2011 legnépszerűbb Index-videói

2012.01.01. 18:42
A saját készítésű videókból több is átlépte a százezres nézettségi határt a 2011-es évben. Az év dobogósai a jacuzzizó hajléktalanról, a Brüsszelből hazaérkező Orbánról és a sörösdobozzal fűtött házakról készült filmek lettek. De nézzük a havi nyerteseket kulisszatitkokkal.

Január

Januárban az érdekelt mindenkit (az Indexen például 90 ezer nézőt), hogyan mutatja be Orbán a strasbourgi Európai Parlamentben a magyar soros elnökség programját, illetve hogyan támadják Orbánt az EP képviselők az új médiaalkotmányunk miatt. Bár az ülés előtt még úgy nyilatkozott Orbán a kameránknak, hogy nem számít kemény menetre, az ülésen még a néppárti frakcióvezető is beszélt a médiatörvényről. Tamás Bence Gáspár videós szerkesztő nosztalgiával emlékszik vissza a strasbourgi parlamenti videó forgatására, hisz az EP-ben az újságírók nem megtűrt személyek, hanem kifejezetten szívesen látott vendégek, akik minden segítséget megkapnak ahhoz, hogy tudósítsanak a Parlament munkájáról. Nem kell házszabályt sérteniük, ha egy politikustól kérdezni szeretnének valamit, mert az ülésterem előtt külön stand-up területek állnak rendelkezésre a politikusok megszólaltatásához. Magyari Péter külpolitika- és EU-szakértő újságíró társszereplőként debütált videón, az ülés utáni éjszakán pedig Botos Tamás operatőr vezette haza az autót, miközben Tbg az anyósülésen összevágta az anyagot.

Február

Idén több mint 35 videóban, kétmillió fölötti össznézettséggel teszteltek az Attraktor-sorozatban sínevő gépet, marsjárót, óriásrepülőt meg mindenféle üzemanyagot. A Coca-Cola kiszivárgott állítólagos receptjével Magyarósi Csaba és Mesterházi Dávid a februári nézettséget nyerte meg. Beszerezték a szükséges hozzávalókat, és az Index menzájának konyháján nekiláttak – egyedül a kokacserjét hagyták ki közülük. A recept talán mégsem volt az igazi, de az elkészült cukros-citromos-koffeines ital 125 ezer nézőt érdekelt. Az ital egy részét újságírókkal kóstoltatták meg, másik részét egy Attraktor-rajongó nyerte meg a Facebookon, a maradékot a földre locsolták, hogy leforgathassák a nagy felmosórongy-tesztet. Az Attraktor-videók nézettek, az éves top 10-ben a 4., 8. és 10. helyét szerezték meg. Dávid azóta az Index videórovatának vezetője, Csaba pedig techrovatos újságíróból az Index Attraktor-ügyi megbízottja lett.

Március

Március a legjobb példa rá, hogy a buszos, tömegközlekedéses anyagokat habzsolják az olvasók. Pláne, ha épp egy ötajtós buszt tesztelünk, aminek fényáteresztő a csuklója. Közlekedés- és Budapest-szakértő kollégánk, Tenczer Gábor próbálta ki a fővárosi 86-os vonalán közlekedő szuperbuszt. Kisebb kommentezői felháborodást váltott ki, hogy Gábor a buszon alvó hajléktalant is megkérdezte elégedettségéről. Népszerű volt az évben még Tenczernek a margitszigeti elektromos buszról készült videója is, amiben a busz annyira halk volt, hogy a videó végén zajmintákat is kellett ajánlanunk hozzá. Tenczernek sok nagy nézettségű videót köszönhetünk (na meg sokkoló adatokat) a Margit-híd botrányos felújításáról, melyet kezdetektől fogva követett, hogy végül egy igazi ilyen volt, ilyen lett videóval zárhassa a projektet.

