2024. június 29. 18:00
Svájc
Olaszország
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia

A Magyar Rádió kuratóriuma nem fogadta el a tavalyi mérleget

2009.05.21. 21:40
15 igen, 7 nem szavazattal és nyolc tartózkodás mellett a Magyar Rádió kuratóriuma nem fogadta el a tavalyi mérleget. A testület június 4-én esedékes ülésén visszatér a kérdésre. A legfőbb kifogás az volt, hogy a menedzsment nem teljesítette azt az elnökségi döntést, ami a tavaly megszerzett hitelkeret visszamondását írta elő.

Nem fogadta el a Magyar Rádió (MR) tavalyi mérlegét csütörtöki ülésén a közmédiumot felügyelő közalapítvány kuratóriuma, amely június 4-én foglalkozik ismét a kérdéssel, közölte a tanácskozás után a testület vezetője.

Rangos Katalin tájékoztatása szerint a döntés 15 igen és 7 nem szavazattal, nyolc tartózkodás mellett született meg. A legfőbb kifogás az volt, hogy a dokumentum nem foglalkozik a Magyar Rádió által felvett 3,2 milliárdos hitelkerettel.

Közlése szerint két hét múlva esedékes ülésükön térnek vissza a kérdésre, addig arra hívták fel a menedzsmentet, hogy egészítse ki a hiányolt résszel az anyagot.

Arról, hogy a menedzsment máig nem teljesítette azt az elnökségi döntést, amely a tavaly megszerzett hitelkeret szerződésének visszamondását írta elő, Rangos Katalin megjegyezte, ha van joguk engedélyt adni a megállapodáshoz, akkor vissza is vonhatják azt.

Utóbbi témában ezzel ellentétes véleményt fogalmazott meg a kuratórium - ellenzék által delegált - elnökhelyettese, Gál András Levente, aki szerint nagyon rossz precedens, ami az ülésen történt. Megjegyezte, kormányoldalon olyanok szavazták le tömbben az előterjesztést, akik az anyag elnökségi tárgyalásakor még a mellé álltak.

A hitelkeret fenntartása mellett érvelve arról beszélt, válság idején "minden komoly cég készenléti hitelkeretet tud maga mögött". Közölte azt is, hogy napokon belül az ügyészséghez fordul az ügyben.

Such György rádióelnök sajátosnak nevezte a helyzetet. Azt mondta, hogy a könyvvizsgáló és az MR felügyelőbizottsága is elfogadásra javasolta a mérleget. Az elfogadás ellen szavazó kuratóriumi elnökségi tagok korábban nem hiányolták az anyagból a most keresett passzusokat, tette hozzá. Mint mondta, a hitelkeret fenntartása tavaly alig hárommillió forintjába került a társaságnak.