Az Alföldi-film hibájából is tanult az MMK

2008.05.28. 13:16
Fliegauf Benedeket a külföldi partner kérte arra, hogy nézőknek készítse új filmjét, de már a Magyar Mozgókép Közalapítvány is támogatja első féléves döntése szerint a közönségfilmeket. A visszatérítendő támogatás kihirdetése előtti napokban végignéztük a vissza nem térítendő támogatásokat is. A közönségfilm már az MMK szerint sem ördögtől való, vagy legalábbis támogatásra érdemes. Idén összesen 752 millió forintról döntött a játékfilmes szakkollégium.

A tavalyi felháborodás után idén közönségfilmeseknek is adott pénzt a Magyar Mozgókép Közalapítvány: 312 millió forintot oszott ki, és 440-ről adott szándéklevelet az MMK, ebből közönségfilmeknek 70 millió jár, és 240 millióról szándéklevél. "Ha az MMK nem támogatná, akkor itthon nem lenne kommersz, mert ez kis piac, és hollywoodi értelemben itt nem lehet filmet csinálni" - magyarázta a szemléletváltásról Muhi András producer. "Nem ördögtől való az, ha az adófizetőt a saját pénzéből kiszolgálják" - kommentálta a váltást Kálomista Gábor producer is, akinek Goda Kriszta rendezővel közös pályázata tavaly támogatás nélkül maradt, és csak idén fogadták el. "A tavalyi döntés után látszott, hogy mennyi néző ment el magyar filmre, leharmadolódott, és azt gondolhatták, hogy visszacsábítják őket."

A játékfilmes össztámogatás

Idén 312 millió forintot oszott ki, és 440-ről adott szándéklevelet az MMK. Tavaly ennél kevesebbet, 286 millió forint nem visszatérítendő támogatást osztottak ki, és 240-et ígértek oda szándéklevéllel. Az odaígért pénzekből viszont az MMK sajtósa szerint "gyakran csak a következő évben kezdenek forgatni, azaz csak látszólag osztottunk szét több pénzt a tavalyinál". A nem visszatérítendő pénzekről ítélő szakkollégium viszont az idei 312 milliós keretnél több mint 100 millióval többet ígért oda. Ha jövőre minden szándékleveles film elindulna, akkor a 2009-es kasszából máris több pénzt elhasználtak, mint idén összesen.

"Az igazolódott be az elmúlt években, hogy a közönségfilmek producerei sem képesek egyéb forrásból megszerezni a teljes filmek költségvetéséhez szükséges összegeket, ráadásul még a magas nézettséget produkáló filmek sem termelik vissza a befektetett pénzt" - mondta el Oláh Kata, az MMK sajtófőnöke.

Ez bizony igaz: a tavaly támogatott filmeket összesen kevesebben nézték meg, mint 50 000-en. Eddig három került mozikba, és Till Attila szorongós vígjátéka, a Pánik érte el a legmagasabb nézettséget: 23 111-en látták. Bacsó Péter kurvás filmjét, a Majdnem szüzet 9643-an, Alfölditől a Nyugalmat Budapesten május 21-ig 8914-en nézték meg. (Az országos nézettség nem szerepel a statisztikákban, nekünk meg nem árulta el a filmet forgalmazó Hungarotop vezetője, Prukner Pál.)

Közönségfilmek

"Most hálistennek változott a koncepció, mert több közönségnek való filmet is támogattak - üdvözölte a váltást Neményi Ádám is, a Fenyő Miki-film producere, amire 50 milliós szándéklevelet kaptak. - Előre nem lehetett tudni, hogy változott a koncepció, de beadtuk, hátha." A Made in Hungáriához az "igazi Fenyő Mikit" még keresik, a forgatást júliusban kezdik. A bemutatót az S.O.S. szerelemnél és a 9 és fél randinál már bevált február 14-ére tették, bár ez nem Valentin-történet. A filmes - aki a két legutóbbi Sas Tamás-vígjáték mellett az Egy szoknya egy nadrágért meg a Meseautóért is felelős - tavaly a 9 és fél randira 30 millió forint visszatérítendő támogatást kapott, és azt még vissza kell fizetnie.

Munkára kész a stáb

Az idén támogatott közönségfilmesek közül Herendi Gábor elégedett a Valami Amerika 2-re megítélt 60 millióval, bár 100-ra pályáztak. "A főszereplők ugyanazok, mint az elsőben, kivéve Schütz Ila, és új szereplő lesz Csuja Imre. A kilencven százalékát Budapesten forgatjuk, aztán néhány napot New Yorkban" - mondta a rendező, aki a költségvetésről már nem szívesen beszélt. Május 26-én kezdtek forgatni: "meg vagyunk csúszva, 24 órában dolgozunk".

