Rengeteg alkohol minden egyes állomáson

2009.12.31. 17:41
A vállalati himnusz nehézségei mellett további súlyos titkokat szivárogtatunk. Az Index videóstábja 2009-ben is pörgött rendületlenül, mi meg megint megnéztük a kamera másik oldalát. 12 hónap legnézettebb és/vagy legjobb indexes videói háttérinfókkal.

Január

42140-an nézték az alkoholsorozat első részét. Ez volt az első szereplése az ötletgazda Daninak, kicsit félt attól, hogy a kamera előtt tud-e informatív lenni meg közben természetes is, így felkérte a már jóval többet szereplő Bencét, hogy csinálják közösen az oktatófilmet, mint annak idején Csíkos úr és Nusika. Csak a közlekedés veszélyei helyett az alkoholban taposó társadalomra hívták fel a figyelmet a politikustól a munkanélkülieken át a fiatalokig egy kalandtúra keretében: hogyan tudja egy újságíró egy napját mindenféle közéleti programokkal úgy eltölteni, hogy minden állomáson alkoholt igyon. Dani a végén már sikeresen színészkedett is: elkapta részeg lelkizésre főnökét, Ádámot, mire még a videórovat szerkesztőségére is kínos csend telepedett. "Eleve ez volt az első sorozat az Index videóban, amikor egy kész filmet több részre vágtunk és egy hét minden napján vetítettük" - mondta még el a szeptembertől több hónapon át készülő projektről. A forgatás a résztvevőknek sokba került, mert kisboltoktól kocsmákig mindenhol saját zsebre ittak. A szemléltető máj nem sült meg rendesen, a rovatban többen rosszul lettek tőle. A szerkesztőségen kívül ennél nagyobb hullámot vert a sorozat: nagy meglepetésükre a legtöbb visszajelzés a 15 és 25 év közötti korosztálytól érkezett.

A stáb: Ács Dániel, Tamás Bence Gáspár (Tbg)

Február

A legnézettebb videó 83 ezer nézővel februárban az Aranyat tojó piros lámpa című film lett, amit Spirk József politika rovatos újságíróval készített Tbg, és Roberto vágta. Aki Veszprémben a 2,8 másodperces sárgába lassan futott bele, százezer forintos büntetést kapott. Százmilliós nagyságrendben osztottak ki büntetést a helyieknek. A film hatására a rendőrség vizsgálatot indított és visszavonta a büntetések felét, a kamerát átállította. A hónap legjobb filmjének egyébként Magyarországon sípálya nincs és mégis van-t kiáltotta ki a rovat. Ezzel a síelős videóval Kovács Ádám és Tbg a hegyi hangulatot idézi fel fenyők, bankautomaták és lebegős felvonó nélkül, de ami a legfontosabb tűrhető sípályákkal. Eplényben egy napot és egy éjszakát forgattak, és csak a forralt bor miatt lett kicsit elmosódottabb a végefelé a narráció.

A közlekedéses stáb: Iván Róbert (vágás), Spirk József (riporter), Tamás Bence Gáspár (kamera).

Március

A világ vicce volt, hogy az MSZP sem kívül, sem belül nem talált magának miniszterelnököt, mondta Tbg, aki bár másfél éve a videórovat oszlopos tagja, előtte öt évig a politika rovat újságírója volt. Egy spontán ötlettől vezérelve tréfálták meg az MSZP-s tagokat a Danival közös ötlet alapján, hogy a nagyhatalmú rejtélyes háttérember, Puch László nevében kérjék fel őket miniszterelnöknek. Számunkra volt a legnagyobb meglepetés, hogy a fehívottak kilencven százaléka hitte el, hogy a háttérember telefonál, és a nevének hallatán habogni kezdett. Aranyi János szalkszentmártoni jelölt pedig el is vállalta volna a miniszterelnökséget. Csak pár jelöltet vágtak ki a kész anyagból, így aznap el is készült a videó. Volt SZDSZ-es párttagoktól tudjuk, ha ugyanezt az SZDSZ-tagokkal csinálják Puch nevében, ugyanennyien akadtak volna a horogra. 61 947-en látták a filmet, a politikai körben még nagyobb lett a hatása: Puch László azóta nem áll Tbg-vel szóba, a fideszesek meg előre köszönnek neki. Visszatérő poén lett kormányzati körökben is, hé, keresett a Puch Laci.

