Mit nem nézünk jövőre

2008.06.04. 12:04
Még mindig a művészfilmeseknek kedvez a Magyar Mozgókép Közalapítvány, ők a biztos támogatás 97 százalékát kapták idén. Többek között egy Mónika show-szerű tévéműsorról és egy testes ápolónőről is forgathatnak művészfilmeseink a nem visszatérítendő támogatásokból. Végigvettük, hogy kik és mire költenek el 302 milliót.

Idén 312 millió forintot oszott ki, és 440-ről adott szándéklevelet az MMK, ebből 302-t kaptak művészfilmesek, a szándéklevelesek között viszont a közönségfilmesek vannak többségben. "A kuratórium fontosnak tartja, hogy a fesztiválfilmek mellett készüljenek munkák a hazai közönség számára is, mert a fesztiválfilmek kevés nézőt csalogatnak a mozikba" - mondta a két tábor idei támogatási arányáról Oláh Katalin, az MMK sajtósa. Arról, hogy a tavaly támogatott filmeket összesen kevesebb mint 50 000-en látták, és az idei közönségfilmes nyertesekről már írtunk, most a nehezebb alkotásokat mutatjuk be.

"A közszolgálat végzi a dolgát, amikor egy olyan filmre ad pénzt, amire soha senki nem adna" - állítja Bodzsár István, az egyik nyertes művészfilm producere, akinek legutóbbi filmjét, Alföldi Róbert Nyugalmát nem sokan látták (pontos adatot nem árult el a forgalmazó, tippünk szerint 10 000 körül jár). De nézőszámot most annyiban sem emlegethetünk, hogy nem visszatérítendő támogatást a közönségfilmeseken kívül idén főleg fiatalok, első- és másodfilmesek kaptak. "A fiatal filmesek kisebb költségvetésű filmekkel igyekeznek elindítani pályájukat, így az ő finanszírozási hátterük hamarabb összeáll" - mondta erről Oláh Katalin.

Szétesett szereplők után szétesett világ

A biztos pénzzel támogatottak közül a legidősebb Vranik Roland, aki éppen betöltötte a negyvenet. A beszívott kéményseprőkről szóló Fekete kefe rendezője egy évvel korábban már szándéklevelet kapott arról a 90 millióról, amit most biztosra ítéltek meg neki az Adás című filmre. "Szerintem ebben benne van a Fekete Kefe viszonylagos sikere is" - indokolta Vranik Roland a legmagasabb megítélt összeget. A Fekete kefét különben 24 217-en látták, ami a művészfilmek mai átlagnézettségéhez képest szép eredmény, de támogatás nem jár utána. A szemlefődíj után járó normatív támogatásról meg pont lecsúszott, mert ezt az ő győzelme után vezeték be.

"Az Adás szinte mindenben más, mint a Fekete Kefe - tette hozzá Vranik. - Sokkal meredekebb, fajsúlyosabb téma, három fiútestvérről szól egy szétesett világban. Pohárnok Gergely ebben is részt vesz, ő az én katalizátorom és az operatőröm is. A Fekete keféből még Hajduk Karcsinak is van az új filmben helye." A 200 millió feletti költségvetéssel készülő új film forgatását a tervek szerint augusztusban kezdik Magyarországon, és Romániában folytatják a Fekete-tenger partján.

Kelet-magyar bűnügy következményekkel

60 millió forintot kapott az első nagyjátékfilmjére Mátyássy Áron, aki Kocsis Ágnessel, Faur Annával és Gigor Attilával végzett egy osztályban két éve. "Az Utolsó idők Kelet-Magyarországon játszódik 97-ben, és egy fiatal testvérpárról szól, meg egy bűntényről, és az azt követő bonyodalmakról" - mondta a rendező, aki korábban 5 millió forintot kapott az MMK-tól forgatókönyv-fejlesztésre, és meglepődött az eredményen, mivel itt most pályázott először. A forgatást júliusban kezdenék.

"100-140 millió forint körül lesz a költségvetés, ez nem kevés pénz ma Magyarországon egy elsőfilmre - mondta Bodzsár István, az Utolsó idők producere. - Állami pénzekből jön össze az egész. Az MMK mellett a magyar közszolgálati televíziótól is kaptunk, de ennek az összege nem publikus. Az utolsó idők nem az a film, amire tódulnak a szponzorok, nem tolják le benne a gatyát. Ez inkább szocióba hajlik, de próbáljuk képileg izgalmasan csinálni." A film ettől még "szűkebb közönségnek szól" majd, és fesztiválokon szeretnék futtatni. Nézettség után különben Bodzsár a Filmpartnersszel közösen készített Kalandorokra sem kap még pénzt az MMK-tól, mert "ez egyelőre elakadt 70 ezer nézőnél, és a támogatás nyolcvanra jár".

