Újabb Michelin-csillagokat nyert Magyarország

GettyImages-634389456
2022.11.03. 19:30
Idén először Magyarország egészéről jelentetett meg étteremlistát (National Selection of Hungary) a Michelin Guide francia étteremkalauz, amely eddig csupán a budapesti éttermekről közölt minősítést. Ennek eredményeként már két vidéki Michelin-csillagos éttermünk van, az egyikük két csillagot is kapott. Ez újabb mérföldkövet jelent a hazai turizmus és gasztronómia fejlődésében.

Idén a következő éttermeket díjazták:

Egy Michelin-csillagot kapott:

  • 42 Étterem (Esztergom, séf: Barna Ádám),
  • Bábel (séf: Kaszás Kornél),
  • Borkonyha Wine Kitchen (séf: Sárközi Ákos),
  • Costes (séf: Koppány Levente),
  • Essencia (séf: Tiago Sabarigo),
  • Rumour (séf: Rácz Jenő),
  • SALT (séf: Tóth Szilárd).

Két Michelin-csillagot kapott:

  • Platán, Tata (séf: Pesti István),
  • Stand (séf: Széll Tamás, Szulló Szabina).

Ez azt jelenti, hogy továbbra is hét Michelin-csillagos étterem van Budapesten. A Costes Downtown elvesztette a csillagot, a Rumour viszont kapott egyet. Az országban két olyan étterem is van, amely immár két csillaggal is büszkélkedhet. Az egyikük a korábban már díjazott Stand, valamint a tatai Platán. Ezenkívül a vidéki éttermek közül az esztergomi 42 Étterem kapott helyet a kalauzban. 

Így összesen már kilenc Michelin-csillagos étterme van Magyarországnak. 

A Bib Gourmand díjat, amely a Michelin előszobája, és sokak szerint nehezebb megkapni, mint a csillagot, és sokkal könnyebb elveszteni, a következő éttermek kapták:

  • Anyukám mondta (Encs),
  • Casa Christa (Balatonszőlős),
  • Kistücsök Étterem (Balatonszemes),
  • Macok (Eger),
  • Mór24 (Balatonfüred),
  • Sparhelt (Balatonfüred).

Zöld Csillagot azok az éttermek kapnak, amelyek az iparág élvonalában vannak a fenntartható gasztronómiában. Például saját termesztésű termékeket használnak, a napi tevékenységeket úgy végzik, hogy csökkentsék karbonlábnyomukat vagy tiszta energiát használnak. Az idei díjazottak a következők:

  • Almalomb (Hosszúhetény),
  • Graefl Majo Kétútköz (Poroszló),
  • Onyx Mühely (Budapest),
  • Salt (Budapest).

Michelin-tányérral ajánlott éttermek:

67 Sigma (Székesfehérvár), 84 Bisztró (Kapolcs), A Konyhám Stúdió 365 (Fonyód), Alabárdos (Szeged), Alkimista Kulináris Műhely (Szeged), Almalomb (Hosszúhetény), Arany Kaviár (Budapest), Avalon (Miskolc), Clarisse (Tura), Costes Downtown (Budapest), FELIX Kitchen & Bar (Budapest), Füge (Tihany), Graefl Major Kétútköz (Poroszló), Hoppá! Bistro (Budapest), Horgonyzó Kisvendéglő (Tiszalök), Hosszú Tányér (Hosszúhetény), IKON (Debrecen), Kővirág (Köveskál), Kreinbacher Birtok (Somlóvásárhely), LAMAREDA (Győr), Laurel (Budapest), Lokal47 (Kéthely), Mák (Budapest), Morzsa (Pécs), Natura Hill (Zebegény), Neked Főztem (Zánka), Nobu Budapest (Budapest), Onyx Műhely (Budapest), Öreg Prés (Mór), Pajta (Őriszentpéter), Pasztell (Budapest), Platán Bisztró (Tata), Rézmozsár (Kiskunhalas), Rókusfalvy Fogadó (Etyek), Rutin (Budaörs), Sauska 48 (Villány), Spago by Wolfgang Puck (Budapest), St. Andrea (Budapest), Stand25 Bisztró (Budapest), Textúra (Budapest), Tihanyi Vinarius (Tihany), Umo (Budapest), Végállomás Bistro&Wine (Miskolc), Víg Molnár Csárda (Csopak), Villa Kabala (Szigliget), Zelna Borbár és Vinotéka (Balatonfüred), Zip's (Miskolc).

