Nem lopott Dan Brown

2006.04.07. 17:05
Nem plágium A Da Vinci-kód. Másfél hónapi peres eljárás után, pénteken mondta ki ezt hivatalosan a londoni felsőbíróság. Az ítélet szerint az író ugyan használta forrásként A szent vér és szent Grál című könyvet, de közvetlenül nem másolt belőle.

Az utóbbi évek legnagyobb figyelemmel kísért jogdíj- és plágiumperét két történész kezdeményezte, akik Dan Brown, a világsikerű könyv szerzője, valamint kiadója, a Random House ellen nyújtottak be keresetet ötletlopás címén.

Gyanús egyezések

#alt#
Richard Leigh

Michael Baigent és Richard Leigh annak kimondását kérte a londoni felsőbíróságtól, hogy Brown az ő 1982-ben született, The Holy Blood and the Holy Grail (A szent vér és a szent Grál) című, dokumentumjellegű könyvük központi tematikájára és felvetéseire építette fel művét, amelyet eddig több mint 30 millió példányban adtak el világszerte. Az ő alkotásukat is egyébként a Random House adta ki annak idején, vagyis Brownnal együtt saját kiadójukat is törvény elé idézték.

Mindkét könyv vezérfonala az a feltevés, hogy Krisztus feleségül vette Mária Magdolnát, gyermekeik is születtek, akikkel a mai Franciaország területén telepedtek le, és utódaik talán még ma is élnek, ezt a tényt azonban a katolikus egyház minden lehetséges eszközzel igyekezett elleplezni.

Felhasználta, de nem másolta

A péntek délután kihirdetett végzésben azonban a londoni bíróság megállapította: Dan Brown használta ugyan forrásként a másik könyvet saját regénye bizonyos részeinek megírásához, de közvetlenül és kiterjedten nem másolt abból. A felperesek ügyvédje a per során tényként állította, hogy Brown a két másik szerző könyvéből másolt, és ezért az így keletkezett mű publikálása Baigent és Leigh szerzői jogainak sérelmével ér fel a brit törvények alapján. A londoni bíróság azonban pénteken kimondta, hogy nem történt szerzői jogsértés.

Az ítéletet nemcsak a könyves szakma, hanem a filmipar is feszült figyelemmel várta, megfigyelők szerint ugyanis attól lehetett tartani, hogy a felpereseknek kedvező esetleges végzés a Brown-könyvből 100 millió dolláros költséggel, Tom Hanks főszereplésével készült film májusra tervezett bemutatóját is kérdésessé teszi.

Dan Brown tavaly már megnyert egy hasonló plágiumpert, amelyet Lewis Perdue író indított ellene New Yorkban, ugyancsak azzal a váddal, hogy A Da Vinci-kód az ő műveinek elemeiből építkezett.

Az egyházat csak az állítások érdeklik


Dan Brown

Március elején, a könyv megjelenése után három évvel az amerikai katolikus egyház honlapot indított, hogy cáfolja Dan Brown regényének állításait. A jesusdecoded.com honlapon teológusok, kommentátorok, szakértők cikkei és mások magyarázó írásai találhatók. A honlapon nemcsak az Új Testamentum idevágó részletei vannak fent, hanem megtudhatjuk, milyen volt az igazi Leonardo, mi a nők szerepe az egyházban és azt is, miben tévedett Dan Brown.

Francis Maniscalco, a püspöki konferencia kommunikációs igazgatója szerint a kezdeményezés nem önvédelmi reflex. Az újságírók megkérdezték tőle, hogy egy regény, még ha sikerkönyv is, okozhat-e súlyos károkat egy egymilliárd hívőt számláló egyház számára.

"Nem, hosszú távon nem. De nem erről van szó, hanem az Anyaszentegyháznak minden egyes hívő iránti pásztori aggodalmáról, illetve az afeletti törődéséről, hogy milyen képük van Jézusról" - magyarázta a püspöki konferencia kommunikációs igazgatója.