nono

A legnépszerűbb Index-videók 2012-ben

2012.12.30. 13:35
A saját készítésű videóinkból olvasóink szerették az Attraktort, a Balaton Sound-os videókat, és a Riszpekt Házra is 1,5 millióan kíváncsiak voltak az évben. Ismét megmutatjuk a havi legnépszerűbb vezető anyagokat, kulisszatitkokkal.



Január

Már a sörkollektor óta tudjuk, hogy a háztáji ökobarkács témákat imádják a videónézők. Ezért is lett január legnépszerűbb videója, amikor az akvapóniát, az önfenntartó veteményest mutattuk be, melyben pisztrángok trágyázzak a petrezselymet, a petrezselyem pedig táplálja a pisztrángot. A videó végén megsütött halat Horváth Balázs szerkesztő és Botos Tamás operatőr is megkóstolta, állítólag remek volt, és amire a tulajdonos a legbüszkébb: a halon kívül semminek, így az akvapóniában nevelt sárgarépának sincs halíze. A 155 ezres nézettséget elérő videó hatására rengeteg lelkes visszajelzést kaptunk. Ha valaki belvárosi kis lakásában miniakvapóniát eszkábált, mindenképp küldjön beszámolót a szokásos hello@indexvideo.hu címre.

Február

"Szily Lacival és két tapasztalt horgásszal táboroztunk le szánkóval, lékfúróval felfegyverkezve Olivér barátunk balatonakarattyai nyaralójánál" - mondta a jeges anyagot jegyző Tamás Bence Gáspár (Tbg). - Pár nappal előtte szakadt be ugyanis egy Hummer a Balatonba, és meg akartuk mutatni, hogy ezen kívül is mennyi szórakozási lehetőség adódhat a parttól 200 méterre, a befagyott jégen". A fő cél a halfogás volt. Remek lékeket fúrtak, és a videó kedvéért baltával háromszögalakú lukakat vágtak a jégbe, de nem sikerült halat fogni. Pedig Laci étolajat is öntött a vízbe, hogy ne fagyjon be a jég, amin sok kommentező kiakadt. Összekeverhették a gázolajjal. A tűzgyújtás és a hoki jó ötlet volt a hobbipróbálkozások közül, és az is, hogy Botos Tamás operatőr készítette a képeket, Iván Róbert (Robertó) vágta. A gyors esteledés és a sok pálinka pedig hátráltatta a forgatást.

Március

Olvasóink 2012-ben is szerették a nagy gépeket bemutató sorozatunkat, az Attraktort. A sorkatonaságot messziről elkerülő Mesterházi Dávid (videórovat-vezető) és Magyarósi Csaba (volt techrovatos) a laikus hozzáértő óriási lelkesedésével magyaráznak harcijárművekről azok tetején állva vagy belsejében ülve, miközben a közelben gyakorlatozó igazi katonák lövöldözései megsüketítik ártatlan operatőrünket, Botos Tamást. (A forgatások közben többször az afganisztáni speciális magyar alakulat gyakorlatozott a háttérben, akiknek a meg nem mutatása külön figyelmet igényelt a készítőktől.) A T-72-es tankról szóló adás 150 ezer nézőjével az év legnézettebb videói között van, de nem sokkal marad le tőle a BTR szállítójárműről, illetve a katonai Humvee-ról szóló videójuk sem. És mert nemcsak nézettség számít, felállítunk egy alternatív toplistát is: Csaba és Dávid egybehangzó véleménye szerint a T-72-es messze a legkényelmetlenebb jármű, a BTR már elviselhető, a Humvee pedig egyenesen csúcsautó, amiből otthonra is mindenképp haza szerettek volna vinni egyet-egyet. A szigorú parancsnokok ezt végül nem engedték.

Április

Talán még Orbán és Gyurcsány sem osztják meg úgy az embereket, mint az ország elsőszámú bartosista gondolkodója, Bartos Cs. István. Őt bemutató videónkban Bartos fenntartások nélkül issza meg saját vizeletét és szívja el a fél szántóföldet, miközben a régies magyart az orosszal keverve mesél saját, öngondoskodást és a közelgő világháborút szem előtt tartó életfilozófiájáról. Népszerűségét jelzi, hogy a szokatlanul hosszú, 18 perces videót a 140 ezer néző többsége az utolsó másodpercig végignézte. De még ők is lemaradtak azokról a pillanatokról, melyeket a szerkesztő Horváth Balázs túl erősnek tartott: így pl. mikor a temetőben Bartos egy keresztfába harapva véletlenül egy egészen nagy darabot hasít le egy ismeretlen ember keresztjéről. A kimerítő forgatáson Bartos nagyon barátságos volt a stábbal, ám a munka végeztével Horváth Balázs és Botos Tamás operatőr az élményektől sokkolva üveges tekintettel zuhantak az autóba.

