Decemberben kerül a mozikba és mindenféle (amerikai) online szolgáltató műsorába a Noma: My Perfect Storm (Noma: A tökéletes viharom) című dokumentumfilm, ami a két Michelin-csillagos, legendás, a világ legjobbjának tartott dán étterem konyhájába fog bekukkantani. Ahol nem minden fenékig tejfel, a nyámnyilának tűnő, de vasmarokkal irányító René Redzepi nem hagyja, hogy bárki belekontárkodjon a tökéletes tányérjaiba.
Noma: A tökéletes viharom - előzetes
Redzepi ugyanis teljesen szokatlan módon válogat alapanyagokat a konyhájába: kisétál egy közeli dán mezőbe vagy erdőbe, szétnéz, aztán ebből készít szokatlan, értelmezhetetlen, de minden kóstoló szerint elképesztő, skandináv tradíciókat feldolgozó ételeket. 2010-ben a Nomát a világ legjobb étermének választotta a Restaurant nevű szaklap. Minden szép és jó volt, amíg az étterem hirtelen a világ második legjobbja lett az újságnál. Erről a feszültségről is szól a dokumentumfilm.
Hosszú évek óta próbáljuk visszahozni és erősíteni a magyar közéleti sajtóból szinte teljesen kikopó tárcanovella műfaját. A lap belsős munkatársai és a legkiválóbb hazai írók közül nagyon sokan vállalták azt a történelmi feladatot, hogy újra megszerethessük ezt a csodálatos műfajt.
Rovataink a Facebookon