Hosszú évek óta próbáljuk visszahozni és erősíteni a magyar közéleti sajtóból szinte teljesen kikopó tárcanovella műfaját. A lap belsős munkatársai és a legkiválóbb hazai írók közül nagyon sokan vállalták azt a történelmi feladatot, hogy újra megszerethessük ezt a csodálatos műfajt.
MEGVESZEM- Kultúr
- Kultrovat podcast
- Podcast
- fizetés nélküli szabadság
- 12 év
- kiss norbert ádám
- gasztronómia
- blog
- séf
Elment fizetés nélküli szabadságra, 12 év múlva neves bloggerként tért vissza
Legújabban gasztronómiai videóiról ismert Kiss Norbert Ádám, bár a YouTube-on inkább Norbert Ádám néven tarol. Ennek oka sokkal prózaibb, mint azt gondolnánk. És azzal, amit mond, nagyon vitába sem lehet szállni:
A Kiss ugyanis angolul csókot jelent,
s bár Norbi filmeket forgat, de csakis olyanokat, amelyek a gasztronómiáról szólnak. És az olyan videókban, amelyekben séfek, tulajdonosok, gasztronómiai szakértők szólalnak meg, a felvételeken legfeljebb hússzeletek ölelkeznek a zöldségekkel, az üveg pedig hűvös bortól, pezsgőtől párás.
De mi az a casual dining?
Merthogy az elmúlt tizenkét évben Norbi egészen komolyan belevetette magát a gasztronómia világába. Hollandiában kreatív (Kiss)nagyfőnök, a fine dining konyhák, műhelyek rejtekéből pedig olyan kisfilmekkel jelentkezik, amelyek legfőképpen arról szólnak, amiről az Index kulturális rovatának podcastjában, az arútluK című műsorban is beszél, hogy
- mitől nehéz a tűzhely mellett állni,
- mitől sírja el magát egy séf,
- miért nem misztikum a főzés, miközben kőkemény pálya,
- Norbi mondhat-e ítéletet az ételek fölött,
- a miért ilyen rémisztően drága étek a homár.
Norbi arról is beszél, hogy ideje volna már Magyarországon is elterjeszteni a casual dining fogalmát, de erre kellene találni egy magyar szót, kifejezést.
Segítsünk Norbinak, tegyünk javaslatot, hátha könnyíthetünk ezen a folyamaton.
Aki pedig lemaradt volna az arútluK podcast előző adásáról, vagy újra meghallgatná a beszélgetést, az ide kattintva megteheti.
(Borítókép: Kiss Norbert Ádám. Fotó: Karip Tímea / Index)