Május

Bár még nem voltak diáktüntetések, májusban már sokfelől lehetett hallani a végzős gimnazisták állítólagos kivándorlásáról. Mivel konkrét példák akkor még alig jelentek meg a médiában, nézőink fokozott érdeklődéssel (bő 110 ezren) kattintottak, mikor Ács Dani videós szerkesztő elment a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium végzőseit faggatni. Bár a videó korántsem tekinthető reprezentatívnak, a válaszolók bő egyharmada külföldi egyetemekre adta be jelentkezését. Szintén százezret meghaladó nézettséget ért el a hónapban Ács másik anyaga, a Se evés, se pisi, se kaki, csak a Diablo III. Ebben Stöckert Gábor (Stöki) techrovat-vezetővel a kultikus videojáték új részének megjelenését váró fanatikus gémereket mutat be, az artikulálatlanul üvöltözőtől a Krisna tudatú Diablo-hívőig. Külön cupák a nézőknek a videó végén látható Kis Magyar Big Bang Theory, azaz Stöki és a boltvezető 100 százalék geek szópárbaja. (Ács előszeretettel követi a launch party-s fanatizmusokat: szeptemberben az Apple rajongókkal álltak sorba SzabóZ kultrovat-vezetővel az iPhone 5 müncheni debütálásán.)

Június

“Amikor kínozzuk magunkat, azt úgy látszik, nézik” - állapította meg Ács Dani szerkesztő. Mivel akkor mindenki a hőségtől szenvedett, kézenfekvőnek tűnhetett Vajda Gábor főszerkesztő-helyettes ötlete, hogy fiatal újságíróit bezárassa a Tesco-parkolóban tűző napon álldogáló fekete Suzukiba. Az alaphelyzet így már önmagában is izgalmas volt, de sokat adott a videóhoz a Dani mellett a szakmaiságot (pl. a hőguta definícióját) az anyósülésen izzadva is képviselő Herczeg Márk (Dani szülei például e videó után külön is jelezték, milyen szimpatikus nekik Márk). Míg Gőzsy Kati feladata szerint a Tescóban vásárolt, az utasok az autóban szenvedve várakoztak, a vaj folyékonnyá olvadt, a hőmérő és a cserepes növény meghalt. A kísérlet 40 perc után fejeződött be, a résztvevők visszamentek dolgozni: a hátsó ülésen ülő Janecskó Kata például egy minisztériumi háttérbeszélgetésre volt kénytelen utána félig ájultan elkóvályogni. (Dani és Márk pedig azóta a videó téli, -18 fokos párján törik a fejüket.) A párhuzamos szálakkal dolgozó filmet Robertó vágta. Ebben a hónapban futottunk még Cannes-ban is egy kört: Tamás Bence Gáspár Csillag Márton külsős riporterrel rögzített a Croisette-n egy kedvcsináló anyagot a filmfesztiválról, amit Szabó Péter vágott remekbe:Ezért mész jövőre Cannes-ba-címmel.

Július

Júliusban harmadik éve a Balaton Sound videók a legnépszerűbbek, Ács Daninak egyre nagyobb fejtörést okoz, hogy valami újat tudjon elmondani a témában. Az előző évek soundvideóinak (jegyüzéres, tánciskolás stb.) részleteit és a műfaji paródiáit felvonultatva a teljes 2012-es év legnézettebb videóját produkálta a címnek is köszönhetően: Riporter még sosem került ekkora slamasztikába. A hónap második helyezettje az Akik túlbulizták a Balaton Soundot, amiben, miután Dani Plankó Gergővel (aki a politikarovat újságírója) sem találta a Sound másnapjain kialakuló spontán after bulikat, a megfáradt bulizók utolsó kétségbeesett telefonkereséseit, csókjait és szeleteléseit rögzítették. A hangulatot Botos Tamás operatőr jól megtalált képei, szituációi adják. Friss hír a soundvideók nézőinek, hogy a jövő évi fesztiválra - az újabb slamasztikát elkerülve - valóságshow alapú formát terveznek a készítők, melyben sound-szüzeket akarnak szerepeltetni. Szász Barna Pride-videója került fel még a dobogóra, ami a hivatalos mellett az ellentüntetést is buliként (egyfajta kopasz pride-ként) mutatta be, Bakró-Nagy Ferenc operatőr ebben azt is megörökítette, ahogy egy ellentüntető arconrúg egy rendőrkutyát.