A stáb: Ács Dániel, Tamás Bence Gáspár, Botos Tamás, Hatala Noémi

Április

"Egy csajt stíröltem, mikor megláttam mögötte a két szipus testvért. Mérlegelnem kellett, hogy bemegyek-e dolgozni, rányomulok a csajra vagy elkezdem a szipus témát" - mondta Balázs, hogy találta a villamoson a témát. A szipus sorozat tipikus Horváth Balázs-munka, talán az egyik legjobbja lett. Beült a srácokkal egy vodkanarancsra, és megbeszélték, hogy megcsinálják az anyagot, körülbelül öt alkalommal forgattak. Egy jelenetet kellett kihagyni: nem tudták jól felvenni, mert bajba kerülhettek volna. Egy régi, lepusztult bérkaszárnyába mentek fel egy illegális cell speciál díler bácsihoz, aki egy korábban pálinkát tartalmazó Sprite-os üvegben hozott ki fél liter nitrohigítót. Balázs az alanyaival utólag is tartja a kapcsolatot. "A szipusokkal is rendszeresen találkozom, ezek a találkozások kábé arról szólnak, hogy adjak pénzt. Adok. Múltkor egy 8 napos csecsemővel jöttek. Lefotóztam a babát, és kinagyítottam nekik róla a képet." Sokat látott kollégánk szerint az ilyen fajta riportoknak az lehet az értelme, hogy az emberek lássák, a leglecsúszottabb figurák is lehetnek érző, gondolkozó, jófej emberek, csak valahol elromlott az életük. "A szipu náluk csak fájdalomcsillapító, kell valami, amivel el tudnak szállni ebből a kibaszott világból, és a higító a legkönnyebben elérhető." Az állami gondozás okolható helyzetükért, esélyük sincs, hogy kikecmeregjenek a reménytelen helyzetükből. Ez legtöbb esetben hajléktalanokat termel, és ezen sürgősen változtatni kéne.

A stáb: Horváth Balázs, Egyed Péter, Iván Róbert (vágó)

Május

"A himnusz hitvallását elmondtuk a werkfilmben" - mondta Dani, aki Tbg-vel közösen ezúttal azt kapta feladatnak, hogy a multikorporét vállalati himnuszoknak nyomjanak egy fricskát. Uj Péternek volt egy ködös víziója egy hangulatról, érzésvilágról, annyi volt biztosan megmondva, hogy blackmetált kell csinálni, a többit nekünk kellett eltalálni, jegyezte meg Dani. "Hetekig ötleteltünk, utána többször helyszíneltünk, volt jelmezválogatás, castingolás a szerkesztőségben, forgatókönyv, storyboard, vágás napokig - sorolta. - Kétszerannyi pénzt sikerült kicsikanunk az ígérthez képest. Kétnapos forgatás helyett így is csak egy napra volt idő és pénz, de ennél is hamarabb elfáradt a hidegben a banda. Igazi metálrajongó Uj Péteren és Winkleren kívül nem nagyon volt az Indexben (Sixx akkor még Debrecenből dolgozott), az újságíróknak meg nehéz volt beleélni magukat a szerepbe. Profik csak a külsősök voltak: a sminkes, az artdirector, az operatőr, meg a tűznyelő. Érdekesség, hogy Joe (Spirk József) megégett a forgatáson, a sok pálinkától páran berúgtak, és csak Szaboz jutott meleg ruhához. 69 ezer nézővel egyébként lenyomta a hónapban a himnuszunkat a politika rovatban budapesti ügyekért felelős Tenczer Gábor egyik vendégszereplése, amit Tbg közösen készítettek az új metrószerelvényekről: Reméljük, az alagútban is elfér. A szerelvények forgalomba állítása elé azóta is újabb akadályok gördültek.