Április

A márciusi japán cunami után Európában még áprilisban is azt találgatták, elér-e minket a megsérült fukusimai atomerőmű sugárzása. Fiantok Dani szerkesztő a BME Nukleáris Technikai Intézet munkatársával indult útnak, hogy Budapest különböző pontjain – a Duna-parton, 4-6-os villamoson – mérje a radioaktív sugárzást. Már épp kezdtek megnyugodni, amikor a Móricz Zsigmond körtéren hirtelen tízszeres sugárzást mértek, amitől az addig szkeptikus Yamaji Bogdán atomfizikus is zavartan igazgatta a gallérját, Dani pedig megállapította: „Titkos radioaktív sugárzó források rohangásznak a városban”. A videót dúsították a radioaktív sugárzásról beszélő járókelők is, akikről az egyik kommentelő troll megállapította, hogy egytől egyig fővárosba költözött vidékiek, óriási vitát generálva ezzel a mérés eredményétől függetlenül is. Riportunk igazi sztárja pedig az a rózsaszín öltönyös, lehengerlő stílusú, magát előadóművésznek mondó járókelő volt, akit nem ijesztett meg a sugárzás, kérés nélkül is énekelt és táncolt nekünk.

Május

Hatvanezren nézték összefoglaló anyagunkat azokról a perekről, amiket romák ellen indítottak éppen arra a törvényre hivatkozva, ami korábban az ő védelmükre jött létre. Ács Dani videós riporter 2010 őszén készített Rá volt írva, hogy halál a magyarokra-videója Hégető Honorka-díjas lett, ezután határozta el, hogy követni fogja a hasonló pereket. A videók nagy visszhangot váltottak ki: több publicisztika, rádió- és tévériport született miattuk. A perek sorának még nincs vége, így a videósorozat is folytatódni fog. A vágásuk során Dani időnként túl közel került a történethez, ilyenkor Plankó Gergő politikai újságíró rántotta vissza a talajra.

Június

Nyolcvanezres nézettséget és négyezer feletti megosztást ért el az ország legzúzósabb elektronikus partisorozatáról készült videó. A Hajógyári Szigeten rendezett bulin a pár hónappal korábban a West Balkános tragédia estéjén is fellépő Noize Generation dj is játszott. A kisfilm a zenék mellett a buli tizenéves közönségét, partikultúráját is bemutatja. Ács Daninak és Botos Tamás operatőrnek a forgatás jó élmény volt, még fesztiválokon sem láttak tizenéveseket ilyen eufóriában. De a vágás már nyögvenyelősebb lett: a buli szervezői sok fontos jelenetet kivágattak az elkészült anyagból: azt sem láthatjuk például, ahogy valaki drogot vesz a wc-ben. Bár a partivideók szereplőit általában sokan szánalmasnak tartják, Dani szerint egy véletlenszerűen kiválasztott lagzivideó sem nemesebb, mint ez a Thrasherről szóló anyag.

Július

Mitől prémium a Balaton Sound? – erre a kérdésre is választ kapunk a százezres nézettségű videóból. Ami nem is Orbán Ráhel szerepeltetése miatt vált ismertté, hanem Hamvai P.G. értekezése miatt önnön nagyságáról és a dábteppről. Utóbbi szónak külön rajongótábora alakult a Facebookon. Nézettségben elmarad ettől, de készítőik szerint még érdekesebb az elektronikus megasztárokat kereső soundos videó. Ács Dani már negyedik éve készít videókat a Soundról, Botos Tamás operatőrrel minden évben külön animgifeket gyűjtögetnek az aktuális főcímhez.

Augusztus

Miért válasszunk kölcsönöket a munka helyett, és hogy lehet fontos döntéseket a végletekig halogatva élni? Erre is válaszol népszerű, négyrészes sorozatunk, amiben a Déry Tibor-díjas Peer Krisztián költőt követjük a svájci frank alapú lakáshitellel és általában a pénzügyi tudatossággal vívott harcában. A videóból az egyszeri lakáshitelesek problémáin túl a költő szuggesztív személyiségét, az élethez való nem ortodox hozzáállását is megismerjük. Peert a videó megjelenése után váratlan helyeken ismerték fel, például amikor a csajával vásárolgatott egy boltban, egy jól öltözött úr lépett oda hozzá, hogy szívesen fizetné a vásárlását. Horváth Balázs szerkesztő, ötletgazda szerint a videó végén megjelenő bankszámlaszámra nem érkezett számottevő pénz, mivel pedig Peer ezúttal sem a legracionálisabb döntést hozta, pár év múlva érdemes lehet majd ötödik részt is forgatni a sorozathoz.

