Januárban mi is A szoba rabjai lehetünk

2015.11.25. 16:36

Január 28-tól a magyar mozikban is meg lehet majd nézni Emma Donoghue A szoba című bestsellerének filmváltozatát. Az azonos című film forgatókönyvét a saját regénye alapján maga az írónő írta, és a Frank készítője, Lenny Abrahamson rendezte. 

A megindító történet az ötéves Jackről és édesanyjáról (Brie Larson) szól, akik egy szoba fogságában élnek, majd amikor sikerül megszökniük a fogvatartójuk elől, megpróbálnak beilleszkedni a társadalomba – ami nem megy épp zökkenőmentesen.

A szoba világpremierje a rangos 40. Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol elnyerte a közönségdíjat. Ez az elismerés az Oscar-díj fokmérője, az elmúlt években a 12 év rabszolgaság, A király beszéde, a Gettómilliomos, és az Amerikai szépség is úgy nyert legjobb film Oscar-díjat, hogy előtte Torontóban diadalmaskodott

– írja a filmet forgalmazó Vertigo Média.

Room (2015) előzetes

A szoba a többi fesztiválon is nagy sikert aratott:

  • közönségdíjat nyert a Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon,
  • a Brit Függetlenfilm díjátadón a legjobb nemzetközi függetlenfilm díjért verseng,
  • az Independent Spirit Awardson három kategóriára (legjobb színésznő, legjobb vágás, legjobb első forgatókönyv) is jelölték,
  • az anyát alakító Brie Larsont pedig Gotham-díjra jelölték a legjobb színésznő kategóriában.

A filmet rendező Lenny Abrahamsonnal tavaly a Frank kapcsán interjúztunk, aki akkor azt mondta az Indexnek:

Néha pont azért nem csinálok szívesen személyes dolgokat, mert attól tartok, hogy ezzel túlságosan kiadom magamat, miközben én is tudom, hogy az igazán jó dolgok éppen ilyen szándékkal születnek.

Talán épp ezért döntött ezúttal is inkább egy adaptáció mellett.