Ágnes
-13 °C
0 °C

Nem jöttek be a remake-ek, Bujtor visszatért

2006.10.11. 13:04 Módosítva: 2006-10-12 12:58:54
Kétéves a Cinematrix, úgyhogy átnéztük, melyik filmet szerették és/vagy utálták az első szülinapunk óta az olvasóink. Bujtor Ötvös Csöpi újra száguld, az Üvegtiris viszont visszaesett. Kiderült, hogy a remake-eket nemcsak a kritikusok utálják, és hogy a művészfilmeket nemcsak a kritikusok nézik. És mi sem utálunk minden filmet, vagyis van, amit kevésbé.

A 2006 október 11-én készített célfotó megdöbbentett minket: az olvasóink szavazata szerint a legjobb film George Clooney második rendezése a Good Night, and Good Luck című fekete-fehér kamaradráma lett, ami az amerikai televíziózás hőskorát idézte fel és ezzel egy politikás kollégánkat a legunalmasabb szerkesztői értekezletekre emlékeztette. 9,63 pontot ért el a 10-ből. Ahogy a harmadik helyezettek miatt is többször leellenőriztük a végeredményt: a Fegyvernepper ukrán Jurija (Nicholas Cage) és Varázsdada rusnya dadusa (Emma Thompson) áll holtversenyben a dobogó harmadik fokán. Viszont az Önök második helyezettjét, a Nyughatatlant Johnny Cash mennybemenetelével mi is imádtuk.


Klikk!

Valamennyire menti az olvasói toplistát, hogy legrosszabb is Nicholas Cage lett Az időjóssal, a világ legcikibb rendezőjeként ismert német Uwe Boll Bloodrayne-je másodikként bűnhődik és a jó öreg Sharon Stone Elemi ösztön 2-ben elkövetett terpesztése a harmadik legcikibb idei megmozdulás lett.

Magyarok

És hogy hol vannak a magyarok? A legjobb filmek listáján mindjárt az ötödik lett az új X-Men után Hajdu Szabolcs filmje, a Fehér tenyér, amit idén Oscarra is neveztek. A tavalyihoz hasonlóan egy Szabó István-film is bekerült a legjobb háromba, a Rokonok (ami összesítettben csak a 32.), és ismét egy Üvegtigris is dobogón áll, pontosabban az Üvegtigris 2 (37. helyezéssel). Ez a külföldi filmekkel összesítettben elért 37. helyezés nem rossz, de Rudolf Péter rendezőnek hanyatlás, hiszen ezzel elvesztette a 2005-ben Kapitány Ivánnal közösen elnyert 'minden idők második legjobb filmje' címét, ráadásul még pornófilmet is készítettek Lali történetéből idén. De ami jó hír a stábnak, hogy az Üvegtigris 2-re szavaztak idén olvasóink közül a legtöbben: 3543-an, és ami jó hír nekünk, hogy Önöknek mégsem az olcsó közönségfilmek és a marketingremake-ek jönnek be.

De a művészfilmek sem. Főleg, ha unalmasak (Tímár Pétertől A herceg haladéka a legrosszabb idei film lett), vagy ha ambivalens érzelmeket váltanak ki (Pálfi György idei szemledíjas abszurd mozija, a Taxidermia a harmadik legrosszabb). Közöttük helyezkedik egy Jolly Joker, a vadiúj újrafeldolgozás, az Egy bolond százat csinál. Ez lett idén a második legrosszabb magyar film, és a legrosszabb remake.

És korongok

Az olvasói toplistákon a legrosszabb dvd-k között is találkozhatunk remake-ekkel: a negyedik legrosszabb a Hippolyt, a nyolcadik a Meseautó, és a tizenegyedik az Egy szoknya egy nadrág. Az első három legrosszabb dvd egyébként a Rap, revü Rómeó 1,91-gyel, a Magyar vándor 4,69-cel és a Le a fejjel! 4,81-gyel.

És hogy kik a jók? A legjobb magyar dvd-k mind kultkiadások. Első Bujtor István Pogány Madonnája 9,88-cal. (Kern András mégis jobban járt volna, ha Bujtorral marad, mert mostani ténykedése, a Csudafilm az 5. legrosszabb dvd lett.) Második legjobb a Tüskevár 9,84-gyel, harmadik pedig a húsz évvel ezelőtt készült, idén megjelent Macskafogó című rajzfilm 9,70-nel.

Index is szavaz

Nos, megnéztük a saját, kritikusi szavazatainkat is: csak, hogy megemlíthessük, nekünk is van szívünk, és még tízest is adtunk néhány filmre, például az első három helyezettre: a United 93-asra, Az eltakarítónőre és a Németországban élő török Fatih Akin írta Kebab kapcsolatra. Viszont tény, hogy utálni is rendesen tudunk: egy pontot kapott a három legrosszabb film: az Egy bolond százat csinál-remake, a Tarantino producerkedésével Csehországban készült horror, a Motel, és Bacsó Péter járókeretes ámokfutása: a De kik azok a Lumnitzer nővérek?.


Nézzen filmeket!

Visszatérve az olvasóira: darabra a legtöbb szavazat idén az Üvegtigris 2 után a Da Vinci-kódra (2282) és a Steven Spielberg Münchenére (1370) érkezett. Magyarok közül - és ez a harmadik meglepetés - a Taxidermiára és a Rokonokra voksoltak a legtöbben, legkevesebben pedig az Egy bolond százat csinálra. Lassan beteljesedik a Gyöngyössy Bence-Kabay Barna páros rémálma: a kritikusok után már a nézőket is jobban érdeklik a művészfilmek, és Oroszlán Szonja "Úgy hasogat a fejem, hogy csak a hajlakk tartja össze!" mondatánál kiveszik a dvd-korongot, és beteszik helyette az új szemledíjas filmet, amiben a zsebtévés Gyabronka Józsefre hajazó főszereplő éppen a talajgyakorlatra koncentrál. Vagy csak újranézik, ahogy Ötvös Csöpi ismét nyomozni kezd a tihanyi apátság múzeumában.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!