Óriásira duzzadhatnak a médiakuratóriumok

2009.05.11. 18:08 Módosítva: 2009.05.11. 21:49
A parlament hétfői ülésén új fideszes kurátorokat választottak a médiakuratóriumokba. A médiatörvény sajátos logikája szerint ők azért mennek a kuratóriumba, mert az MDF-esek a megszűnt parlamenti frakció miatt nem számítanak ellenzékinek. Ha pedig megint lesz MDF-frakció, akkor meg MSZP-s delegáltak jöhetnek azért, mert most fideszeseket választottak. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy van ez.

Az Országgyűlés nagy többséggel választotta meg Bába Ivánt a Duna Televízió, L. Simon Lászlót a Magyar Rádió és Koltay Andrást a Magyar Televízió kuratóriumába hétfői ülésén. Mindhárom jelöltet a Fidesz-frakció állította.

Mégpedig azért, mert az MDF-frakció megszűnésével a fórumos tagok sem a kormánypárti, sem az ellenzéki oldalhoz nem sorolhatók. A médiatörvényben létrehozott rendszer viszont olyan, hogy a kuratóriumokban azonos számú kormánypártinak és ellenzékinek kell ülnie. Így a matematika szerint most fideszesekkel töltötték fel az ellenzéki helyeket. Aztán, ha megint lesz MDF-frakció, akkor a fórumosok újra ellenzékinek számítanak majd, viszont maradnak a most megválasztott fideszesek is. Ezért pedig új szocialista tagokat kell választani, az egyensúly miatt.

A médiakuratóriumokban már így is 14 tag volt, holott eredetileg tízről indult a létszám. Volt három MSZP-s és két SZDSZ-es a kormánypárti oldalon, három fideszes, 1-1 MDF-es és KDNP-s a másikon. Aztán az SZDSZ kiszállt a koalícióból, onnantól kezdve ők az ellenzéki oldalhoz tartoztak. Az arány így 3:7-lett az ellenzéknek, az egyensúly miatt választotak még négy MSZP-st.

Az MDF-frakció megszünése, és a fórumosok - egy korábbi, hasonló helyzetben hozott alkotmánybírósági döntés alapján - semlegessé nyilvánítása miatt lehetett beküldeni még egy fideszest (aki elvesztette volna a fonalat, hogy miért: lett hét MSZP-s, hat ellenzéki és egy semlegessé vált, se ide, se oda nem számító MDF-es).

Szóval most 15 pártdelegált van kuratóriumonként, összesen 45-en vannak. Nade, ha megint lesz MDF-frakció, akkor a fórumosok ellenzékinek számítanak majd újra. Viszont a most megszavazott fideszessel akkor több ellenzéki lesz, mint kormánypárti. Így megint jöhet egy újabb MSZP-s. Akár még ebben a hónapban.