A Tudósok másként mentenek

2003.11.28. 17:50
Egy nehéz nap éjszakáján, fejemben az Áfakulccsal, áfakörökbe meredve kezdtem el hallgatni a Tudósok új lemezét: mentés másként. Segített áthidalnom a reggeli műszak 3-tól 6-ig terjedô, néha kifejezetten counterproductive periódusát.

Talán az ôszibarackszagú kaliforniai lányok mosolyában ülésezô Wahorn 'Bizottság' András utómunkálati mágiájának, talán a Lupus és Oxigén stúdiók instant karmájának, talán Gerényi Gábor hiperérzékeny mastermixének, talán Dezsô Tóni, Borsay Levi, Gizike, Krizbai Alex közreműködésének, talán a producer Bognár Attila idôtudatának köszönhetô, de legvalószínűbben drMáriás kivételes életerejének (life force) tudható be, hogy sikerül a mentés másként, az egyébként teljesen értelmetlen hajnalba értelem költözik és az áfavonzatok visszahúzódnak kiagyalójuk családi kriptájának mélyére, ahol a kamatláb lakik tartótisztjével. Ütôs lemez, egy olajbamélyedt korból. Tere van, teste van, lelke van a Tudósok új zenéjének.

Radikálisan, cirka húsz évvel update-elt hangzás, a korábbi tudományhoz képest. The Scientists went electric - bátran, biztos ízléssel szuperpozicionált effektek szigorú orgiája. Rafinált, digitális pszihedélia, erôs Stranglers és DNA behatásokkal, ami Endrei Dávid hatalmas basszusriffjeit illeti. Anorganik dob editje szellemes, elegáns. drMáriás David Bowie-t idézô, virtuóz szaxofonjátéka mindig elbűvölt, trombitán ugyanolyan expresszív. Ezen a lemezen végre a hangja is úgy szól, ahogy a 21-ik században kell. Spirit in the machine. Laurie Anderson találkozik Tesla asszisztensével a tápegységben. Megunva a rothadó test korlátait, a Tudósok beköltöztek a gépbe és halhatóan igen jól érzik ott magukat. drMáriás szöveg-szöveteit életre keltik az elektronikus filterek. Ez már nem emberi hang, ez a tiszta ész kritikája. Semmi esendô esetlegesség.

Az új stílusokban otthonos Jeli Gergely dobossal kiegészült Tudósok nemrég mentettek sikeresen másként a Vienna - Lausanne - Lille - Dunkerque - London - Stoke on Trent - Newcastle - Birmingham - Rotterdam - Berlin útvonalon. November 29-én szombaton a Városi Színházban mentik a menthetôt a maguk jazzy módján.