Új főhösök: testes ápoló és nyertes romafiú

Mátyássy osztálytársának, a már másodfilmes Kocsis Ágnesnek most 80 millió forintot ítéltek meg. A társkereső vécésnéniről szóló Friss levegő rendezője ezzel a második legnagyobb összeget kapta idén. A Pál Adrienn című filmje egy testes ápolónőről szól, és ősszel kezdik forgatni francia, holland és osztrák partnerekkel, a bemutatót 2009 őszére tervezik. Kocsi Ági előző filmjét, amit Cannes-ba is meghívtak, 9083-an látták az MMK adatbázisa szerint.

A Simó-osztályból a 34 éves Groó Diana 50 millió forintot kapott a Vespára, bár előző játékfilmjét, a Csoda Krakkóbant csak 9046-an látták az MMK adatbázisa szerint. "Ez egy alacsony költségvetésű kisfilm, egy roma kisfiú egy napjáról szól. Nyer egy Vespa-robogót, ami az álma volt, és aztán nekivág Pestnek, hogy átvegye - vázolta a történetet a rendező. - A főszereplőt szeretnénk minél hamarabb megtalálni, és ettől függ, hogy mikor kezdődhet a forgatás. A teljes költségvetés 70 millió körül van, és mi ennyire pályáztunk, de már a mostani támogatással is közel vagyok a megvalósításhoz."

"Mónikának tetszett az ötlet"

"Fillérre ennyit kértünk" - mondta elégedetten a 22 milliós támogatásra a fiatal Dömötör Tamás, akinek az új rendezése Füst Milán Boldogtalanok című drámáját helyezi át egy Mónika-show-szerű tévéműsorba. "Gondoltam, hogy bevonom Mónikát, tetszett is neki az ötlet, aztán terhes lett, és végül elment mellettem" - mondta a Czukor Showról, amibe végül kereskedelmi tévét sem vonnak be, különben is "rendesen pellengérre állítják őket" a rendező szerint.

A színdarab-változatot játssza a szombathelyi Kamara Savaria színház, és ebbe a Youtube-on is bele lehet nézni. "Azt láttam, hogy aki az utcáról bejön, az is rácsúszik, mert annyira érthető, elemi a sztori" - tette hozzá a rendező. A szerepeket Czukor Balázs, Anger Zsolt, Vasvári Emese játsszák, és a filmes változatba már Kamarás Iván is becsatlakozott. Dömötör szerint az alacsony költségvetés nem látszik majd a végeredményen, videótechnikára forgatnak, és Születésnap című dogmafilmhez hasonló látványvilágra számíthatunk, de "annál technikailag jobbra".

Akrobaták kálváriája

A százezer feletti nézettséget elért Miskolci Boniésklájd rendezője, Deák Krisztina egy sanyarú sorsú román cirkuszi akrobatanőről és a gyerekmunkára kényszerülő lányáról forgat majd. Az Aglajához 75 millió forintról kapott szándéklevelet, és a közönségfilmes cikkünkből kihagytuk, mivel Muhi András proucer szerint "nem az a tipikus közönségfilm, bár szélesebb közönségnek készül".

"Nem azért lesz benne EU-s szál, mert van egy olyan koproducerünk, hanem mert ez egy vándorcirkusz, úgyhogy ez nem olyan erőltetett" - mondta még a producer, aki román, lengyel és német producerekkel állapodott meg arról, hogy ők is elkezdenek erre a filmre pályázni otthon, de partnerük az RTL Klub is. A forgatókönyvre az NKA-tól kaptak korábban 30 milliót, és az MMK-tól össze tudják majd szedni az egy filmre maximálisan megadható 150 milliót. "300 millió alatt nem nagyon lehet megúszni, de egy cirkuszfilm többmilliárd is lehet" - tette hozzá az alakuló költségvetésről Muhi.

Jancsó is dolgozhat

Emellett több idős rendező kapott szándéklevelet a filmjük költségvetésének húsz százalékáról. "Az idősebb generáció legnagyobb része eleve szándéklevelet kért, hogy az segítse őket a teljes költségvetés összeszerzésében" - magyarázta Oláh Kata, hogy Jancsó Miklós, Mészáros Márta és Elek Judit miért nem konkrét összeget kapott a tervezett filmjéhez, amihez még a partnerek sem álltak össze. "Az idősebbek nyilvánvalóan mindig valami nagy dobással szeretnének előállni, ami persze hosszabban és nehezebben áll össze" - tette még hozzá.