George Lucas nem érti, hogy lehet hülye macskás videókat bámulni naphosszat

2015.01.30. 15:40

A Lucasfilm egykori tulajdonosa, Hollywood egyik legnagyobb tiszteletben álló rendező-producere elég sötéten látja Hollywood jelenét és jövőjét, derült ki egy szakmai fórumon a Sundance fesztiválon, ahol Lucas Robert Redforddal beszélgetett. A Star Wars atyja szerint a filmek manapság inkább szólnak a köréjük felépített cirkuszról, mint a történetről. Kritikusainak is üzent, akik azzal vádolják, hogy pont ő tette le a blockbusteripar alapkövét a Csillagok háborúja-filmekkel, mert szerint az eredeti- és az előzménytrilógia is kiváló történettel operál, nem pedig a parasztvakító felhajtással. (Itt azért megjegyeznénk, hogy az időben második trilógiára ez nagyon nem érvényes.)

george-lucas-2

Redford és Lucas a mai napig lázadónak tartja magát, írta a Variety, előbbi 30 éve alapította meg a Sundance-fesztivált, ami szembement a stúdiórendszerrel, és a független filmeknek adott olyan platformot, ahol megmutathatták magukat. Lucas is a stúdiórendszeren kívül dolgozott, és szándékosan költözött San Franciscóba Los Angeles helyett - ott nyugodtan dolgozhatott, és a stúdiók nyomása alól kiszabadulva létrehozhatta a Lucasfilmet és az Industrial Light and Magic nevű céget, ami a vizuális effektek és a hangtechnika terén a mai napig az egyik úttörőnek számít.

Az ő példájuk bizonyíthatja, mondta Lucas a közönségnek, hogy igenis van élet Hollywoodon kívül is, és nem is akármilyen. Amikor megkérdezték, hogy honnan van a vagyona, azt felelte, hogy természetesen az akciófigurákból, amin mindenki jót mulatott, pedig Lucas nem kamuzott nagyot: a Star Wars-ajándékipar nagyságrendekkel több pénzt hozott neki, mint a filmek összesen. A mai hollywoodi rendszerről még lesújtóbb a véleményük, mint a régiről, pedig, mint ahogy Redford megjegyezte, mindketten a hatvanas évek, a hippikorszak gyermekei, és zsigerből gyűlölték azokat, akik felettük álltak. Lucas elég karcosan tette hozzá a magáét:

A stúdióvezetők általában nem túl értelmes, kifinomult emberek…Márpedig azt senki nem akarja, hogy nálánál ostobább emberek dirigáljanak neki.

Lucas a fiataloktól sincs elájulva, és értetlenül áll a mai popkultúra alacsony színvonalát látva. 

Annak idején, amikor távoli galaxisokról írtam a történeteimet, meg sem fordult a fejemben, hogy a jövőben a tömegeket leginkább olyan videók érdeklik majd, amin mások macskái csinálnak hülyeségeket. Hogy lehet ezt egész nap bámulni?