Rendező: Ács Dániel, Tamás Bence Gáspár

Június

"Június gyenge hónap volt az Index videók szempontjából, még ez a videó lett a legjobb 62 121 nézővel" - mondta Ádám. Tiszavasváron volt legerősebb a választáson a Jobbik, leutazott hát Balázzsal, hogy megtudják, miért van ez. Azt találták legfurcsábbnak, hogy a Jobbik helyi vezetője az önkormányzatban a romák képviselője. Az is meglepő volt, hogy a lakosság tizenhat százaléka roma, de a gyerekeknek már 65 százaléka az. Ez utóbbira magyarázat, hogy a város szélére a nyolcvanas években pár száz romát telepítettek, mára már többszörösére nőtt a számuk.

A stáb: Horváth Balázs, Kovács Ádám

Július:

A 60 ezer nézőt vonzó gyes-témának Arányi Vanda járt utána, az egyik legjobb élménye a készítés során az volt, hogy találkozott egy fantasztikus személlyel, a Nők Lapja volt főszerkesztőjével, Németi Irénnel. Herczog Mária irányította hozzá, hogy ő tudna arról mesélni, hogy anno az agitprop hogyan támogatta meg a 3 éves gyes bevezetését. "Bokros Lajossal is élmény volt beszélni - mondta Vanda -, a szigorú kinézete ellenére nagyon közvetlen volt, és meglepően szenvedélyesen beszélt a társadalmi szolidaritásról". Miszerint a saját szomszédunkat lopjuk meg, amikor adót csalunk. Vanda tapasztalt riporter, korábban Csernátony Dórával, Kistamás Lászlóval és Till Attillával ők csinálták a TV2-n a Propaganda című kulturális műsort, de az MTV-n a Thémában, a Hálóban és a Faluházban is dolgozott, valamint Mundruczó Kornél-filmeket vágott.

A stáb: Arányi Vanda, Botos Tamás, Horváth Balázs, Fodor Orsolya

Augusztus

Az eredeti koncepciója ennek a filmnek az volt, amit az LMP-vel és a Jobbikkal is megcsinált a rovat, hogy meglátogatták azt a helyet, ahol elsöprő volt egy párt támogatása. Az MSZP-énél azért volt külön érdekes, mert mindenhol pofára esett, csak Csenyétén győzött toronymagasan. A helyszínen érdekesebb témák is felvetődtek: hiába van erős kormányzati támogatás a térség mögött Nyakó István képviselő személyében, a felzárkóztatás nem sikerült a hosszútávú gazdasági stratégia hiányában. Ha figyelmesen nézzük a filmet, feltűnő a hasonlóság az őszinte megbánást mutató Nyakó mostani nyilatkozata és Gyurcsány híres beszéde között. Nyakó egy ideje a háttérben nyomatta ezt a stílust Gyurcsánnyal szemben is, és a legenda szerint ebből lett az őszödi beszéd. "Egy nap alatt forgott, mégis sokáig készült. Fejben kellett összetenni, hogy hogy lesz az MSZP-s választási filmből egy nagyobb téma. Kerestük Robertóval a formát, és ez lett" - mondta Tbg.