Augusztus 2

Fesztiválvideóinkat és a bűnügyeket is különösen kedvelik az olvasók, ezért nem meglepő, hogy augusztusban a Szigeten felállított tolvajmágnes sátrunkról szóló videó volt a legnépszerűbb (110 ezer kattintással). SzabóZ és Vajda Gábor – utóbbi azóta az Index főszerkesztő-helyettese – kipattintott egy átlagosnak tűnő sátrat, hagytak benne mindenféle értéket (pénz, telefon, cigi, vodka stb.), és várták, mi történik ezekkel. Néhány napig úgy tűnt, a szigetlakóknál becsületesebb nincs a világon, de a fesztivál utolsó napján beindult a szabadrablás. A riporterek igyekeztek minden gyűjtögetővel interjút készíteni.  A csúcspont az lett, mikor a már kifosztott Quechua sátor összecsomagolásával 30 percig próbálkozott az új tulajdonosa.

Szeptember

Az év legnézettebb videója lett riportunk a dunaparti hajléktalanjacuzziról. Megindító, ahogyan a hajléktalan Felhő a jómódúak által látogatott Gellért fürdő elhasznált vizét újrahasznosítva a Duna sziklái közt is egy luxusfürdő érzetét teremti meg magának. Az anyag csak kis részben szól a fürdőről, nagyobb részben a kommentelőkben is nagy szimpátiát kiváltó Felhőről és élettársáról, az ő szomorú és érdekes történeteikről. Ács Dani videójának megjelenése után többen jelentkeztek, hogy jogi, kárpótlási segítséget nyújtsanak Felhőnek.

Szeptember 2

Gyöngyöspata, Hajdúhadháza és Olaszliszka hírhedté válása után Tiszabőről is egyre több rémhír jelent meg a médiában. A parlamentben is egyre gyakrabban vitáztak a cigány-magyar együttélés különböző problémáiról, ezért Tamás Bence Gáspár és Plankó Gergő elhatározták, hogy megnézik az ország legszegényebb, főként romák lakta települését, Tiszabőt. A környék leggazdagabb településéből az ország legszegényebb községévé lecsúszó Tiszabő a magyar vidék egyik állatorvosi lova: ha ott megtalálják, hogyan lehet segíteni, akkor más hasonló településeken is meg fogják találni. Fontosnak tartották, hogy más tudósítókkal ellentétben ne egy rövid látogatás alapján készítsenek riportot Tiszabőről, hanem sok időt eltöltve mélyebbre tudjanak ásni. Ezért többször, több éjszakára utaztak le az év során, és az iskolából, a közigazgatás utolsó megmaradt bástyájából kiindulva próbálják feltérképezni Tiszabő helyzetét. Az 5+2 részes sorozatot Botos Tamás operatőr fényképezte és Iván Róbert vágta.

Október

Nézd már, ott a blokkoló, mutatott rá Botos Tamás operatőr egy kormányzati autóra a parlament parkolójában, mikor Tbg-vel a szokásos hétfői parlamenti összefoglalójuk forgatására igyekeztek. Tbg ezután cipőfűzőkötést színlelve okostelefonnal vette fel a lézerblokkolós autókat, hiszen hivatalosan a parlament parkolójában sem szabad forgatni. Kiderült, hogy rengeteg képviselő autóján van ilyen szabálykerülésre alkalmas eszköz, ezért aztán következő héten nagy Indexes összmunkával videót forgattak róla. A kommentelők egy részét a videó elején is látható Boldog István támadó védekezése háborította fel legjobban, de rengeteg néző küldött fotót saját képviselője lézerblokkolójáról is. Egyes képviselők azzal védekeztek, hogy sofőrjük saját hatáskörben szerelte fel gépkocsijukra a blokkolót, de a videó megjelenése után sokan titokban levetették autóikról azokat. A videó utóéletéhez tartozik, hogy a blokkolók használatát azóta sem tiltották be.

