Kirúgások az MTI-nél

2009.04.28. 17:41
A Magyar Távirati Iroda a gazdasági válság miatt csökkenő bevételekkel indokolja, hogy megválik dolgozói tizenkét százalékától. Az MTI újabb leépítést nem tervez, és akkor is igyekszik ellátni feladatait, ha csökken az állami támogatása.

Az Index információi szerint dolgozói tizenkét százalékától, negyven-negyvenkét embertől kénytelen megválni a Magyar Távirati Iroda. Szántó András, az MTI általános szakmai alelnöke kérdésünkre megerősítette, hogy leépítések várhatóak, de egyelőre nem árult el részleteket, mivel még folynak az egyeztetések az üzemi tanáccsal, vagyis jelenleg még nem készült el a lista, hogy kiktől válik meg a hírügynökség.

Szántó szerint a gazdasági válság miatt csökkenő bevételeik kényszerítették az MTI-t erre a lépésre, illetve fel akarnak készülni arra az esetre is, ha a kormány csökkentené a nemzeti hírügynökség költségvetési támogatását. Bajnai Gordon válságkezelő tervében ugyanis szerepel, hogy mérsékelni kell a közmédiák támogatását, így nem csak az MTV, a Duna Televízió és a Magyar Rádió, de várhatóan az MTI is kevesebb pénzt kap majd a tervezettnél idén az államtól.

Úgy tudjuk, hogy az elbocsátottak közel háromnegyede újságíró lesz majd, de Szántó András szerint ennek ellenére az MTI a csökkentett létszámmal is el tudja majd látni a nemzeti hírügynökségről szóló törvényben rárótt feladatokat. Szerkesztőségek összevonására véleménye szerint nem lesz szükség, és a vidéki hálózatot sem kurtítják meg, de várhatóan több munka hárul majd az állásban maradókra.

Az alelnök szerint újabb elbocsátásokra nem lesz szükség, de ennek ellenére nem zárta ki, hogy az MTI szüneteltetni fogja, vagy megszűnteti majd néhány, a törvényben nem feladatul előírt szolgáltatását.