Alfréd
4 °C
14 °C

Nyugodt próbáltam maradni a sok hormonnal telített nő között

"Eljátszhatom, hogy sikeres moviestar vagyok, de az nem az én stílusom" - mondja az Amerikában élő Gáti Kati, aki, mikor elértük, éppen Beverly Hills-i lakásában pihente ki a Született feleségek forgatását. Az itthon a Sose halunk meg Nusikájaként ismertté vált színész a felvarrt nőktől és a drogos sztároktól távol építi A-kategória határát alulról súroló karrierjét.

"Egy szelíd, kedves, vallásos anyukát játszottam a Született feleségekben, akinek a kisfia vasárnapi iskolába jár a templomba, és akinek virágboltja van - kezdte az élménybeszámolót Gáti Kati, mikor felhívtuk, hogy a Született feleségekben játszott szerepéről faggassuk, ami "olyan, mint a borsó: kicsi, de erős". - Próbáltam nyugodt maradni a forgatáson és a szerepemre figyelni. Ez segített megteremteni azt a légkört, ami életben tartott ilyen sok hormonnal telített nő között."

"A sorozat egy epizódját két hétig forgatják, én a harmadik évad hetedik részében játszottam - mondta el azonnal az alapinformációkat a színésznő, aki egyébként blogján jelentette be először, hogy szerepel a szériában. - Hat napig vettük fel. Hosszú napok voltak: tűzforró napsütésben dolgoztunk 12-14 órákat. San Fernando völgyben forgattunk ugyanis, ami mindig kábé tíz fokkal melegebb mint a tengerpart vagy Beverly Hills." A külső helyszínek mellett egy óriási műteremben forgattak a Universal Stúdiónál, még a bevásárlóközpontot is itt kreálták újra. "Például, az egyik oldal a virágos boltom volt - ecsetelte -, és szemben csak a bolt lefotózott hátterét tették ki egy 100 méteres vászonra".


Gáti Kati és Felicity Huffman
Hogy milyen volt Nusikával a stáb? "Bár a stáb és a színészek is nagyon helyesek voltak, azért sokszor szorongtam. Vannak 'macskapillanatok' a felvételek alatt, de ott nem tapasztaltam személyesen túl sok rosszalkodást. A legtöbb jelenetben Felicity Huffmannal forgattam, de Teri Hatcherrel, és Nicolette Sheridannel is voltak helyzeteink. Se a Marcia Cross , se Eva Longoria nem az én napjaimon forgattak. De hallom, hogy Felicity mellett Marcia és Eva a legkedvesebbek, legközvetlenebbek a csapatból. Az biztos, hogy Teri Hatcherrel és Nicolette-tel egy szót sem beszéltünk." És hogy a többiekkel miről? "Várakozás közben a diétákról, tornagyakorlatokról. Felicitynek pedig azzal keltettem fel először az érdeklődését, hogy hallott magyarul telefonálni. 'Ez meg milyen nyelv? Ilyet még nem hallottam' - lépett hozzám nevetve. De a legkedvesebb a szerepe szerinti férje, Doug Savant volt velem. Vele egyik nap hosszabban is beszélgettünk, mesélte, hogy négy gyerekére egy magyar au-pair vigyáz, Zita, aki ismer engem a magyar filmekből."

Felvarrt sztárok

Gáti Kati mostanában Emmy-díjas sorozatokban szerepelt, de mint mondja, ez nem elég: "Ez teljesen más szakma: jó sok munka van, de művészként nem vagyok kielégítve. A Született feleségekben volt egy-két olyan jelenetem ugye az Oscar-jelölt Huffmannal, amikor éreztem, hogy az egész lénye benne van a jelenetben, és ez remek volt" - folytatta, majd behatárolta a karrierjét: "Jó színésznek számítok, közvetlenül az A-listás sztárok mögött tartanak számon. Nem olyan szerepeket kapok és nem olyan pénzeket, mint ők. A Vejedre ütök című filmben kábé 50 millió dollárt keresett összesen a négy főszereplő, míg mi mögöttük négyen ötvenezret."