Goda Kriszta szélhámosos filmjét, a Kaméleont is támogatták: 60 millióról kaptak szándéklevelet, és visszatérítendőre is beadták. "Biztos jobb lett a forgatókönyv" - reagált Kálomista Gábor producer a döntésre, ugyanis tavaly ezzel az indokkal utasították el. Bár volt egy másik indok is, hogy közönségfilm, ezért a visszatérítendőre, vagyis kölcsönre jelentkezzen. A Kaméleon forgatását május 6-én kezdték, és a bemutatót idén év végére tervezik.

A szintén széles közönségnek szánt Mancs-film 50 millió forintról kapott szándéklevelet, és a híres magyar mentőkutyáról szóló mozira már a koprodukciós alapból is kaptak egyszer 50 milliót. Még mindig Jean Reno válaszát várják, mondta el Kántor László producer, aki korábban már többször bejelentette, hogy a francia színésszel Mancs gazdáját játszatnák el. A film a jelenlegi állás szerint német-francai-török-kanadai koprodukcióban készül, a forgatást ősszel kezdenék. A költségvetés 490 millió forint, de "ebben nincsen benne a sztárgázsi". Kántor a támogatással nem elégedett: "100-ra pályáztunk. De ezzel már el lehet indulni, és majd még próbálkozunk" - mondta a producer, aki szerint újabban az MMK holnapján nincs rendesen kiírva, hogy mire mennyi jár, például fesztiválszereplésért mennyi normatív támogatás.

Most Fliegauf is a közönségnek dolgozik

"3 millió euró a költségvetés (757 millió forint), mert egyre több koproducer lép be (most magyar-német-angol-francia), és ennek már önmagában költségfelhajtó a hatása" - mondta Fliegauf Benedek következő filmjéről Muhi András. Az MMK-tól 80 millió forintról kapnak szándéklevelet, bár 100 millióra pályáztak, de még a Dealer és a Tejút fesztiválszereplései alapján is jár majd normatív támogatás, és a koprodukciós alaphoz is pályázhatnak még. Ebből a producer szerint összejön majd az egy projektre felvehető maximális 150 millió.

A Womb című szerelmesfilm külföldi szereplőivel még egyezkednek, és "Bence a külföldi partnerektől azt a nagyon határozott kérést kapta, hogy a közönség legyen eltalálva, és ehhez neki abszolút van is kedve - mondta a producer, majd elmagyarázta a kérés hátterét. - A nagyobb országok ténylegesen az 50 százalékos támogatottság hatálya alá esnek, míg a magyar pályázati rendszer 80 százalékon zakatol. A német és a francai producerek ezért óvatosak, és rögtön azt nézik, hogy a másik 50 százalékot be kell hozniuk." A Womb szerinte klaszikus vonalvezetésű film lesz: "A-ból eljutunk Z-be".

A közönségfilmeseken klívül elsőfilmeseket is díjaztak, és a nemcsak szándéklevéllel támogatott hat fiatalből egy készül közönségfilmmel: a reklámfilmeken edződött Keményffy Tamás. A Mázli című falusi komédiának 10 milliót ítélt meg most az MMK, és a francia-német-magyar koprodukcióban készülő film már az utómunkánál tart. "A 250 millió forint körüli költségvetéshez az alapítványtól korábban kaptunk 50 millió, aztán 15 millió forintot" - mondta el a film producere, Hidasi Dalma, aki idén részt vesz Cannes-ban a producerek szakmai fórumán. Keményffy Tamás rendezővel 96-ban hoztak létre egy alapvetően reklámfilmes céget, és 2000 óta pályáznak nagyjátékfilmekkel, de a Mázlira kaptak először. "Nem vagyunk mi már annyira fiatalok, időszerű volt, hogy kapjunk" - mondta a producer.

A támogatások nagy részét első- vagy másodfilmes művészfilmesek kapták. "Nem volt hátrányos megkülönböztetés a Nyugalom miatt - mondta Bodzsár István, a tavaly 40 millióval támogatott Alföldi-film producere, aki idén egy elsőfilmmel, Mátyássy Áron Utolsó időkjével jelentkezett és 60 milliót kapott. - Magyar filmtől ne is várjon senki kasszasikert. Szomorú lettem volna, ha az alapján hoznak döntést, hogy mi sikerült, és mi nem sikerült." Az Utolsó időkről még annyit árult el, hogy "nem az a film, amire tódulnak a szponzorok, nem tolják le benne a gatyát. Ez inkább szocióba hajlik." De erről a kategóriáról következő cikkben írunk.