Az eseményen három különdíjat is kiosztottak. Ezeket nem éttermek, hanem olyan személyek kapják, akik „végtelen szenvedélyüknek és jelentős képességeiknek köszönhetően felejthetetlenné tudnak tenni egy éttermi élményt”.

Az idei díjazottak a következők:

A Welcome and Service Award a minőségi vendéglátásért és kiszolgálásért jár, és ezt Kvasznicza Flóra és Ferenc kapta, az Őriszentpéteri Pajta étteremből.

A Sommelier-díjat Langó Tamásnak adták a turai BOTANIQ Kastélyban található Clarisse étteremből

A Fiatal séf díjat Mizsei János érdemelte ki a budapesti Mák étteremből, az indoklás szerint, „kiegyensúlyozott, ízgazdag, eredeti ételek megalkotásáért”.

A fővárosi éttermeken túl már a vidékieket is minősítő, világhírű kiadvány rövid távon is hozzájárulhat a vendéglátóhelyek forgalomnövekedéséhez, hosszabb távon pedig növelheti a szektor versenyképességét – véli a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). A válogatás mindazonáltal ráirányíthatja a figyelmet a vidéki térségekre is, ezáltal Magyarország gasztronómiai és turisztikai sokszínűségére.

Már a vidéket is járják az inspektorok

A francia étteremkalauz több mint százéves múltra tekint vissza, fennállása óta világszerte több mint 40 országban, mintegy 30 ezer létesítményt értékelt, a kiemelkedő minőséget helyezve előtérbe.

Ennek is köszönhető, hogy a mai napig a Michelin Guide számít a legrangosabb gasztronómiai elismerésnek. A világ legrangosabb gasztronómiai kalauzának inspektorai kiléte ismeretlen, és az elmúlt évben több alkalommal visszatértek az országba, keresve a legjobb vendéglátóhelyeket a nagy hagyományokra visszatekintő, egységes módszertan szerint.

A Michelin Guide idei listája jól érzékelteti, hogy milyen változáson ment keresztül az elmúlt 10-15 évben a magyar gasztronómia. A sikeres hazai és külföldi szereplések, a minőségi magyar alapanyagok mind hozzájárulhattak ahhoz, hogy most a vidéki Magyarország is felkerült a gasztronómia világtérképére. Az elismerés visszaigazolás arra, hogy a hazai vendéglátás valamennyi szintje és üzlettípusa nemzetközi szinten is folyamatos fejlődést mutat.

A csúcsgasztronómia ennek fontos része, hiszen – az új technológiák alkalmazásával és a változatos alapanyagok használatával – elősegíti a színvonal emelkedését, az ágazat egészének fejlődését.

A minősítések bejelentése nagymértékben erősítheti Magyarország nemzetközi vonzerejét, a Michelin Guide tavalyi válogatása is szerepet játszott abban, hogy a Covid után visszatértek a turisták Budapestre.

A Michelin-kalauz díjazási kategóriái

Az 1936-ban meghatározott csillagos minősítéseken felül mára több más kategóriában is értékel a Michelin. Íme a csillagok és az egyéb minősítések jelentése:

*: Kiváló minőségű konyha, ha arra járunk, érdemes megállni.

**: Az étterem megér akár egy hosszabb kitérőt is.

***: Kivételes minőségű konyha, amely meglátogatása önmagában is megér egy külön utazást.

BIB Gourmand: Jó ár-érték arányú étterem, ahol mérsékeltebb áron lehet kiváló minőségű ételt kapni. Jellemzően kiváló bisztrók vagy családias vendéglők minősítése lehet.

Plate/Tányér: Ajánlott étterem.

Zöld Csillag: Az étterem fenntarthatóság érdekében tett erőfeszítéseit ismeri el.

(Borítókép: Frederic Stevens / Getty Images)