Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Pattinsont Budapesten alig ismerték fel

2012.06.03. 22:06
Az Alkonyat főszerepével 2008-ban befutott sztár jelenleg 27,5 millió dollárt is megkeres évente. Egy dokumentumfilm is készült az őt övező rajongásról Robsessed címmel, a cannes-i fesztiválon pedig a David Cronenberg rendezte Cosmopolissal versenyzett az Aranypálmáért. A Marriott hotel tetején interjúztunk a 26 éves sztárral Cannes-ban.

Robert Pattinson jól hozta a Cosmopolis-film aranyifjú figuráját a Cronenberg-filmben, aki csak úgy végigköveti egy New York-i napjának a válság miatt megborult eseményeit. Ezt a filmet főleg azért értékelhetjük, mert a színész új arcát mutatta be az Alkonyat-széria vámpírja után. Az öt éve tartó, öt részes franchise közelgő befejezése miatt már illett bizonyítania más szerepkörben is.

- A Cosmopolis cannes-i vetítése után milyen reakciók értek?

- Ez egy nagyon furcsa film. Megosztó is volt: voltak, akik nagyon szerették – és voltak, aki nem értették.

- És a kritika?

- Kábé ugyanaz. David épp azt magyarázta nekem, hogy ez nagyjából minden filmjével így volt: vannak rajongói, és aztán vannak azok, akik tényleg gyűlölik az adott filmet. Nekem ez tetszik, érdekesebb ilyesmiben részt venni.

A Cosmopolis Cannes-ban:

A sztori szerint az amerikai elnök látogatása miatt hatalmas dugóvá változott városban Packert csak egyetlen dolog izgatja: át akar jutni Manhattan másik végébe levágatni a haját. Limuzinjában emberek sorával találkozik, akikkel eszmecserét folytat a pénzről, a hatalomról és a szexről. A környékén vendégeskedő sztárok (Juliette Binoche, Samantha Morton, Paul Giamatti, Mathieu Amalric) jelenléte próbálja feldobni a mozit. (A teljes cikk itt.)

- Mint az Alkonyatban? Mennyiben volt más egy ilyen produkcióban dolgozni?

- Sokkal kisebb volt rajtam a nyomás ennél a filmnél. Egyrészt a Cosmopolis kevesebb pénzből készült, másrészt nem kellett azon aggódnunk, vajon hogyan reagál majd a közönség. Ez kizárólag David filmje. Itt nem volt olyan nagy a tét, mint egy közönségfilm folytatásának esetében, ahol muszáj elérni, hogy a közönség szeresse.

- Cronenbergnek volt bármiféle különleges kérése a forgatáson?

- Nem igazán. Ő úgy dolgozik, hogy csak kiválasztja a színészeket és magára hagyja őket. Nem is igazán próbáltunk a felvételek előtt, és nem is sokat beszélgettünk a szerepről, hanem csak elkezdtük a forgatást. Ez viszont tökössé tett: azóta nem aggódom azon, hogy tetszik-e másoknak, amit csinálok. Csak belevágok.

- Milyen volt negatív karaktert játszani? A limuzinban utazó milliomost, aki csak magával foglalkozik.

- Soha nem láttam a figurámat negatívnak. Én kifejezetten bírom ezt a fickót, szerintem érdekes karakter. Emiatt könnyű volt eljátszanom.

- És mi a maximum, amit egy rendező kérhetne tőled?

- A maximum?

- Például: homoszexualitás, brutalitás…

- Nem is tudom. Ha érdekes a dolog, akkor bármit.

- Ez a film előrelépés az elismertségedben?

- Nem tudom. Mondjuk bemutatták Cannes-ban, ami engem lenyűgözött. Én csak teszem a dolgom, ez az egyik volt a sok feladatom közül.

- Hogy tetszett Kristen Stewart alakítása az Útonban? Az Alkonyat-beli partnered filmjét pár nappal a tiéd előtt mutatták be Cannes-ban.

- Szerintem nagyszerű volt benne, nekem a film is tetszett. Nehéz dolog adaptációt csinálni. Érdekes, hogy van némi hasonlóság a kettőnk idei cannes-i filmjei között, már ami a filozófiájukat illeti.

Robert Pattinson

Modellként kezdte pályáját, néhány tévészerep után 2005-ben a Harry Potterben tűnt fel tragikus sorsú mellékszereplőként. Bár az Alkonyat előtt egy egészen más szerepkörben is próbálkozott: a Salvador Dalí és Federico Garcia Lorca viszonyáról szóló 2008-as Lorca és Dali-filmben egy másik férfival bújt ágyba, akit Javier Beltrán alakított. Függetlenfilmet az Alkonyat óta épp Magyarországon forgatott, a Maupassant-regényből készült Bel Ami című kosztümös drámát. Az Éhezők viadala-trilógiáról nemrég elterjedt a pletyka, hogy Pattinson is szerepet kaphat benne (Finnick Odair, a visszatérő bajnokét), de a színész kérdésére az ügynöke elárulta, hogy nem keresték meg ezzel az ajánlattal. Magánéletéről annyit, hogy az Alkonyat forgatásán 2010-ben összejött a filmbeli partnerével, Kristen Stewarttal, akivel a novemberre ígért ötödik részben már több közös ágyjelenetet is vállaltak.

- Szoktatok féltékenykedni egymás sikerére?

- Egyáltalán nem. Bár ha én nem jöttem volna Cannes-ba, akkor irigykednék. De így örülök, hogy mindketten itt vagyunk.

- Budapesten forgattad a Bel Amit, ami csak néhány amerikai moziban szerepelt. Milyen volt?

- A kaja eszméletlen finom volt. Nagyon szeretem Budapestet azért is, mert nyugodtan sétálgathattam úgy, hogy nem ismertek fel az utcán. Mókás volt.

Nagyon kellemes volt a hotelünk, szép kilátással és kedves személyzettel. Gyönyörű a város, vissza akarok menni oda vakációzni, mert nem sok alkalmam volt körülnézni.

- Gondoltál már arra, hogy több háttérmunkát kellene csinálnod? Az Alkonyatban pár számod is szerepelt, az Emlékezz rám tinidrámának meg az executive producere voltál.

- Abszolút. Más is érdekel, csak éppen mostanában, úgy tűnik, annyira lelkesen játszom filmszínészként, hogy az egyéb munkákat szüneteltettem. De közben például írok is – ez is egy olyan dolog, amivel szívesen foglalkozom. Szeretek egyszerre sok mindent csinálni.

- Milyen filmbe vágsz?

- Az ausztrál David Michod rendezte The Roverben, egy Ausztráliában játszódó thrillerben leszek, de van több másik készülő filmem is, amikről nem beszélhetek.

- Már csak egy kérdésem lehet, szóval kit tartasz kiemelkedő tehetségnek a generációdból?

- Daniel-Day Lewist. Jó, igaz, ő nem az én generációm, de nem tudom, milyen generációba tartozom. De Joaquin Phoenixet is nagyon jónak tartom.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.