Kunos a filmbizniszben

2005.02.16. 16:45
Két nagyhírű amerikai producer, Mark Lipsky és James B. Harris és Kunos Péter, az Agrobank egykori vezérigazgatója összefogtak és a hírek szerint öt hollywoodi film magyarországi forgatásáról állapodtak meg. A börtönt is megjárt bankár most a filmgyártásban próbálja ki magát.
A Népszabadság cikkéből kiderül, hogy a producerek vígjátékokat és háborús filmeket akarnak nálunk forgatni, melyek költségvetése egyenként 6-15 millió dollár lesz.

Kunos Péter az Indexnek elmondta, hogy cége, az Imusol Hungaria Rt., az Imusol Trading S. A. magyarországi leányvállalata, érdekelt a filmes vállalkozásban. A társaság néhány napon belül kerül bejegyzésre.

'Kiváló helyi adottságok'

Az amerikai producerek az Imusol Trading S. A. vezetőjével, James E. Burke-kel már korábban is üzleti kapcsolatban álltak, most pedig, miután ellátogattak Magyarországra és "meggyőződtek a kiváló helyi adottságokról, az adózási kedvezményekről és a jó helyszínekről", úgy döntöttek, hogy nálunk forgatnak öt hollywoodi produkciót. Az Imusol Trading S. A. teremti elő a produkciókhoz szükséges anyagi forrásokat, az Imusol Hungaria Rt.-n keresztül történnek majd a magyarországi befektetések.

"Tudja, én már mindennel foglalkoztam életemben, csak filmmel nem" - árulta el Kunos. "Most eljött ennek is az ideje. A lényeg, hogy fel kell mérni a piacot és meg kell nézni, hány év alatt térül meg az adott befektetés. Ahogy Kohn bácsi mondta: 'Nagyon egyszerű, olcsón kell az árut megvenni és drágán kell eladni.' Meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok. Még nem tartunk ott, hogy konkrétumokról beszéljünk, de a szándék megvan. Két komoly emberről van szó; senkinek nem érdeke, hogy úgy mondjam, palira venni őket" - tette hozzá az üzletember.

Harris és Lipsky

Mindkét név ismert az amerikai filmiparban; az 1928-ban született James B. Harris az Oscar-díjas Stanley Kubrick több filmjének producere volt (Gyilkosság, Lolita, A dicsőség ösvényei), egy másik nagysikerű Kubrick-filmhez, az Acéllövedékhez, még zenét is írt. Rendezőként 1965-ben mutatkozott be; dolgozott együtt többek között Charles Bronsonnal, Sidney Poitier-ével, Wesley Snipesszal, Viggo Mortensennel és Dennis Hopperrel is.

Mark Lipsky Eddie Murphy-filmek egész sorát jegyzi mint producer - Amerikába jöttem, Harlemi éjszakák, Megint 48 óra, Bumeráng, Beverly Hills-i zsaru 3., Két túsz között, vagy a Bölcsek kövére elkészítése is a nevéhez fűződik. Legfrissebb munkája egy romantikus komédia, amit a New Kids On The Block fiúzenekarral ismertté lett Joe McIntyre főszereplésével forgattak.

A hírek szerint Lipsky három vígjátékot készítene nálunk, míg James B. Harris két háborús filmet tervez, mert ahogy elmondta, Budapest mai állapotában "kísértetiesen" hasonlít a korabeli Párizshoz.

Még nem 'éles'

Arra a kérdésre, vajon a két filmes szakember tud-e az Etyekre tervezett Korda Sándor Filmstúdióról, Demján Sándor és Andrew Vajda vállalkozásáról, Kunos így felelt: "Mindenről tudnak, valószínűleg az Etyeken épülő stúdióról is, de egyelőre csak Budapestet látták, vidéki helyszíneket most nem néztünk. Az etyeki stúdió építése még nem kezdődött meg, Lipsky viszont kijelentette, hogy két hónap múlva, tavasszal ő már forgatni akar Magyarországon. De addig, amíg nem fordul élesre a dolog, amíg nem készültek el a szerződések, amíg nem áll össze a stáb, nincs értelme találgatni."