Catherine Deneuve újabb nagydíjat kap

2016.06.21. 08:41

A hetvenkét éves francia színésznő októberben veheti át a Lumière-díjat Lyonban, olyan korábbi díjazottak után, mint Clint Eastwood, Quentin Tarantino, Pedro Almodovar vagy Martin Scorsese.

Catherine Deneuve veheti át a nyolcadik alkalommal átadott Lumière-díjat a klasszikusokra koncentráló Lumière Grand Lyon Film Festival keretében – írja a szervezők közleménye nyomán a Variety.

A díjat – ami nem azonos a legjobb francia nyelvű filmeket és színészeket évente elismerő Lumières-díjakkal – a Lumière Intézet képviselői adják át október 14-én Lyonban. Az idei fesztivál témái az 1930-as, 40-es és 50-es évek hollywoodi színésznői, Buster Keaton és a női filmesek lesznek. Itt rendezik meg a 4. Klasszikus Filmvásárt is, ami a világ első, a filmörökségről szóló filmes piaca.

Tavaly Lyonban 157 vetítést 152 ezer vendég nézett meg, ami elég szép szám egy olyan fesztiváltól, amelyen nemhogy nem a világpremierekre, hanem a régi filmek újrajátszására fókuszálnak.

Bár Catherine Deneuve sosem nyert Oscar-díjat, de francia színésznőként az Indokína című filmért begyűjtött Oscar-jelölése (1993) is nagy teljesítmény. A „francia Oscart”, a César-díjat kétszer is elnyerte mint legjobb színésznő (Az utolsó metró, Indokína), 2002-ben az Európai Filmdíjat is megkapta a 8 nő főszerepéért.

Az elmúlt időszakban az 1943. októberében született színésznőt többször kitüntették már életműdíjakkal. 2013-ban az Európai Filmakadémia, 2015-ben pedig a dubaji filmfesztivál elismerését nyerte el. Az Index 70. születésnapja alkalmából tisztelegtünk előtte egy nagyképes összeállítással.

Ne maradjon le semmiről!