A világválság nem kíméli a művészetet sem

2008.10.08. 17:06
Hagyományosan a művészeti és a világpiac nincs szoros korellációban. Ezúttal ez is máshogy van.

Megdőlni látszik a feltételezés, hogy a világ művészeti piaca képes a világ gazdaságától függetlenül működni. Azaz, hogy a kibontakozó hitelválság nem érinti az évek óta szárnyaló aukciós piacot.

A szakértők a márciusban rendezett New York-i Asia Week-aukcióin tapasztalták a visszaesés első jeleit, a nyáron rendezett neves Korea International Art Fairen már egyértelmű volt a vásárlói kedv csökkenése, ugyanúgy, mint az ezt követően rendezett párizsi művészeti vásáron.

A The Art Newspaper beszámolója szerint a piac résztvevőinek optimizmusa nem volt alaptalan, mivel a tapasztalatok szerint a pénzügyi világ kilengései eddig kevéssé befolyásolták a szférát. A szakértők abban is bíztak, hogy a feltörekvő piacokról, Kínából és Oroszországból érkező vásárlók pótolni fogják az elbizonytalanodott nyugati műgyűjtőket. A válság azonban ezeket a piacokat sem hagyta érintetlenül, az orosz tőzsde szeptember 17-én, a drasztikus eséseket követően fel is függesztette a kereskedést.

18 hónapos késéssel ugyan, de a művészeti piacon éreztetni kezdték hatásukat az Egyesült Államokból indult kedvezőtlen folyamatok.

"Meg kell húzni az övünket" - nyilatkozta az Art Newspapernek Philip Hoffman, az angliai szépművészeti alapítvány alapítója. A londoni Sprüth Magers galéria igazgatója, Andreas Gegner pedig úgy értékelte: "A szeptemberi események drámaibbak voltak a vártnál. Damien Hirst aukciója még jól ment, de erről elmondható, hogy különleges esemény volt, így nem jellemzi jól a piacot. (A világsztár státuszú brit művész szokatlan módon a galériák kihagyásával egyenesen a Sotheby's aukciójára vitte műveit, ahol mindent eladott, összesen 22,5 milliárd forintnyi összegért.) De azt gondolom, azok, akik most kezdtek művészetet vásárolni, és a bankszférában dolgoznak, el fognak tűnni."