A fél világot megvásárolta, aztán minden rekordot megdöntött a Disney

Finding-Dory-Hank
2016.07.11. 13:32

A Disney már rég nem csak a Miki egérrel és Bambival egyenlő: a cég az elmúlt években megvette a Star Wars-filmeket gyártó Lucasfilmet, a legnagyobb szuperhősmozikért felelős Marvelt és saját korábbi legnagyobb konkurensét, a minőségi animációban utazó Pixart is. A stratégia eléggé bejött: a Disney a filmtörténet valaha volt legjobb első félévét produkálta.

Rekordidő alatt érte el az ötmilliárd dolláros (azaz csaknem másfélezer milliárd forintos) összbevételt a Disney, megdöntve a Jurassic Worlddel nagyot szakító Universal stúdió tavalyi rekordját, akiknek pár nappal több kellett ugyanekkora bevételhez: nekik egészen július 17-ig kellett várniuk erre az eredményre – írja a Deadline.

Nem ez a Disney egyetlen idei rekordja: július 6-án érték el a hárommilliárd dolláros külföldi bevételt, két teljes nappal előzve meg szintén a Universal tavalyi eredményét.

Mindehhez ráadásul még egy borítékolhatóan rekorddöntögető, új Star Wars-filmre sem volt szükség: a stúdió legnagyobb sikerei az Amerika Kapitány – Polgárháború (1,15 milliárd dollár), a Zootropolis (1,02 milliárd), A dzsungel könyve (936 millió) és a Szenilla nyomában (643 millió) voltak, ami miatt egyébként az öt legtöbb amerikai bevételt hozó film listáján négy cím az ő bemutatójuk, a nemzetközi bevételek tekintetében pedig a hat legnagyobb sikerből négy a Disney-é. Igaz, azért a Star Wars – Az ébredő erő tavaly decemberi bemutatója is jó szolgálatot tett még idén is a stúdiónak, mivel az összbevételéből 737 millió dollárt már ebben az évben hozott.

Jellemző egyébként a két uralkodó stúdió harcára, hogy a még mindig eszméletlenül jól teljesítő Szenilla nyomábant épp most ütötte ki a heti bevételi listák első helyéről A kis kedvencek titkos élete. A Universal animációs filmje 103,2 millió dolláros amerikai bevétellel indított már az első hétvégéjén, azonnal visszahozva 75 milliós gyártási költségét. Azért a Disney-t sem kell félteni: a decemberben érkező újabb Star Wars-film (Zsivány egyes) mellett idénre tervezik meg az Elliot, a sárkány, a Doktor Strange és a Moana című animációs film bemutatóját is.

Ne maradjon le semmiről!