burgonya, karalábé, édeskömény. Ragu: túrós derelye erdei gombákkal, zöldspárga, tejföl. Szósz: őz pecsenyelé citromos kakukkfűvel.
Ebben a pillanatban időre kitálalta a magyar csapat az első versenytémát: a Magyar Tavasz elnevezésű vegetáriánus tányért. Fő összetevői Anuschka burgonya, zsenge karalábé, roppanós brokkoli szár, savanyított gyöngyhagyma, lágy sajt tartlet marinált uborkával, zöldalma, zöldspárga. Mártása pedig burgonya mártás füstölt sajttal és csiperke "kaviárral".
A verseny nulladik napján minden versenycsapat összegyűlt egy koccintásra. Itt kérdeztük meg Dalnoki Bence versenyzőt és Széll Tamás coach-ot, mik az elvárásaik a szerepléssel kapcsolatban, és mit jelent nekik az ideális verseny.
Fel sem merült Jókuti Andrásban, hogy egyszer Vincent Fernoit mellett partnerként állhat a színpadon. Ezt mai napig kisebb csodaként éli meg. Nézze meg videón a hangulatfelelős triót!
Ha még nem látta korábban videóbeszámolónkat, akkor nézze most meg, hogyan készült fel a magyar csapat a versenyre. Az Index már hagyományosan a verseny előtt két héttel ellátogat a felkészülési konyhába.
Minden jól halad a boxunkban. A magyar csapat annyira koncentrált, hogy teljesen kizárta a külvilágot, és a csapattagok igazából egymásról sem vesznek tudomást. Mindenkit a coach – Széll Tamás – irányít.
A coach kezében van a timing, és ennek minden sora egyre csak zöldül. Ígéretes a helyzet, jó nézni a csapatmunkát. Ha minden így megy tovább, egy nagyon jó szereplés van a levegőben.
Dalnoki Bence olyan sztoikus nyugalomban dolgozik a magyar boxban, mintha nem is élete egyik legfontosabb versenyén lenne, hanem csak gereblyézne egy zen-kertben. Ezt nem egy sportpszichológusnak köszönheti – súgja a fülembe Szulló Szabina – hanem ilyen nyugalom van a Stand konyháján minden nap, ahol Bence sous-chef-ként dolgozik.
Harmath Csaba az Index gasztronómiai szakértője így foglalta össze a szerdai első versenynap eseményeit.
Én magam is tetéztem a bajt, amikor nem ismertem föl egy hölgyet, és megkértem, hogy a hivatalos fotónál hagyja el a zónát. A válaszából igen gyorsan kiderült, hogy ő a verseny történetében az egyedüli női séf, aki a lyoni világbajnokságot megnyerte. Ez egy megtisztelő találkozás volt Léa Linsterrel.
– számol be Csaba saját bakijáról is.
Joseph Viola Michelin-csillagos lyoni séf büszkén viseli nyakában a MOF-medált (Meilleur Ouvrier de France), amiről még Paul Bocuse is azt állította, hogy többet ér számára, mint bármennyi Michelin-csillag.
A MOF cím egyedülálló és rangos elismerés Franciaországban, szakmák kategóriája szerint, a szakemberek közötti versenyen alapján ítélik oda.
Viloa hozzáteszi, hogy a MOF-medál egy életre szól, míg a Michelin-csillag akár hullócsillag is lehet.
Ugyan eltört a fokhagymával konfitált Anuschka burgonya a magyar csapat tepsijében, de a csapathoz kisorsolt segítő – Fodor Noár – megnyugtatott, hogy csinálnak ilyenkor tartalékot.
Mivel a versenyszabályzat szerint tilos kaviárt használni alapanyagként a Bocuse d'Or-on, ezért a magyar csapat erőteljes ízű gombából készített kaviár helyettesítőt, amit a krumplikrémbe tesznek. A Mushsetra név a mushroom (gomba) és osetra (kaviárfajta) szóösszetételéből jött létre.
Itt vannak a magyar csapat versenyfőzésének első képei. Az elmúlt két óra így telt a versenyboxban. nemsokára érkezünk videóbeszámolóval is.
Aki a Bocuse d'Or hivatalos webTV műsorát szeretné nézni a versenyről, az itt teheti meg. Rengeteg információ, vizuális elemzés, értékelés a francia sztárséfektől. Ebben a műsorban láthatja Jókuti Andrást és Gianni Annonit is MC szerepkörben.
Mivel egy Bocuse d'Or döntő hosszabb, mint egy amerikai focimeccs a parkolói BBQ-val együtt, ezért nem csoda, hogy még a legbuzgóbb szurkolók sem tudják végigülni a versenyt. A nagy rutinnal rendelkező országok csapatai ezért nemzeti színekbe öltöztetik a lelátó egy-egy szektorát így foglalva maguknak előre az ülőhelyet. Néhány őrt persze hátrahagynak, akikkel nem jó vitába keveredni. A képen a norvég lelátó.
Az alábbi táblázat mutatja a mai versenyprogram időzítését. Számunkra fontos időpontok a következők:
Aki most akar elindulni a Bocuse d'Or európai döntőjére a Hungexpóra, és a városi dugó helyett a közösségi rollert választja, figyeljen arra, hogy nem minden szolgáltató járművét tudja leparkolni a vásárváros bejárata előtt. A Lime-ot például nem.
És itt a visszaszámlálás! A francia közjegyző jelzi, hogy mikor indulhat a magyar csapat versenye. Az izgatott utolsó pillanatokban is nagyon nyugodt Dalnoki Bence, hazánk versenyzője. Amint a visszaszámlálás véget ért, Széll Tamás coach elkezdte instruálni a versenyzőt és Nyikos Patrik commis-t is. Rajtuk kívül a versenyboxban még egy kisorsolt szakács tanuló látható, akit be kell vonni a munkafolyamatokba. Ezt a konyhai zsűri ellenőrzi is. Széll Tamás szerint a kritikus az első két óra. Ha az rendben lemegy, onnantól egy nyugodt versenyzésre lehet számítani.
Elkezdődött az öt és fél órás versenyfőzés.
Korán indult a versenynap a magyar csapat számára. Reggel hét óra előtt már a konyhai zsűri megkezdte a versenybox ellenőrzését. Részletesen átvizsgálják a behozott alapanyagokat, hogy azok mindenben megfeleljenek a versenyszabályzatnak. Volt véleménykülönbség az ellenőrök és a magyar coach között, ami izgalomra is okot adhat. A videónkban erről számolunk be.
Üdvözöljük az olvasókat!
A világ legnagyobb presztízsű szakácsversenyének európai döntőjén ma lép a versenyboxba a magyar csapat. A Bocuse d’Or Europe 2022 versenyen élőben szurkolhat az Indexen, a Hungexporól a helyszínről tudósítunk.
Hat év után ismét Magyarország rendezi a Bocuse d’Or európai döntőjét. Ez azért is rendkívüli elismerés a nemzetközi versenyformátumtól, mert európai város eddig még soha nem rendezhetett kétszer kontinensválogatót. A 2016-os verseny óriási magyar sikert hozott: az akkori versenyző Széll Tamás megnyerte az európai döntőt.