A stáb: Iván Róbert (vágás), Botos Tamás (operatőr), Tamás Bence Gáspár

Szeptember

180 ezren nézték összesen a csajozós-sorozat négy részét, ami egy hónapig készült: két hét forgatással, két hét vágással. Valuska alapötlete nyomán cikksorozatot készített a tréningről, Dani videót. Először csak a három fiú előadását akarták felvenni arról, hogy kell idegen csajt megszólítani, de mivel az több órás volt, inkább interjúztatták és éles helyzetben teszteltették őket, Valuska még fókuszos felkonfokat nyomott hozzá. Mindketten dermedten álltak a "csábmesterek" önbizalma előtt, hogy olyan srácok, akikről nem is gondolnák, hogy nő valaha hozzájuk ér, hosszú órákig oktatják a csajozást egy teremben több tucat érdeklődőnek. "Bármire képesek voltak, amire megkértük őket a forgatáson, csak a Gödörben fulladt kudarcba a csábításuk - ecsetelte Dani. - Holott azzal indítottak, hogy 7 pont feletti csaj ott nincs is. Azt kérdezték, cikizzük-e őket, de mi csak bemutattuk rajtuk keresztül a jelenséget". Két epizódot visszavontak jogi problémák miatt, ezek kisebb változtatással újra megjelennek.

A stáb: Ács Dániel, Iván Róbert, Valuska László

Szeptember 2

A szeptember nemcsak az iskolakezdés időszaka volt, hanem ekkor indult el Pándi Balázs videoriporteri karrierje is. Pándiról eddig is lehetett tudni, hogy zseni, aki már hallotta dobolni, az tudja. De hogy mennyire szórakoztató személyiség, azzal eddig csak a haverjai lehettek tisztában. Az Index videósai már régóta akartak vele forgatni, de erre akkor került sor, mikor Pándi egyik indexes haverja, Hudák Hajni kitalálta, hogy vigyék el Balázst a Scooter koncertre riporternek, a filmet egyébként 50 ezer felett nézték. Annak ellenére megcsinálhatta a liberális-drogos-zsidó riportot, hogy biztos benne, többet volt már templomban, mint az összes kurucinfós együttvéve. A metáldobost nagyon lelkesítette a Scooter téma, a délelőtti sajtótájékoztató pedig még nagyobb kedvet csinált neki hozzá, itt ugyanis kiderült, hogy Rick mennyire jófej. A BME-s buliban aztán Pándi teljesen ráindult, Hajni át is adta neki a mikrofont, mert egy az, hogy a röhögéstől nem tudott megszólalni, kettő, hogy ha valaki olyan, mint Pándi Balázs, akkor teret kell neki adni.

A stáb: Ács Dániel, Botos Tamás, Hudák Hajnal, Pándi Balázs

Október:

Az idei melegfelvonulás a szokásosnál kissé militaristábbra sikeredett. A hangzatos című videót szintén 50 ezer felett nézték. Szerencsére nem lett szenzációhajhász anyag, pedig ilyen eseményeken könnyű lenne megkérdezni pár unszimpatikus homofóbot, hogy jól beégessék őket, de a riporter, Arányi Vanda ennél finomabb eszközökhöz nyúlt. A riportban látható kislány szerepeltetése okozott neki álmatlan éjszakákat, hiszen nyilván nem igazán tudta szegény, hogy miket beszél, csak azt mondta, amit az anyukájától hallott. Azért döntött tudatosan amellett, hogy ne hagyják ki a videóból, mert a kislány esete talán a legelrettentőbb példa arra, hogy hogyan alapozódik a mássággal szembeni gyűlölet. Nagy szerencse belefutni egy ilyen szituációba, ami ilyen sűrűségben reprezentál valamit. Az eredeti koncepció az lett volna, hogy minél többen meséljenek meleg vicceket, hiszen a humor erős vára lehet bármilyen kisebbségnek. De nem szívesen humorizáltak. Nádasdy Ádámon kívül még Steiner Kristóf mesélt egy, szerinte szakállasat, amit Vanda nem ismert. Túl hosszú lett volna bevágni, a lényege, hogy a meleg hívő azt kiabálja a templomban a tömjént lóbáló papnak, hogy "Hé szivi! Füstöl a retikülöd!" Steiner Kristóf egyébként nagy meglepetés volt, mert Vanda sztereotip módon valami celebes megnyilvánulást várt tőle, ehelyett megdöbbentően komoly volt, és nyersen kimondta, amit gondol.