Augusztus

"Érdekes volt, hogy az amerikai üzletvezető körül hogy pörögtek a csajok a Didibárnak becézett Hootersben a Liszt Ferenc téren" - mondta Szabó Péter, aki riportere meg vágója is volt az anyagnak. Péter két éve van a videórovatnál, miután tévés műsorkészítő szakon tanult a Filmművészetin. Mint elmondta, "nem komoly, várhatóan sokan fogják megnézni"-cucc-nak készült egy nap alatt, ami plusz volt benne, az az üzletvezető meg a vendégek, akiknek egymásról is megvolt véleménye. Péter örült, hogy mennyien nézték (120 ezren), még ha a sok nagymellű lány címlapképe miatt is futhatott ilyen jól az anyag. Egyébként vágóként dolgozik még sokat az Indexben, és ő az, aki a Die Hard 5 magyarországi forgatásának első megörökített autóröptetését is jegyzi.

Szeptember

Limában, Peru fővárosában forgatott az ott raboskodó magyar drogfutárokról 48 perces dokumentumfilmet Tamás Bence Gáspár, a videórovat szerkesztő-riportere, és Magyari Péter, a politika rovat újságírója. 164 ezer olvasónk nézte a sorozatban közölt anyagot, amiben hat magyar férfi ült egy Limától három órára fekvő börtönben: mindannyian anyagi gondok elől menekülve vállalkoztak a külföldi munkára, de nem mindannyian tudták, mire vállalkoztak. A fiúk legnagyobb forgatási nehézsége az volt, hogy a bulizásra csábító Limában kitartóan csak a munkára koncentráljanak, és az egyhetes munkát a sivatagi börtönben töltsék. A nézettségen kívül más pozitív hozadéka is lett az anyagnak: a hat rab közül legrégebben raboskodó Gyuri az Index olvasóinak segítségével kiszabadulhatott. Az önök adományainak köszönhetően le tudta rakni azt az illetéket, ami feltételes szabadlábra helyezéséhez kellett. Várja, hogy a hatóságok hazaengedjék. Az Indexen részletekben közölt film végén olvasható felhívásunk hatására csomagokkal és pénzzel a többi rabot is támogatták az olvasók. A szereplők ezúton is köszönik a segítséget.

A Club Aliga a legértékesebb magánkézben levő balatonparti ingatlan, ahol nyugati luxusban nyaralt a szocialista világban mindenki, aki számított. A szintén szeptemberben publikált anyag apropója az volt, hogy az eredeti tervek szerint lassan ledózerolnák az egészet, mondta Kovács Ádám, aki külsősként készítette a videót. A helyszínt onnan ismeri, hogy az apja tíz éve itt tárolja a hajóját. Ádám egyébként a videórovat társalapítója volt 2006-ban, és öt évig a tartalmi vezetője. A Budapesttől 90 kilométerre fekvő terület több mint 2 kilométeres partszakasszal és löszfal panorámával is rendelkezik; a természet és az épületek is különlegesek. A nehézség az volt, hogy egy ilyen kevéssé akciódús, megszólalós videó is végig érdekfeszítő legyen: a statisztika most 124 063 nézőt mutat, és a végignézési arány is nagyon jó maradt: 105 ezren nézték végig. Maga a szerkesztés-vágás 2-3 hétig tartott, mert a nyersanyag 4 óra felett volt. Horváth Balázs operatőrködött, Ádám szerkesztette, Szabó Péter fejezte be a vágást, a narrátor pedig Tbg. Pár nehézséggel is találkoztak a forgatás alatt: szerettek volna légifelvételeket a területről, de a modellrepülők leestek, mert a víz fölött nem volt elég felhajtóerő. A zsinór nélküli mikrofon elromlott a forgatás elején, ezért nehéz volt séta közben egyszerre használható képet és hangot rögzíteni. Az épületek többsége pedig romokban áll, például a Kádár villának már annyira berohadt az ajtaja, hogy alig jutottak be.

