10 jó karácsonyi film a Die Hardtól Gizmóig

2010.12.25. 13:46
A nagy tévécsatornák idén főleg béna Tim Allen-vígjátékokat, kiskutyákat és Bud Spencer-klasszikusokat raktak a karácsonyi műsorkínálatba. Mi inkább összeszedtük a tíz legjobb ünnepi filmet, aminek a felét azért így is el lehet majd csípni bejglievés közben valamelyik adón. Kimaradt a kedvence? Írja meg a kommentekben a saját karácsonyi toplistáját!

10. Reszkessetek betörők 1-2 (1990, 1992)

Chris Columbus élőszereplős Tom & Jerry-kergetőzéseinek 20 éve bérelt helye van a karácsonyi műsorkínálatban (idén a Cool adja le 26-án 20:30-kor), és mi sokadszorra is végigröhögjük, ahogy leég Joe Pesci haja, Daniel Stern meg seggre esik, miután fejbe találja egy vasaló. A kis Kevin McCallister 90-es karácsonyi honvédő háborúja és a 92-es, New Yorkba átrakott folytatás igazi klasszikusok, mert az azóta lecsúszott drogossá átváltozott Macaulay Culkin ezekben még szívből tudott színészkedni, és mert a Michael Curtiz-féle Mocskos arcú angyalok előtti tisztelgés ("Tartsd meg az aprót, te mocskos állat!" és társai) ugyanúgy beépült a mindennapi szóhasználatunkba, mint a Macskafogó-idézetek.

9. Karácsonyi ének 3D (2009)

Elfogult vagyok minden könnyfakasztó Karácsonyi ének-filmmel szemben (1910 óta összesen 79 készült!), főleg, ha a Disney porolja le Dickens klasszikusát. 89-ben ronggyá olvastam Miki egér karácsonyi mesekönyvét (ebben természetesen Dagobert bácsi volt a zsugori Scrooge), tavaly pedig agyondicsértem a legjobb Spielberg-tanítvány, Robert Zemeckis vidám 3D-hullámvasutazását a ronda, de zseniális Jim Carrey-vel meg a csimpánzfejű Gary Oldmannel. Íme a jól ismert sztori: a zsémbes milliomost karácsonykor három szellem szembesíti a több évtizednyi szemétkedésével, így másnap felébredve azonnal megveszi London legnagyobb pulykasültjét, és kibékül a sanyargatott beosztottja családjával. (A rajzfilmek közül egyébként a The Night Before Christmas című, 1942-es Tom & Jerry-epizódot és a 65-ös Charlie Brown karácsonyát is érdemes megnézni az ünnepek alatt.)

8. Szellemes karácsony (1988)

A Karácsonyi ének-feldolgozások közül már a másolt vhs-kazettás időkben is nagyon bejött a Halálos fegyver-szériát is jegyző Richard Donner 88-ban forgatott Szellemes karácsonya. Itt Scrooge helyett a tévéelnöki székbe pályázó Xavier Crosst (Bill Murray) látogatják meg két whiskyzés között a karácsonyi szellemek, hogy szembesítsék a múltjával és a közelgő halálával. A film akár a Szellemirtók 3 is lehetne: az infantilis Murraynél csak a zombik és a gumiszörnyek viccesebbek. Utóbbiakért 89-ben a maszkmestereket Oscarra is jelölték, de a díjat végül a Beetlejuice-stáb vitte el. (A filmet december 24-én 13:30-tól a tv2, 22:00-tól a FEM3 vetítette.)

7. Hull a pelyhes (1996)

Valószínűleg minden Schwarzenegger-rajongó fülig érő vigyorral nézi újra minden évben, a plázákat és ajándékgyárakat leamortizáló Terminátort, aki a karácsony előtti idegőrlő rohangálásban akarja megszerezni a kisfiának az utolsó Turbo Man akciófigurát. Utólag persze már az is extrém vicces, hogy az osztrák tölgy ebben a filmben még simán összeverhette a törpe mikulásokat és a szánhúzó rénszarvasokat, anélkül, hogy féltenie kellett volna a karrierjét az ember- és állatjogi aktivisták médiahadjáratától. A Turbo Mant nyálcsorgatva váró kiskölyköt egyébként a kis Darth Vader, Jake Lloyd játszotta.

6. Mesék a kriptából (1989)

Sok mai sztárrendezőhöz hasonlóan Robert Zemeckis is a horrorműfajban kezdte az ipart, mielőtt ráállt volna a kommersz karácsonyi látványfilmekre (Polár expressz, Karácsonyi ének, stb). 89-ben ő rendezte például a Mesék a kriptából egyik epizódját, az And All Through the House-t, az amerikaiaknál extrém népszerű, ünnepi tematikájú mészárlások egyik gyöngyszemét. A Kriptaőr karácsonyi meséjében egy fiatal nő (Mary Ellen Trainor) épp szenteste öli meg a férjét, hogy hozzájuthasson a pénzéhez, de pechjére pont ekkor szökik meg a diliházból egy Mikulásruhás őrült (az Emmy-díjas sorozatszínész, Larry Drake), aki természetesen baltával kezdi kergetni a nőt és a Télapót váró kislányát.