Huffman és Dustin Hoffman mellett már játszott Ben Stillerrel, Kiefer Sutherlanddel és Kevin Kline-nal is. Milyenek ők a valóságban? "A forgatáson nem lehet érezni a különbséget. Az elején úgy nézel rá, mint egy sztárra, de öt perc múlva már egy csapat vagytok: hirtelen mindenki fontos lesz. Kiefer Sutherlanddel például együtt buliztam egy Halloween-partyn. A Született feleségek színésznői is olyanok, mint bármelyik nő Hollywoodban, egy nap tükörbe néznek, és rájönnek, hogy felvarratásra, botoxra van szükségük." Konkrétabbat erről később sem árult el: "Hát van köztük, aki egy kicsit meg van csinálva, gondolom azt lehet látni a tévében, de a többi nő az komolyan diétázik, tornázik, jár bőrgyógyászhoz, egy kis botox itt-ott, de amúgy elég igazi nők, családos emberek, anyukák, feleségek."

"Most a Született feleségek alatt éreztem meg viszont, milyen az, amikor nagyon szeretnek egy színészt - tért vissza a sztárság pozitív oldalaira -. A fél ország ott várt minket egy bevásárlóközpontnál, amikor a külső jelenetek helyszínét valaki elkotyogta a stábból. Ez egy nagy Julius Meinl-szerű élelmiszerbolt volt, amit négy napra béreltek ki. Ez a hírek szerint kábé másfélmillió dollárba került a produkciónak, mert a bolt kimaradt napi bevételét is ki kellett fizetniük. A konzerv és a kávés sorokban készítették a sminkünket, meg ott ültünk és várakoztunk a jelenetek között. A legrosszabb nap az volt, amikor a csokisorba ültettek minket, akik ugye mind diétázunk."

Nem öltek meg!


A 24-ben
A színésznő nem zárta ki, hogy később is felbukkan a sorozatban, ugyanis hasonló történt vele a 24 című krimiszériában : az ötödik évad három epizódjában kellett eljátszania az orosz First Ladyt, Anya Suvarovot. A munka olyan jól sikerült, hogy a helyszínen átírták a forgatókönyvet, és még három részben szerepelhetett, amiért tízszer annyi pénzt kapott. Pedig ennek az ellenkezőjére is van példa: "Tudok olyan színészt a 24-ben, akit leszerződtettek egy-két évre, és az első vagy a második epizódban megölték. Engem még nem öltek meg!"

- A Született feleségekben is voltak olyan cselek, mint a 24-nél: hogy mindig legalább háromféle forgatókönyvet csináltak?
- Nem, itt egy forgatókönyvet kaptál, és elég konkrétan úgy is maradt. Persze minden reggel kapod a napi változásokat és imádkozol hogy ne a te szöveged legyen átírva. Ha igen, és erre volt nálam is példa, tanulhatod újra a helyszínen.

"Az embernek tudnia kell, mi a specialitása, ha nem nagy sztár - folytatta. - Például az orosz akcentust még a balettanáraim kifigurázásából tanultam meg, ami nagy segítségemre volt a 24-nél. A talentumomat a magyar vérnek és a történelemnek köszönhetem: az én életemben sok a történelem. A drámai szerepek sokaságának ez lehet az oka" - mondta Gáti, aki szülei emigrálása miatt Kanadában született és nevelkedett.

Nusika a parfümös

Beszélgetésünk közben vadul csönget a 91 éves szomszédja a bejáratnál, mert visszahozta a fazekat. Gáti főz rá ugyanis, ha ráér. "Elég magányos ez a szakma és a város is - mondja, majd miután visszajött, folytatja: Van egy-két haverom itt, de az igazi barátnőm Magyarországon van. Sokszor a haverokkal nem lehet találkozni, mert épp nézik a kedvenc műsorukat. Nem tudom hibáztatni őket, mert sokszor olyan sorozatot néznek, amiben talán éppen szerepelek!"

"Mindig nagy színésznő akartam lenni, Hollywoodban vagy New York-ban szerettem volna lakni és balettozni. A háromból kettő összejött már, már csak az első hiányzik. A nappalimban van egy Sose halunk meg-plakát. Óriási élmény volt ez otthon, Nusikaként szólítottak meg az utcán, nagyon szerettek, de nem volt kielégítő szakmai kihívás számomra. 1998-ból eljöttem. Azóta senki sem hív Magyarországról filmezni. Márai Sándor életét feldolgozó Minden másképp van című film volt az első az utóbbi időben." A színésznő búcsúzásképpen még elmondta: "Ez a szakma hullámzó. Sok nagy sztár nem viseli ezt el, és elkezd kábítószerezni vagy keményen inni. Rugalmasnak kell maradni és megtanulni a hullámokat elviselni. Senki nem gondolná, de nem mindegyik színész bulizik annyit, mint Paris Hilton!"

Olaszorszag

Toszkánától Umbriáig.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!