Megint kivételeztek a két nyertes rádióval

2009.11.03. 16:48
Az Advenio és az FM1 tulajdonosainak nem kell visszaadniuk budapesti frekvenciáikat, így maradhat a Lánchíd Rádió és a Radiocafé. Az Advenio nem is adta le azt a nyilatkozat, amiben ezt vállalja, pedig a pályázati kiírásban szerepelt. Az FM1 pedig egyszerűen mentességet kért és kapott.

Az Origo értesülései szerint az ORTT ismét kivételezett a két nyertes rádióval keddi ülésén: az FM1-konzorciumnak fél év haladékot adott, hogy visszaadja vagy eladja az érdekeltségi körébe tartozó Radio Cafét. Pedig a cég az országos frekvenciáról szóló pályázathoz mellékelt nyilatkozatban vállalta, hogy ha nyer, visszaadja a frekvenciát. Az Adveniónak nem kell visszaadnia a vele közös cégcsoportba tartozó, szintén Budapesten fogható Lánchíd Rádiót, egyszerűen azért, mert nem is mellékelt a pályázathoz semmiféle lemondó nyilatkozatot. A kiírás szerint kellett volna.

Mivel a hatályos médiatörvény tiltja, hogy egy országos rádiót üzemeltető cég más rádiót is működtessen, az FM1-nek adott száznyolcvan napos haladék meglepő döntés az ORTT részéről. Az Index információi szerint ezt az időszakot a Radio Cafét is magában foglaló cég arra használja fel, hogy átalakítsa tulajdonosi struktúráját, és kimenekítse a fővárosi frekvenciát a médiatörvény tiltó rendelkezései alól. Ugyanezt teszi november 18-ig az Advenio, amely várhatóan oylan mértékben csökkenti részesedését a Lánchíd Rádióban, hogy ne sértse a médiatörvényt.

A hatályos médiatörvény rendelkezéseit nem nehéz kijátszani, elég akár az RTL Klub példáját említeni. Az országos csatornának egyetlen tematikus adója sincs, de tulajdonosa, az IKO egy romániai leányvállalatán keresztül számos kis csatorna, köztük a Cool vagy a Film+ tulajdonosa.

Az Advenio nem is tett összeférhetetlenségi nyilatkozatot, így jogsértő módon kikerülte a problémát, az FM1 pedigr ájött, hogy balek volt, és utólag kér haladékot, hogy ő is hasonló módon járhasson el" – kommentálta az ORTT többségi döntését Tímár János, a médiatestület szabad demokrata demokrata delegáltja az Origónak.

A két rádiónak kedvező döntést a szocialista, a fideszes és a kereszténydemokrata delegáltak is megszavazták.