5. Santa's Slay (2005)

Brett Ratner rendezőasszisztense, David Steiman nemcsak minden idők egyik legszórakoztatóbb Mikulás-horrorját forgatta le, de végre igazi magyarázatot adott arra, miért pont Szenteste gyilkolászik jégcsapokkal és tűzoltóbaltával egy piros ruhás, dagadt fickó. Itt Santa Claus a Sátán fia, egy drabális viking harcos, aki a középkorban minden év végén eljött bivalyok vontatta szánkóján, hogy kiirtson egy random falut. Ám miután vesztett egy angyallal kötött fogadáson, 1000 évig ajándékosztásra kellett cserélnie a vérfürdőt. A büntetés pont 2005-ben jár le, így a Mikulás (Bill Goldberg expankrátor) már az első jelenetben látványos vérengzést csap a karácsonyi asztalnál: pudingba fojtja a családtagokat és dobócsillagnak használja a karácsonyfa csúcsdíszét. A gyilkos kedvű Télapót természetesen csak a kaszabolós horrorfilmek kötelező jó nője állíthatja le, aki ezúttal a Lost szöszi Claire-je, Emilie de Ravin.

4. Igazából szerelem (2003)

A karácsonykor táncoló, jó fej miniszterelnök szerepében azért Hugh Grant még mindig meggyőzőbb Gyurcsány Ferencnél. Ráadásul a 2003-as Igazából szerelemben a brit színészek all star ligája (Emma Thompson, Alan Rickman, Liam Neeson, Colin Firth, Bill Nighy) mutatja be, milyen az ünnepi hangulat Angliában, és itt még Keira Knightley sem olyan elviselhetetlen és anorexiás, mint mostanában. (A filmet a Visasat 24-én is adta és 25-én este is vetíti.)

3. Szörnyecskék 1-2 (1984, 1990)

Joe Dante a Piranhával indította el a karrierjét, 1984-ben viszont összeállt Spielberggel és Chris Colombusszal, hogy leforgassa a Szörnyecskéket, ami a filmtörténet legviccesebb karácsonyi horrorja, persze csak a Szörnyecskék 2 után. Gizmót nem szabad megetetni éjfél után, és nem érheti sem fény, sem víz a szőrét, de az új gazdája, Billy (Zach Galligan) természetesen egyik szabályt sem tudja betartani. Így a szőrös kis vakarcs rücskös ikertestvérei az első részben egy idilli kisvárosban, a másodikban pedig a hipermodern Klemp irodaházban kezdenek randalírozni. Nekünk a Szörnyecskék 2 tetszik jobban, mert az utolsó pikkelyig kidolgozott bábszörnyek itt már sokkal több őrültséget csinálnak, a vezérük például elénekli a New York, New Yorkot. (A Szörnyecskék 1-et december 25-én 22:30-tól vetíti az MGM.)

2. Die Hard 1-2 (1988, 1990)

A véres atlétatrikós Bruce Willis ugyanúgy hozzátartozik az ünnepi hangulathoz, mint a mákos bejgli meg a csillagszóró. Kedvenc alkoholista rendőrhadnagyunknak mindig izgága terroristák cseszik el a karácsonyát, az eredmény többnyire néhány kedves jókívánság ("Now I have a machine gun! Ho-ho-ho"-feliratú hulla), sok-sok kilőtt töltény és egy szép hullahalom. A 88-as első részben Alan Rickman halálbrigádja szállja meg a Nakatomi tornyot, a 90-es folytatásban viszont már a washingtoni reptéren rekedt utasok élete a tét. Bár a Die Hard-széria harmadik és negyedik része sem lett rossz, sajnos a karácsony-feeling ezekből már kimaradt. (A Drágán add az életedet december 23-án este ment az RTL Klubon.)

1. Karácsonyi lidércnyomás (1993)

Tim Burton gótikus meséjénél bűbájosabb karácsonyi film nemcsak az elmúlt 17 évben, de a Lumiére-fivérek vonatos szkeccse óta nem készült. Bár a Karácsonyi lidércnyomást valójában Henry Selick rendezte, minden egyes képkockája magán viseli a borzas hajú stop motion mágus keze nyomát, Halloweenváros egyszerre groteszk és szeretnivaló figuráitól a horrorfilmes kikacsintásokon át a Burton-filmek kötelezően cukormázas-hóeséses happy endjéig. Danny Elfman zseniális zenéjét, a csontvázherceg Jack musicalmonológjait és Oogie Boogie dalát mai napig kívülről fújom, és ha lenne pár eltapsolnivaló millióim, gondolkodás nélkül megvenném az árverésre bocsátott eredeti bábfigurákat, Behemótot és a Bugiszörnyet, hogy teljes legyen otthon a karácsonyi hangulat. Sajnos a filmet a Rai Uno kivételével egyetlen csatorna sem hajlandó levetíteni az ünnepek alatt.