Már most Oscart jósolnak a Budapest Noirnak

2016.04.06. 15:39

Az Indiewire, az egyik legfontosabb függetlenfilmes híroldal számol be úgy a Budapest Noir című, most forgó magyar filmről, hogy ez lehet az ország következő Oscar-esélyese. Ami csak azért vicces, mert egy kockát nem láthattak belőle, hiszen ahogy mondtam, épp most készül. A forgatásán mi is ott voltunk, a beszámolónkat itt lehet elolvasni.

Az Indiewire újságírója egyébként azt is kijelenti, hogy Gárdos Éva rendezőnek ez lesz a bemutatkozó filmje (nem igaz: ő rendezte például a 2001-es Amerikai rapszódiát Scarlett Johanssonnal), illetve hogy ez lesz a magyar filmtörténet első próbálkozása a film noir műfajával (ez sem feltétlenül igaz, ott van például az 1943-as Külvárosi őrszoba Karády Katalinnal).

Az mindenképpen jó irány, hogy a Saul fia Oscar-díjával sokkal nagyobb figyelem került a magyar filmre, hátha majd a külföldi sajtó is többet fog törődni vele, akár olyan kisebb, de külföldön is értelmezhető filmekkel is, mint a Hurok, vagy a Tiszta szívvel. De az is biztosan segít, hogy a filmet gyártó Pioneer Pictures egy angol nyelvű sajtóanyagot küldött ki, így a Budapest Noir standfotói eljuthattak a Twitch nevű oldalhoz, onnan pedig az Indiewire-re.

A Budapest Noir Kondor Vilmos azonos című regénye alapján készült. 1936-ban játszódik, amikor egy újságíró utánajár a város alvilágában egy prostituált halálának. 

Ne maradjon le semmiről!