A stáb: Arányi Vanda, Botos Tamás

November

A Danubius utolsó óráinak drámáján Mao riporterkedett, aki az egyik legfiatalabb kollégánk, emellett VJ-zik, nemrég alapították meg a Budapesten VJ-centrumot. A rádióban eleinte azt mondták, nem lehet forgatni, de végül mindenkit beengedtek, majd pezsgővel, Red Bullal, vodkával kínálgatták őket. Világvégehangulat volt, mindenki be volt rúgva, mindenki bőgött, de kollégánk szerint Sebestyén Balázs könnyei műnek tűntek. Ellenben volt egy idősebb marketinges figura, ő volt a legszomorúbb. "Kb. most először hallgattam Danubiust, tudatosan kerültem ezt a rádiót, de a végén azért megsajnáltam őket. Illetve az tetszett, hogy teljesen no kontrollban nyomták a végét, nem volt megszervezve, és az is, hogy végre találtam egy közeget, ahol nem akartak megverni" - mesélte Mao személyes élményét. A stáb nem várta meg, míg teljesen feloszlott a tömeg, de azt még látták, ahogy maguknak felrakták a Szól a rádiót, és sírtak. A 71673 nézettségű anyagot Roberto vágta (Iván Róbert), aki kollégái szerint az Index videós stábjának a legösszeszedettebb, megbízhatóbb, és leggyorsabb tagja. Hipergyorsan vág, és a sok művészlélek közt ő a rendpárti technokrata.

A stáb: Kálmán Mátyás (mao), Botos Tamás, Iván Róbert (vágó)

December

A hajléktalanokkal foglalkozó széria első részét 50482-en látták. A sorozat Balázs kollégánk ötlete volt, aki már többek közt a 120 centi tömény erőszakkal is bizonyította szociális érzékenységét, és különleges képességét, hogy a legdurvább magyar valóságot kamerával rögzítse. "Először össze kell haverkodni az alanyokkal, nem úgy van, hogy odamész, és egyből benyomod a REC-et, csak akkor, ha már megvan a közös hang. Nehéz megtartani az egyensúlyt, mert nyilván tarhálnak, de nem lehet folyamatosan adni nekik" - mesél munkamódszeréről. A sherwoodi erdőbe egy szociális munkás ismerőse vitte. Ez egy összetartó közösség, régen egy bányában laktak együtt, nem is a legdurvább alkoholista banda, nem aluljárós kategória. A riporter is guberált velük, talált egy hasznos szegedi halászléreceptet, egy üvegtálat pedig azóta is fertőtlenít az erkélyén. "Az egyik forgatási nap után Tamással mindketten úgy éreztük magunkat, mintha egész nap fát vágtunk volna, fizikailag elfáradtunk, pedig elvileg csak álltunk vagy mentünk. A szociohorror fárasztó" - összegezte tapasztalatait.

A stáb: Horváth Balázs, Botos Tamás, Iván Róbert (vágó)

Az év legnézettebb videója:

Kóka köpni nyelni nem tudott című film az év legnézettebbje lett 123 903 nézővel. Exkluzív képekkel is szolgáltunk: Kóka meglepett képét csak az Indexnek sikerült mozgóképen rögzítenie, mert a hátsó tévés dobogón már nem kaptunk helyett, így az operatőr Botos Tamás a fotósok közé szorult az első sorba, és első kézből vette a reakciókat Kóka arcán, ahogy Retkes Attila kiosztotta az SZDSZ-gyűlés előtt. A korábban metálkoncerteket fotózó Tamás ebben az évben csatlakozott a rovathoz, és fél év alatt az egyik legjobb operatőr lett belőle. Kókához visszatérve: a bukott politikus stábunknak azt mondta, elmegy szavazni, és majd ott nyilatkozik nekünk, de a szavazófülkék melletti lift segítségével kiosont az épületből.

A stáb: Botos Tamás (operatőr), Tamás Bence Gáspár, Török Balázs (vágó)