Október

Bár októberben az volt a legnézettebb anyag, amikor 23-án a Jégbüfénél ellentüntetők betörték a munkáját békésen végző Szász Barna orrát, a szerkesztő inkább az egy nappal korábban publikált az év legnépszerűbb kortárs képzőművészeti videóját ajánlja (aminek szerkesztő-operatőre volt). Ebben Földes András újságíró a Müpába bedzsoggolva Norbit megszégyenítő fitneszórát tart a Ludwig Múzeum termében. Bár Lakner Antal kiállítása önmagában is interaktív, de még a készítőket is meglepte az a siker, hogy a publikálás után a Ludwig Múzeum eredeti nyitóoldalát egyszerűen lecserélték erre a videóra, majd több hétig úgy hagyták. A hónap egyik legnézettebbje egyébként Klapka Györggyel készült: A dióból is aranyat csinált-címmel (Ács Dani), amiben Klapka profi mesélő, aki nemcsak jó sztorikat mond, de megfelelő helyeken megfelelően nagy hatásszünetekkel szuggerálja a hallgatóságot.

November

Az áram nélküli tanyán élő néni-témáját a főszerkesztő helyettes ajánlotta egy ceglédi újságíró Facebook-bejegyzése alapján. "A forgatás előtt semmi előkészület nem volt, csak utcai útbaigazítás után odament a stáb a Cegléd melletti tanyára, és megkérdezték a nénit, hogy forgathatnak-e" - mesélte Fiantok Dani, aki az anyag riportere és szerkesztője volt. Dani két és fél éve van a videórovatban, miután elvégezte az ELTE filmelmélet szakját és pár évet filmforgatásokon töltött. "A nénit jól lehetett érteni, hihetetlenül jó szövege volt, épp csak minimálisan kellett irányítani". Botos Tamás képei ennek a riportnak is jót tettek, a tanya is inspiráló volt. "Ami nehéz volt, hogy nagyon beindult a segíteni akarás, amire nem voltunk felkészülve, nem is igazán tudták megszervezni ennek a menedzselését. Egy cikkben kerestünk olyan alapítványt, aki hajlandó segíteni, de a végső megoldás, az lett, hogy a Honvédség megállapodott az áramszolgáltatóval a közbenjárásunk segítségével" - mondta még Fiantok. Idén legkomolyabb munkájának a siketvakokról szóló riportot tekinti, ami majdnem egy évig készült különböző nehézségek miatt, és még a magyarországi elitalakulattal végzett kiképzős sorozatát, amiben ő maga is végigcsinálta a gyakorlatokat kamerával.

December

És végül, de nem utolsósorban: másfél millió nézőt hozott az évben a Riszpekt Ház 32 adása, 160 ezren nézték az utolsó részeket decemberben, például a külföldre menekült Lacika bejelentkezésével turbózott Karácsony előtti adást. Január végétől jelentkezik ismét a Parlamentből a Tamás Bence Gáspár- Plankó Gergő-páros, miután egy éve, 2011 decemberében Kövér László kitiltotta őket karácsonyi daluk miatt. A miniszterelnök a népszerűségétől függetlenül népszerű téma (100 ezer feletti), a legnézettebb riszpektes videók az évben hozzá kötődnek: a márciusi Orbán három csatája, az áprilisi Orbán: Megvédjük a zsidókat, és a májusi Orbán az év összecsapásában. Idén a műsor egyre inkább heti politikai magazinműsor próbált lenni, már nemcsak a hétfői parlamenti napra fókuszálva. Közben új rovatok is alakultak benne, mint a "Jól nézünk mi ki!" a gazdaság rovat újságíróival (Jenei Miklós, Szentkirályi Balázs) és a politikai vonalat viszi a Prímás. Jó ideig a műsorvezető-szerkesztő-páros és/vagy Robertó vágta az adásokat, idén viszont beszállt a vágásba Szabó Péter, akinek köszönhetően megjelent a műsorban a számítógépes animáció is műhavazással, művillámokkal, műrobbanással. Az alkotók jövőre 3d-t is ígérnek (az operatőr egyébként: Bakró-Nagy Ferenc). Többször lettek az évben dobogósok az indexes kattintást tekintve, de a körkérdéses videóik is nézettek lettek.