November

A sör és a környezettudatosság mellett a spórolás is jó hívószó, amit bizonyít, hogy 133 ezres nézettséggel győzött novemberben Horváth Balázs Sörösdoboz fűti a házat című videója, amivel az év harmadik legnézettebb filmje lett. A forgatás húsz perc alatt megvolt, így ez a videó nyert a legkevesebb idő ráfordításával legtöbb nézőt hozó versenyben. Novemberben indult ökomellékletünk másik érdekes anyaga Zebegény öko-cyber remetéiről szólt. „Elegünk volt a városi stresszből, ezért a vidéki stresszt választottuk" – meséli a videóban szereplő pár, aki önellátó életmód miatt a fővárosból egy elszigetelt, közművek nélküli zebegényi telekre költözött.

December

A házelnök Kövér Lászlótól kapott az Index parlamenti összefoglalója plusz reklámot azzal, hogy kitiltotta miatta az Index szerkesztőségét a Parlamentből, pedig Tamás Bence Gáspár (Tbg) Plankó Gergővel csak egy vicces karácsonyi köszöntőt akart összehozni a parlamenti díszletek között. Az utolsó negyedében tánc és dalbetéttel tupírozott videó 10 nap alatt lett 125 ezres kattintással a hónap legnézettebbje, és az év ötödik helyezettje. Eddig 4500-an osztották meg a facebookon. Tbg tavaly kezdte a parlamenti közvetítéseket, hogy ne övezze akkora érdektelenség a kormány nagy törvénykezését, és idén a sok munkában Plankó Gergő lett segítségére. A sorozat darabjai lassan műsorrá alakultak, blokkok keletkeztek a hétfői ülésről készült összefoglalókban. Három ember készíti 24 óra alatt (a két szerkesztő-műsorvezetőn kívül Botos Tamás vagy Bakró-Nagy Ferenc operatőr még a csapat tagja). A cél szerint informatív és szórakoztató műsor ebben az évben is meghaladta párszor a százezres nézettséget. Az évi top 10-ben a 2., 5. és 6. helyezettek. Októberben az Orbán: akkor itt a vége! (135 ezer néző) nyert, decemberben a második lett a Simpson családos főcímmel kezdődő Orbán nagy kérdése. A szerkesztők aggódnak, hogyan folytassák az egyre népszerűbb műsort a kitiltás után, ami ráadásul az újságírókat is (Király András, Spirk József) és a fotósokat: (Barakonyi Szabolcs, Huszti István) is érinti.

December 2

Szokatlanul hosszú, 24 perces kisfilmet készítettünk Michelisz Norbert autóversenyzőről, mégis 95 ezer nézőből 55 ezren végignézték. rendező-vágó: Iván Róbert, szerkesztő: Vályi István, operatőr: Botos Tamás, Farkas Dániel és Iván Róbert. A filmet még a nyári WTCC futam alatt forgattuk, aztán a hosszú (majdnem egy hónapos) vágási folyamat és néhány videóbetét engedélyeztetése miatt időzítettük a megjelenést karácsonyra.

Top 10 - 2011

1. Hajléktalanjacuzzi a Gellért fürdő alatt - 153323
2. Orbán: Akkor itt a vége  -135683
3. Sörösdoboz fűti a házat  - 134705
4. Lefőztük a Coca-Colát  - 132138   
5. Boldog karácsonyt, magyar demokrácia! - 124994

6. A Parlamentben menő a lézerblokkoló - 120519
7. Csapdát állítottunk a Szigeten  - 110180
8. Tényleg jobb az osztrák üzemanyag? - 110 000
9. Na, ettől prémium a Balaton Sound - 105304
10. Félelem és rettegés a hullámvasúton - 101021