Máris kiköltözne az új székházból az MTV?

2009.10.19. 14:01 Módosítva: 2009.10.19. 14:01
Vezetői csapatépítésen került szóba, hogy az MTV akár ki is költözne jövőre a neki épített új székházból a közszolgálati televízió. A hírműsorokon kívül nem gyártanának más programot, csak az archívumból válogatnának. A költözés azonban aligha több üres fenyegetésnél.

A Hírszerző információi szerint a Magyar Televízió vezetősége kétnapos válságértekezletet tart a Velencei-tónál, ahol többek között a jövő évi elvonások miatt kialakult helyzet és annak megoldása a téma. (A Hírszerző információi szerint Rudi Zoltán egyik cége szervezi az eseményt, de ezt az értesülést az MTV határozottan cáfolta: a csapatépítést a Workplus Kft. végzi kevesebb mint egymillió forintért.)

A MTV azt elismerte, a tanácskozáson megvitatják többek közt azt is, hogy a közszolgálati televízió jövőre kiköltözik az új székházból, hiszen az így megspórolt pénzeket műsorgyártásra is lehetne fordítani. Az Index értesülései szerint felmerült, hogy az MTV a Millenárisban folytatná, a Hírszerző szerint a Pólus Centerben található stúdiók is szóba kerültek. Ezekben a stúdiókban csak a hírműsorokat és a magazinműsorokat tudná legyártani az MTV, ami arra utal, hogy arra készül, jövőre a médiatörvényben előírt hírműsorokon, illetve a kisebbségi és vallási műsorokon kívül nem készít saját gyártású produkciókat, inkább az archívumból él.

Az Index információi szerint nem túl reális ez a forgatókönyv, mivel a Kunigunda utcai székházat építtető Milleniumi Média Kft.-vel kötött szerződést nem lehet felbontani, illetve kártérítést kéne fizetnie a tévének, amit nem tudna kigazdálkodni. A Wallis-csoporthoz tartozó cég ráadásul augusztus végén engedett a bérleti díjból visszamenőleg, július 1-jétől, ami közel másfél milliárdos megtakarítást jelent a köztévének.

Az MTV azért került nehéz helyzetbe, mert a jövő évi költségvetés alapján közel 9,5 milliárddal kevesebb támogatást kapnának, mint eddig. Ráadásul a közszolgálati televíziót felügyelő kuratórium nem engedélyezte egy 2,4 milliárd forintos hitel felvételét, ami miatt az MTV nem tudja felszerelni az új székházat, és idei működése is veszélybe került. Az MTV ügyvezető alelnöke szerint az MSZP „ki akarja véreztetni a köztelevíziót”, ere utal az is, hogy a szocialisták médiapolitikusa, Jánosi György újabb milliárdos elvonásokat javasolt, miután a köztelevízió felmondott a Napkeltét gyártó cégnek is.

A jövő évi költségvetésről még nem döntöttek, így az MTV fenyegetőzése valószínűleg nyomásgyakorlás, amivel a drasztikus elvonások lehetséges következményeire akarják felhívni a figyelmet.